Kia вече изписва Ceed с главна буква

Kia представи първи официални снимки на изцяло новия Ceed. Моделът ще осъществи своята международна премиера на Автомобилното изложение в Женева. Настоящият, вече трето поколение Ceed е проектиран, разработен, конструиран и произведен в Европа.

От старта на производството на първата генерация cee’d в завода на марката в Словакия през декември 2006г. до сега, повече от 1.28 млн. автомобила са напуснали поточните линии. Името на новия модел – от cee’d се трансформира в Ceed – утвърждава мисията му на автомобил, предназначен за „европейската общност с европейски дизайн“ (the Community of Europe, with European Design). Повече от 640 000 бройки от второто поколение на модела са реализирани на Стария континент след началото на производството през 2012 г. (тест на модела виж ТУК).

Хечбекът с пет врати влиза в производство през май тази година. Новият Ceed ще се дистрибутира изключително и само в Европа от края на второто тримесечие на 2018 г.

По-нисък, по-широк и с по-дълъг заден надвес в сравнение с предшественика си, силуетът на новия Ceed демонстрира едно по-зряло усещане за атлетичност. Стандартно новият модел е оборудван с LED дневни светлини в кубовидна форма, в унисон с облика на моделите GT и GT-Line.

По отношение на купето новият Ceed е по-ергономичен от всякога, конструиран изцяло от още по-висококачествени материали. Интериорът на салона, типичен за най-новите автомобили на Kia, е адаптиран за новия Ceed, така че да осигури повече свободно пространство и усещане за простор за пасажера отпред, повече място в зоната за краката.

Таблото е обособено в 2 зони: в горната е разположена „плаваща“ система от информационно-развлекателни устройства със сензорен екран, а в долна част са ситуирани контролните панели за аудио системата, отоплението и вентилацията.

Изграден върху новата платформа K2 на Kia, новият Ceed е с 20 мм по-широк (1800 мм) и 23 мм по-нисък (1447 мм) в сравнение с предходния модел. Размерът на междуосието остава същият – 2650 мм, като предният надвес е скъсен с 20 мм (до 880 мм), а задният е удължен с 20 мм (до 780 мм). Новият модел е с по-голям багажник – 395 л, както и с повече пространство за раменете на пасажерите отзад, повече място над главите на първия ред, както и по-ниска позиция на седене за водача.

Усъвършенстваното управление на новия Ceed гарантира по-добра динамиката и удоволствие от шофирането. Новата напълно независима система на окачване осигурява още по-добро пътно поведение, адаптивно управление, стабилност при по-високи скорости.

Новият Ceed се предлага с широка палитра от двигатели, разработени според изискванията на европейските потребители. Бензиновите мотори включват усъвършенствана версия на популярния 1-литров T-GDi двигател на Kia (турбобензинов с директно впръскване), развиващ мощност от 120 к.с., както и нов 1,4-литров T-Gdi с мощност от 140 к.с. Турбокомпресорът на двигателя позволява по-широк обхват на въртящия момент в сравнение с по-стария 1,6-литров мотор, което означава подобрена отзивчивост при всякакви пътни настилки – при това при намалени въглеродни емисии. На по-късен етап ще се предлага и 1,4-литров MPi двигател (с многоточково впръскване) и мощност от 100 к.с.

Новият Ceed ще бъде наличен и с изцяло новия дизелов двигател U3. Проектиран според най-новата норма за вредните емисиите Euro 6d TEMP, новият U3 1,6-литров CRDi (със система common-rail за електронно директно впръскване на дизеловото гориво) използва технология за селективна каталитична редукция (SCR) с цел активен контрол на емисиите, което спомага за тяхното значително намаляване. Така новият двигател генерира по-малко въглероден диоксид, прахови частици и азотен оксид в сравнение с по-старите дизелови двигатели на КИА. U3 1,6-литров CRDi се предлага с мощност от 115 и 136 к.с. и въртящ момент от 280 Нм. Благодарение на новия мотор емисиите въглероден диоксид се очаква да паднат под 110 г/км по новата Световна хармонизирана процедура за тестове на леки коли (WLTP), приравнена към Новия европейски цикъл на шофиране (NEDC).

Всеки от двигателите е окомплектован с 6-степенна ръчна трансмисия, а новите 1,4- литрови T-GDi и 1,6-литрови CRDi мотори ще бъдат предлагани и със 7-степенна скоростна кутия с двоен съединител на Kia.

Новият Ceed е първият автомобил на Kia, оборудван със система за предупреждение при неволно напускане на пътната лента (Lane Following Assist), която всъщност вече представлява технология за автономно шофиране от второ ниво. Функцията Lane Following Assist проследява превозните средства, участващи в движението, регистрира подходящи свободни пространства в съседните пътни ленти, в които автомобилът би могъл да премине безопасно. Тя разпознава пътната маркирова, като по този начин поддържа траекторията на Ceed в пътното платно, контролира ускорението, спирането и управлението в зависимост от колоната превозни средства пред автомобила. Системата използва външни сензори, за да поддържа безопасна дистанция спрямо превозното средство отпред и оперира в скоростен диапазон от 0 до 130 км/ч.

Снимки: Kia

(Visited 178 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *