Opel Astra 2020: Не (из)дишай (ВИДЕО)

Нови мотори и автоматик с 9 скорости след френската „инвазия“

Мислех да започна ревюто със закачката, че днес ви представяме обновеното Peugeot Astra. Причината е, че един от най-изявените бестселъри в компактния клас вече е с изцяло нови двигатели и скоростни кутии, заимствани от концерна PSA, чиято собственост от две години насам е и марката Opel. Но няма да е съвсем коректно. Оказва се, че немците не са паднали под френско „робство“, а са сравнително пълноправен участник в развойната дейност. Моделът се сглобява в централата на Opel в Рюселсхайм, новият бензинов 1.4 мотор си е тяхна разработка и дори те си асамблират получения от французите 1.2-литров двигател. Премиерата на Astra се състоя на автосалона във Франкфурт, но се запознахме с модела на международния му тест, седмица по-рано (тестове преди фейслифта може да видите ТУК и на комбито ТУК).

Злият ЕС

Идеята за обновяването на двигателната гама и скоростните кутии не е самоцел. От 2020 г. в Европа производителите трябва да имат максимални средни емисии на СО2 за цялата си гама от 95 г/км. Ако ги надвишат, от следващата година ще плащат глоби в зависимост от превишението и броя на продадените автомобили. Например Mercedes-Benz в момента е с най-високи нива за гамата си в Европа със 134.3 г/км. Ако не ги промени, през 2021-а ще трябва да плаща глоба от 3736 евро на всеки продаден автомобил. Ето защо основният акцент при фейслифта на Astra е, че нивата на СО2 при бензиновите мотори са сведени до 99 г/км (и среден разход от 4.3 л на 100 км), а при дизеловия до 90 г/км (3.4 л на 100 км). Или казано с други думи – покриват новия строг еко стандарт, който ужасява цялата автомобилна индустрия.

При всеки фейслифт очакваме новости в дизайна. Тук такива направо си липсват. Изразяват се в една „крилата“ лайстна в решетката, два нови цвята и „черен“ пакет, но би било смешно да им обръщаме внимание. Отвътре отново всичко си е същото, освен че екранът на централната конзола е станал 8-инчов и вече може да оборудвате колата с готина аудио система Bose.

Рекордна аеродинамика

Все пак промени в екстериора след фейслифта на Astra има, но те са невидими за окото. Насочени са към подобряване на аеродинамиката – облицоване на двигателя, затварящи се жалузи в решетката, нова конструкция на пода, оформени като дефлектори задни носачи. Резултатът е коефициент на челно въздушно съпротивление от едва 0.255 Сх за комбито (рекорд в сегмента) и 0.26 за хечбека. Целта е ясна – намаляване на вредните емисии. Пак по същата причина спирачният педал не преобразува натиска на крака ви в спирачно усилие чрез вакуум, създаван от двигателя, както досега, а с електроника. Това също сваля частици от грама СО2, но също така прави реакциите на педала 3 пъти по-бързи.

Към момента Astra се предлага с два бензинови и един дизелов мотор, всичките с леки алуминиеви блокове. И двата бензинови са трицилиндрови. Малкият, с обем 1.2 л, е познат от Peugeot и е във версии на мощност 110, 130 и 145 к.с., а по-големият 1.4 е изцяло нов (както казах, разработен от Opel) с мощност също от 145 к.с. Малкият мотор се комбинира с 6-степенна ръчка, а за 1.4 е предвидена безстепенна CVT скоростна кутия.

На пътя

Честно казано се разочаровах като чух CVT, защото никога не съм имал добри впечатления от подобна трансмисия (освен от Lineartronic на Subaru). Безстепенният автоматик е способен да съсипе и най-добрия двигател. Тук обаче случаят не беше такъв. Скоростната кутия, която в ръчен режим е изкуствено разграфена на 7 предавки, се справяше изненадващо добре с прехвърлянето на силовите ресурси към колелата. Нямаше го характерното „сешоарно“ напрягане на двигателя и неориентирано лутане на стрелката из оборотомера. Задвижващата конфигурация дърпаше Astra хечбек енергично и адекватно, вероятно заради добрия въртящ момент от 236 Нм, налични още от 1500 об./мин. Така за втори път в живота си не се разочаровах от CVT.

Следващият ми избор на тестови автомобил бе Astra комби с новия 1.5-литров дизел, който бе комбиниран със – забележете – 9-степенен автоматик. Такова чудо се предлага за сефте в сегмента и за пръв път виждам толкова много предавки при толкова малък работен обем (има го и с 6-степенна ръчка). Моторът има мощност от 122 к.с. и 285 Нм въртящ момент (по-слабата версия е със 105 к.с., която се комбинира само с механични скорости). Тук отново се наблюдава чудесно сработване между двигател и трансмисия и много задоволителна пъргавина. Така може да се насладите с на до 200 кг по-лекото купе в сравнение с предишното поколение и на много прецизната настройка на ходовата част. Astra вози стегнато, но много комфортно и се усеща чудесно в завоите. Принос за това имат по-директните настройки на волана след фейслифта, новите амортисьори и механизма на Уат, прибавен към задното окачване.

Под капака

Двигатели – бензинов – дизелов

Обем на двигателите1342 – 1496 куб. см

Брой цилиндри – 3 – 4

Задвижване на колелата – предно – предно

Мощност в к.с. – 145 (при 5000 об.) – 122 к.с. (при 3500 об.)

Въртящ момент – 236 (при 1500 об.) – 285 Нм (при 1500 об.)

Ускорение 0-100 км/ч – 9.6 – 10.8 сек.

Максимална скорост – 210 –  205 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско – 6.3-6.4 – 5.9-6.0 л/100км
  • Извънградско – 4.1-4.2 – 3.9-4.0 л/100км
  • Смесен цикъл – 4.9-5.0 – 4.7 л/100км

Емисии CO2 – 112-116 – 123-125 г/км

Маса – 1345 – 1465 кг

Резервоар – 48 – 48 л

Цена от 19 990 евро (в Германия)

Източник: в. „Телеграф“, 12.09.2019 г.

Снимки и видео: Авторът, Opel

(Visited 2 805 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *