VW ID.7: Голяма работа

Разточителен простор и приличен пробег за „електрическия Passat”

Електрическият Passat. Така се възприема изцяло новият Volkswagen ID.7. Колкото и да е очевидна аналогията, тя не е много точна. Просто защото ID.7 е осезателно по-голям.

Сега любителите на цифрите и математиката ще се запитат какво му е осезателно по-голямото като ID.7 е дълъг 4961 мм, а новият Passat е 4917 мм – няма и 5 см разлика. Превъзходството на електромобила обаче се вижда когато отворите задната врата – просторът на втория ред съперничи с този в дългите бази на най-големите лимузини. Причината се крие в междуосието, което е с цели 13 см по-голямо от това Passat (2971 мм спрямо 2841 мм).

 

Форми

 

Има и друга съществена разлика между двата автомобила като изключим задвижването. Деветото поколение на Passat вече ще се предлага само в комби версия, а към настоящия момент ID.7 запълва нишата на седаните, макар реално да се води лифтбек, тъй като вратата на багажника се отваря заедно със задното стъкло като на хечбек. Скоро ще се появи и комби на електромобила, но седан на Passat не чакайте.

Стига с тези сравнения – да погледнем какво представлява ID.7. Гледаме, гледаме и… нищо открояващо се в дизайна. Типичният Volkswagen – нито изкушава, нито дразни.

Правилни форми, чисти линии и като че ли малко повече извивки, отколкото сме свикнали в последните години от моделите на марката, залагащи на прави линии и ъгли. Именно в тях се крие основният коз на дизайна – аеродинамиката. ID.7 не е рекордьор с коефициента си на челно съпротивление от 0.23, но е предостатъчно ефективен. А това е най-важното за електромобилите, тъй като дава много пряко отражение върху пробега.

 

Близо 500 реални км

 

А той никак не е лош за автомобил с батерия от 77 кВтч използваем капацитет – немците обещават 621 км с едно зареждане, които в реалността (запролетяваща се зима) бяха 466.

И тук няма рекорди, но цифрата е повече от добра. Както и показанието за среден разход на електроенергия от около 19 кВтч на 100 км при икономично шофиране в споменатите условия (14.1 кВтч/100 км обещавани от VW). Ако ползвате навигацията на колата, пък тя дава информация на компютъра, за да осигури оптимално икономичните настройки за избрания маршрут. Зареждането вече става с мощност до 175 кВт на прав ток, които могат да ви доставят над 200 км пробег за 10 мин. Ние заредихме на 120-киловатова станция на Eldrive, която за 20-ина мин. ни вдигна пробега с около 270 км. Има и Pro S версия с 86-киловатчасова батерия, обещаваща до 700 км с едно зареждане.

Още една съществена разлика с Passat е, че ID.7 прехвърля мощността на изцяло новия си електромотор към задните колела, а не към предните. Така правят истинските лимузини. Макар мощността от 286 к.с. и незабавният максимален въртящ момент от 545 Нм да не са нещо главозамайващо, натискът в гърба при ускорение е приятно изживяване. Отново за любителите на цифрите ще отбележим, че спринтът до 100 км/ч се случва за 6.5 сек., а максималната скорост е 180 км/ч. Скоро ще има и по-мощна версия с два електромотора и 4х4 задвижване.

 

Комфорт

 

Но не динамиката е основната сила на тази кола, а изключителното й удобство за дълъг път. Точно за това е настроено и пътното поведение – повече комфорт, по-малко директност, макар че заради ниския център на тежестта сте достатъчно стабилни в завоите.

Интериорът се вписва чудесно не само с изобилния си простор, но и с усещането за качество на използваните материали, макар и предимно рециклирани. Системата за здравословна климатизация и функцията за масаж на седалките, издигат комфорта на борда на още по-високо ниво. Значително подобрен е и 15-инчовият сензорен екран, освен като качество на резолюцията, и като интуитивност при употреба. От него контролирате практически всичко в автомобила – дори може сензорно да настройвате потока на въздушната струя през вентилационните отвори. Head-up дисплеят, прожектиран на предното стъкло пък е сериен за модела и е с разширена 3D реалност.

В заключение – като типичен Volkswagen, ID.7 не се заигра особено с емоциите ни, но ни остави положително впечатление с хладното си съвършенство. С удоволствие бихме се разположили удобно в огромния му салон за едно по-дълго пътуване. Вече и това е възможно, макар да е доста далеч от предлаганото от един дизелов Passat, например.

 

Под капака

Двигател – електрически

Задвижване на колелата – задно

Мощност в к.с. – 286 к.с.

Въртящ момент – 545 Нм

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 6.8 сек.

Максимална скорост – 180 км/ч

Пробег – 621 км (WLTP)

Консумация на ток – 14.1 кВтч/100 км

Капацитет на батерията – 77 кВтч

Емисии на CO2 – 0 г/км

Маса – 2172 кг

Цена – от 110 271 лв. с ДДС

 

Снимки: Авторът

(Visited 2 260 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *