Citroen DS4: Висша мода

Изящен дизайн без компромиси с практичността

P1010515

Георги Колев

Тънка ризка под якето на минус 10 или къса поличка и висок ток за дамите, въпреки натрупалия пресен сняг. Или пък сако, което макар и да е ленено, пак те сварява в 35-градусовата жега. Все кофти комбинации, но всички сме правили подобни жертви в името на това да изглеждаме по-добре, когато имаме достатъчно оправдателен повод.

Седя пред новия Citroen DS4 и усещам с какво неразбиране би се отнесъл към гореспоменатото. От позицията на това, че перфектно е съчетал висшата мода във визията си, без да е пожертвал ежедневното удобство и функционалност, може да си позволи леко високомерно отношение към неволите на обикновените.

Само го вижте – устремена и агресивна предница с оградени от постоянно светещи LED светлини халогени, леко повдигнат купе силует със скосен в задната част таван, отвеждащ към солидната задница и издути калници, придаващи мощ на цялата осанка. Освен това, макар и да има профила на спортно купе, луксозният вариант от линията DS на познатия С4, не се е лишил от комфорта на пълноразмерни пет места и задните врати, които са със „скрити” в рамките дръжки. Единствената жертва на модата тук е, че техните стъкла не се отварят, заради по-особената си, несиметрична форма. Нещо, което много лесно се преглъща в името на това да седнете зад волана на кола, получила редица отличия за дизайн, включително и за най-красив автомобил за 2010 г.

Отличия

P1010483.JPG

Интериорът също не е останал ненаграден. Многобройно жури, включващо известни личности от света на модата, културата, спорта и медиите от 62 държави го е оценило като най-красив интериор за същата година. Какво повече можем да кажем за него, освен че спортният облик е внесен и вътре от скосения в долната част волан и алуминиевите педали. Шофьорската позиция е повдигната, с което осигурява по-добра обозримост, подобно на SUV автомобилите. Тя се допълва и от панорамното челно стъкло, стигащо почти до главите на предните пасажери. При насрещно слънце заслепяването ви е сигурно, но затова от Citroen са монтирали сенниците на релси, така че да се плъзгат достатъчно напред, за да ви пазят сянка. Срещу допълнително заплащане може да поръчате шофьорска седалка с масажна функция. Багажникът е с обем от 385 л.

P1010495

Под капака на тестовия автомобил се криеше познатият от много модели на концерна PSA Peugeot Citroen, дизелов двигател 1.6 e-HDI. Мощността му е 112 конски сили, която макар и наглед скромна, осигурява отлична динамика, благодарение на високия въртящ момент от 270 Нм. Двигателят работи изключително еластично в много широк диапазон от обороти. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 12.4 сек., а максималната скорост е 190 км/ч. Въпреки че не демонстрира сериозни спринтьорски умения обаче трудно ще изпитате дефицит на тяга както при изпреварване, така и при магистрално шофиране. Това в комбинация със стабилната стъпка на пътя, може да ви подтикне към забавления зад волана. Спирачките също будят доверие, тъй като са снабдени със система за разпределение на усилието между четирите колела, намаляваща риска от поднасяне при интензивно спиране.

Робот

Моторът беше комбиниран с малко по-особена скоростна кутия – пилотирана или както още се нарича роботизирана 6-степенна трансмисия. На практика това е механична кутия, но няма педал на съединителя и скоростите се сменят автоматично. Може и ръчно с пера от волана. Дори когато кутията ги сменя автоматично усещането е много по-близко до това на ръчните скоростни кутии с необходимото й по-дълго време за превключване и по-чувствително прекъсване на тягата. Усещането е по-дискомфортно от обикновените автоматици и не отговаря на цялостната рафинираност на DS4, но пък за сметка на това тази трансмисия е по-евтина и намалява разхода на гориво. В ръчен режим е почти идентична със стандартните механични кутии. Въпреки обещаните по каталог 4.4 л на 100 км смесен разход на гориво обаче тестовия автомобил отчете около 8 л на 100 км (при шофиране извън позволеното от закона).

Означението e-HDI показва, че моторът е снабден с новата микрохибридна технология от второ поколение. В същността си тя представлява стоп/старт система, изгасваща двигателя при спряло положение на автомобила. За разлика от повечето подобни технологии обаче тази се задейства още когато скоростта на движение спадне под 20 км/ч. През това време мощният 2.2 киловата ривърсен или както още се нарича обратим стартер-алтернатор се грижи електронните системи като климатик, радио и др. да продължат да работят. Освен това запалва двигателя почти неусетно с повдигането на крака от спирачния педал. Според инженерите цялостната работа на микрохибридната система води до 15% икономия на гориво в градски условия.

P1010528.JPG

Отличник в сигурността

Освен с естетичния си дизайн Citroen DS4 се отличава и с изключителните си показатели по отношение на безопасността. Автомобилът получи максималните 5 звезди от краш тестовете Euro NCAP и почти максималния резултат от 97%. Той бе отличен и с наградата Euro NCAP Advanced за нововъведения в пътната безопасност. Освен електронния разпределител на спирачното усилие, за живота на пасажерите се грижат системи за контрол на траекторията, за наблюдение на мъртвата точка и др. Водачът разполага и с регулатор, ограничаващ скоростта, който може да запамети пет различни стойности.

Под капака

Двигател дизелов

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата предно

Работен обем 1560 куб.см.

Мощност в к.с. 112 к.с. (при 3600 об.)

Въртящ момент 270 Нм (при 1750 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 12.4 сек.

Максимална скорост 190 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 4.8 л/100км
  • Извънградско 4.1 л/100км
  • Смесен цикъл 4.4 л/100км

Емисии на CO2 114 г/км

Маса 1375 кг

Резервоар 60 л

Цена от 34 000 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 07.01.2012 г.

Снимки: Авторът

(Visited 4 860 times, 2 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *