Chevrolet Trax: Малък, но с характер

Осезаемо присъствие на пътя и способни турбомотори

P4240049.JPGГеорги Колев

Не е лесна задача да направиш автомобил с малки габарити, който обаче да не е лишен от характер и да има осезаемо присъствие на пътя. Особено когато е предназначен за ширпотреба, а не е от скъпия бутиков сегмент. Chevrolet правят показно с новия си субкомпактен кросоувър, наречен Trax.

С габаритите си от 4.2 метра дължина, широчина от 1.7 м и височина от 1.6 м, т.е. колкото на автомобил от С-сегмента, но по-висок, новият Trax няма за цел да респектира никого. Той е предназначен да служи на хората, които прекарват ежедневието си в големия град, а свободното си време максимално далеч от него, сред природата. Въпреки това в дизайна му има непоколебимост и решителност – ДНК, заимствана от американската гама всъдеходи на Chevy. Пропорциите са мускулести, а „физиономията“ наперена, но без азиатски изхвърляния. Голямата радиаторна решетка, пресечена през средата от масивна лента с папионката на Chevrolet, широките калници, квадратитите, но загладени форми и динамичните линии, отвеждащи към задните колела, в никакъв случай не причисляват Trax към графата на „женските“ джипове. Да, той е брат на кокетния Opel Mokka, но определено, не е близнак и е мъжкарят в тази роднинска връзка.

Широко

P4250077.JPGВлизайки вътре в Trax, първото нещо, което ви прави впечатление е неочаквано голямото пространство за пътниците. Мястото за краката на возещите се отзад е предостатъчно и човек започва да се чуди откъде всъщност се е намерило, при положение, че автомобилът е доста компактен. Междуосието е нормално за габаритите – 2555 мм и не може да се търси в него причината. Дори багажникът не е пострадал много и съответства на повечето автомобили от С сегмента със своите 356 л (1370 л със сгънати задни седалки). Разковничето вероятно трябва да се търси в по-голямата височина на Trax. Пътниците на задния ред разполагат със стандартен захранващ контакт с напрежение от 230 волта, който може да служи за зареждане на преносими компютри и други електронни устройства без необходимост от адаптер.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Оформлението на интериора е подчертано младежко, подобно на това в новото Aveo. Най-интересен е дигиталният инструментален панел, който има „техно” облик. Единственият циферблат и стрелка тук са на оборотомера, всичката останала информация се изписва на цифровия дисплей до него. Приятна за окото е и V-образната централна конзола, създаваща спортно настроение. В нея е поместен големият, чувствителен на допир дисплей на инфоразвлекателната система с MyLink технология. Естествено за автомобил от по-ниската ценова категория, основният материал, използван в интериора е пластмасата, която обаче е с устойчиво на надраскване покритие и не дразни с евтин вид. За сглобката също могат да се кажат добри думи – всичко си ляга където му е мястото и при движение няма скърцане или потропване.

Двигатели

Като изключим базовия атмосферен бензинов двигател с обем от 1.6 литра и мощност от 115 конски сили, за задвижването на Trax се грижат доста способни турбомотори – 1.4-литров бензин, развиващ 140 конски сили и 1.7-литров дизел със 130 кончета под предния капак.

По време на теста имах възможността да се запозная с двата турбомотора, комбинирани с 6-степенна ръчна скоростна кутия и задвижване на четирите колела (атмосферният бензин и дизеловият двигател се предлагат и само с предно задвижване). Бензиновият турбомотор предлага доста приятна динамика и безшумна, рафинирана работа. Спринтът до 100 км/ч става за 9.8 сек., а максималната скорост е 194 км/ч. Благодарение на турбото, още от самото потегляне се наслаждавате на стабилна тяга, като тя ви съпътства през почти цялото пътуване, независимо от скоростта на движение и работните обороти на двигателя. Основната причина за това е, че максимумът на приличния за бензинов двигател въртящ момент от 200 Нм ви се изсипва още при едва 1850 об./мин., запазвайки се до 4900 об./мин., където вече конските сили са в пика си. И все пак за повече динамика си трябват и по-високи обороти. Разходът на гориво след теста се колебаеше между 8 и 9 л. на 100 км, при обещани смесено 6.4 л.

P4240051.JPGПо-икономичният мотор е дизеловият, който след теста отчете малко над 7 л на 100 км, а от Chevrolet обещават, че можете да ги смъкнете до едва 4.9 л. Той предлага и по-добро ускорение – 9.4 сек. до 100 км/ч при максимална скорост от 183 км/ч. Еластичността също е по-добра, благодарение на въртящия момент с максимум от 300 Нм, заради което доускоренията по време на движение са по-бързи и надеждни, т.е. изпреварването е по-пъргаво. Всичко това донякъде компенсира по-шумната му работа.

Свързан със света

Технологията Chevrolet MyLink позволява на потребителите да изобразяват информация от своя смартфон на 7-инчовия екран. Така се осигурява лесен достъп до телефонни указатели, персонални плейлисти, фото галерии или видео записи, както и други съхранявани в телефона данни и информация. MyLink може да използва и навигацията от телефона ви. Системата може да се свърже с до 5 смартфона едновременно. Други електронни устройства като MP3 плейъри, iPod, iPad също могат да бъдат свързани чрез USB. Чрез интернета на телефона ви пък имате достъп до 70 000 радио станции от цял свят. За да не се разсейва водачът по време на шофиране, системата може да се управлява и с гласови команди.

Под капака

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Двигатели – бензин – дизел

Обем на двигателите1364 1686

Брой цилиндри – 4 – 4

Задвижване на колелата – 4х4 – 4х4

Мощност в к.с. – 140 (при 4900 об.) – 130 к.с. (при 4000 об.)

Въртящ момент – 200 (при 1850 об.) – 300 Нм (при 2000 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 9.8 – 9.4 сек.

Максимална скорост – 194 – 183 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско – 7.8 – 5.6 л/100км
  • Извънградско – 5.6 – 4.5 л/100км
  • Смесен цикъл – 6.4 – 4.9 л/100км

Емисии CO2 149 129 гр/км

Резервоар – 53 52 л

Маса – 1379 – 1429 кг

Цена От 30 707 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 01.06.2013 г.

Снимки: Авторът

(Visited 1 840 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *