BMW M 1000 R: Свръхмощен! Свръхлек!

210 к.с. при тегло от 199 кг, много карбон и „крила“ при втория M модел на BMW Motorrad

210 конски сили при тегло от 199 кг. Това казва всичко необходимо за новия гол мотор на BMW – M 1000 R. Машина, която може да промени и най-смелите представи за динамика.

В края на 2018 г. BMW Motorrad започнаха, подобно на автомобилната си гама, да тунинговат и мотоциклетите, използвайки иконичната за марката буква М. Наричан за кратко просто M R, това е вторият M модел на BMW Motorrad след супербайка M 1000 RR. Те са базирани на стандартните S 1000 R и S 1000 RR, а този бе представен в юбилейната 50-та година на звеното за моторни спортове на баварците M GmbH.

От BMW казват, че M R е създаден да отговаря на най-високите изисквания както на междуградския път, така и на състезателната писта, осигурявайки динамично изживяване в сегмента на роудстърите, което преди беше запазено само за чистокръвни пистарки. Машината, която караме ние е още по-сериозно доработена с пакета Competiton, добавящ огромни количества карбон, който освен, че изглежда страхотно е много твърд и лек.

 

Тунинг

 

Под резервоара ръмжи остро 4-цилиндровият двигател на RR, който е доработен за още по-висока мощност.

This slideshow requires JavaScript.

Тези 210 к.с. са с 45 повече отколкото при стандартния S 1000 R и достигат своя максимум при 13 750 об./мин. Максималният въртящ момент от 113 Нм се генерира при 11 000 об/мин. В сравнение с S 1000 R максималните обороти на M R вече са 14 600. Доработката на задвижването осигурява подобрено сцепление благодарение на по-късите предавателни числа на 4-та, 5-та и 6-та предавка.

Изпускателната система е Acrapovic, но като че ли ни се искаше малко по-въздействащ звук. Знаете, че новите норми за емисии и шум в Европа не го позволяват.

 

7.2 сек.

 

Рядко при мотоциклетите се обявява времето за ускорение. Тук то е 3.2 сек. до 100 км/ч, но по-важното – едва 7.2 сек. до 200 км/ч. А това е адски бързо.

Въпросът е как тези върхови спортни възможности кореспондират с „голата“ форма на мотоциклета? Отговорът е – зависи къде. На пътя, особено на магистралата, ще ви се прииска повече защита от вятъра, за да може да се насладите пълноценно на скоростта. На бързи отсечки с повече завои, както вероятно и на състезателна писта, този минималистично „облечен“ мотоциклет с широки ръкохватки обаче разцъфва. Въпросната мощност, комбинирана с изключителната лекота на машината и управлението, са истинска динамична наслада.

 

Притискане

 

Другият ключов елемент при разработването на M R е неговата аеродинамика. Тези „крила“, които стърчат от предните странични панели също не са просто дизайнерски елемент.

This slideshow requires JavaScript.

Те са поставени с цел постигане на още по-бързи времена за обиколка на писта и възможно най-добра стабилност при високи скорости. Още при 160 км/ч те започват да осигуряват притискаща сила на предното колело, която достига до 11 кг при 220 км/ч. А с тези изключително леки карбонови колела, които идват с пакет Competition (стандартните са алуминиеви), определено ще имате нужда от малко тежест при висока скорост.

Иначе във визията вече се залага на симетрични форми и фар в един блок, за разлика от неговия “разноглед“ предшественик.

В окачването и ходовата част е търсен баланс между пригодност за ежедневна употреба и убедително представяне на пистата. Мотоциклетът се усеща твърд на пътя, но не толкова, че да ви съсипе кръста и да ви болят кокалите след 100 км. Разбира се, окачването е с напълно регулируеми елементи.

 

Асистенти

 

Имате и асистент за плъзгане на спирачките, който позволява на водача да дрифтира със спирачки в завоите с постоянно приплъзване.

Разбира се, скоростите могат да се сменят и без съединител както надолу, така и нагоре. Разполагате с режими на управление за „Дъжд“, нормален път, „Динамичен“, „Състезателен“ и три про-състезателни. В режимите Race Pro са налични три регулируеми характеристики на дроселовата клапа за оптимална реакция, както регулирането на съпротивлението на двигателя при отпускане на газта, т. нар. двигателна спирачка. Динамичният контрол на сцеплението е от последно поколение с 6-осова сензорна кутия.

Екранът е цветен с диагонал от 6.5 инча и освен, че ви посреща с ефектни М графики, има нов дизайн на оборотомера и може да си засичате време за обиколка.

 

Под резервоара

Двигател – 4-цилиндров редови

Охлаждане – водно-маслено

Обем на двигателя – 999 куб.см

Мощност – 210 к.с. (при 13 750 об.)

Въртящ момент – 113 Нм (при 11 100 об.)

Разход на гориво

– смесен цикъл 6.4 л на 100 км

Резервоар – 16.5 л

Размери (д, ш, в) – 2085 x 996 x 1176 мм

Междуосие – 1455 мм

Височина седалка – 830 мм

Маса – 199 кг

Цена – от 43 750 лв. с ДДС

Цена на тестовия вариант – от 54 600 лв. с ДДС

 

Снимки: Авторът

(Visited 3 190 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *