BMW 5-series GT: Хол на колела

Баварците оборудваха луксозния си круизър с 4х4

SAMSUNG DIGIMAX A55W

Георги Колев

„Човек е човек тогава, когато е на път“ е казал поетът Пеньо Пенев. В BMW сякаш са се захванали да доразвият тази мисъл със създаването на все още уникалния модел в автомобилния свят 5-series Gran Turismo. Или по-скоро да я обърнат, така че да звучи – „дори когато е на път, човек да се чувства максимално човешки“.

След около 600 км зад волана на тази впечатляваща кола, по най-разнообразни пътища, изводът, който се налага е само един – баварците са търсили абсолютния комфорт, лукс и функционалност за едно петзвездно пътуване. За пръв път ще започна ревюто на автомобил от неговия интериор, но GT определено го заслужава.

Първа класа

SA556968.JPG

Още когато отворите вратата без рамка на прозореца, характерна за купе автомобилите, ще откриете колко по-лесно и елегантно е влизането в колата, благодарение на по-високата позиция на водача и по-високия таван в сравнение със стандартните седани. Това, което ви очаква вътре е една истинска първа класа. Просторът в купето е рядко срещан дори и при лимузините, в което няма нищо изненадващо, тъй като макар да се числи към пета серия, GT се „вози“ на платформата на седма. Единственото, което го надминава е самото чувство за простор, подсилвано от високия панорамен покрив, простиращ се по цялата дължина на тавана, както и от използваните светли тапицерии в салона на тестовата кола. Всеки детайл, до който се докосвате е изработен от най-качествените естествени материали – фина кожа, алуминии, нелакирано дърво, което създава усещането за домашен уют и комфорт. Изключително дискретният и изчистен стил на BMW прави този разточителен лукс абсолютно ненатрапчив, без ни най-малък намек за кич.

SA556974.JPG

Седалките имат огромни възможности за електронна настройка – по дължина, в дълбочина, лумбална и странична опора, активни подглавници, функции за отопление и охлаждане и т.н. Заради комфортът, който предлагат може би е по-уместно да ги наричаме тронове, а веднъж наместил се удобно, водачът не би имал нищо против задръстванията да продължат и по-дълго. Същото важи и за задните седалки, които могат да се изтеглят с 10 см назад, осигурявайки огромно място за краката, а облегалките им се спускат с 33 градуса, за да може пасажерът да полегне удобно (като опция се предлагат комфортни или спортни седалки с още по-големи възможности за настройка). Задните места разполагат с индивидуална климатизация, а възможностите за допълнително оборудване като аудиосистема с различни канали, телевизионен приемник, DVD, 8-инчови монитори с изводи за слушалки, интернет и др. са направо неизброими.

Мекота

SA556910.JPG

Освен безупречният салон, за комфорта на пътниците се грижи и окачването. GT има V-образна задна ос, три стабилизиращи щанги и автоматично регулиращо се задно пневматично окачване. Ползите от това са в две насоки – непоклатима динамика и стабилност при шофиране и изолиране на пасажерите в един много мек и комфортен свят. Освен нормален режим на движение, водачът може да избере и комфортен, който максимално омекотява амортисьорите, а GT започва да вози плавно и меко като океански лайнер. За динамично шофиране е по-подходящ спортният режим, който чувствително втвърдява окачването, колата се снижава, правейки управлението стабилно и директно, реакцията на педала на газта става по-бърза, а 8-степенната автоматична трансмисия позволява стрелката на оборотомера да се застоява по-дълго в червената зона. За най-екстремно настроени водачи има и режим Sport+, който изключва електронната система за стабилност.

Тестовият автомобил криеше под капака си „най-слабия“ двигател за гамата на GT – 3-литров, шестцилиндров Twin Turbo дизел, с мощност от 245 конски сили и внушителният въртящ момент от 540 Нм. Новото тук е интелигентната система за задвижване на четирите колела xDrive, с която Gran Turismo отскоро се предлага. Динамиката, осигурявана от този мотор е изключително добра – от 0 до 100 км/ч двутонната машина ускорява за едва 6.9 сек., а максималната скорост е 235 км/ч. По-голямата му сила обаче е, че с него посещенията ви до бензиностанцията ще станат направо неестествено редки за автомобил от този клас. Според официалните данни смесеният разход на гориво е 6.9 л на 100 км, а след неикономичното тестово шофиране на съвсем неразработен двигател в зимни условия, бордовият компютър отчете скромния разход от 9.9 л.

SA556904.JPG

Определено GT е странна птица. Гледайки го отстрани човек има чувството, че от BMW са се опитали да обединят в едно чертите и качествата на SUV, лимузина, комби и спортно купе (което действително е така). Дизайнът му не е подминат от критиката, но намира и не малко привърженици. Всеки който е имал възможността да се докосне до предимствата на Gran Turismo обаче мигом забравя за всички колебания, които новаторският външен вид поражда.

Багажникът се отваря и наполовина

SA556884.JPG

Освен с лукс и комфорт GT се отличава и с изключителната си функционалност, превръщаща го в удобен семеен автомобил. Пример за това е двукомпонентния капак на огромния багажник с обем от 570 л. За ежедневна употреба той може да се отваря като багажника на всеки стандартен седан, а салонът да остане изолиран от разделителна стена, предпазваща пътниците от навлизането на студ, шум, миризми и др. Наложи ли се да товарите по-обемисти предмети обаче има възможност за отварянето на целия заден капак, подобно на комбитата и SUV-тата. Средната част на задната седалка се сваля, за да улесни превозването на ски или дълги предмети, а при спускане на целия ред седалки багажното пространство нараства до 1700 л.

SA556957.JPG

Под капака

Двигател дизелов Twin Turbo

Брой цилиндри 6

Задвижване на колелата 4х4

Работен обем 2993 куб.см.

Мощност в к.с. 245 к.с.

Въртящ момент 540 Нм (при 1750 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 6.9 сек.

Максимална скорост 235 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 8.5 л/100км
  • Извънградско 6.0 л/100км
  • Смесен цикъл 6.9 л/100км

Емисии на CO2 183 г/км

Маса 2090 кг

Резервоар 70 л

Източник: в. „Телеграф“, 05.03.2011 г.

Снимки: Авторът

(Visited 3 176 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.