Виж видеата
Виж снимките

Триножниците на КАТ започват да снимат от понеделник

От понеделник, 26 февруари, новите 28 модерни преносими камери на КАТ се очаква да започват да снимат бързаците на пътя, пише „Телеграф“, позовавайки се на информация от „Пътна полиция“. Досега те бяха изнасяни по пътищата само за обучение на катаджиите за работа с тях. Те ще засичат в нарушение всяка кола, преминала с повече от 10 км/ч над ограничението. Ще могат да ловят по трима нарушители едновременно и ще са неуловими за радар детекторите на шофьорите, освен тези с лазерни честоти (виж ТУК).

Освен това комисия от трима души, служители на Пътна полиция, ще гледа всички снимки за превишена скорост, заснети от камери с радари и ще решава кои шофьори да остават ненаказани. Тричленката ще „заседава“ ежедневно и започва работа до седмици. Целта е работата на КАТ да се върши по-бързо и прецизно. „Причината е, че редовно глоби за нарушения се пращат на шофьори на линейки и патрулки, докато вършат работата си при специален режим на движение“, обясниха от Министерство на вътрешните работи.

Фотосите ще стигат до комисията в реално време чрез интернет. Досега в продължение на години униформените бяха ангажирани със задачата да свалят на флашка информацията от всяка камера поне веднъж седмично. След това те бяха принудени да я доставят в Пътна полиция, за да се свали и нарушенията да се обработят. С въвеждането на автоматизирана система, снимките ще отиват директно в ГД „Национална полиция“ в столичния кв. „Младост“. Тричленката ще трябва да трие глобите на линейки и патрулки с включени светлини, както и на водачи на возила, за които е ясно, че ако жалят санкциите в съда, те ще бъдат отменени. „Пример за това са две заснети коли от някоя от най-старите ни 15 стационарни камери. От тези фотоси не става ясно в коя лента се движи нарушителят“, уточниха от МВР.

Снимки: Силистра днес

(Visited 17 303 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *