VW Tiguan PHEV: Хоризонтът е чист

С разумното разпределение на силите минава 60 км само на ток

Сигурен съм, че сектата на електромобилистите у нас ще подскочи като ужилена от това, което ще кажа, но към този момент на развитие на инфраструктурата и технологиите на зареждане, плъг-ин хибридите са по-адекватната еко алтернатива. Те също се зареждат в контакта и в делника могат да се придвижват между светофарите само на ток, без да замърсяват въздуха. Но, ако ви се доходи до морето, както направихме ние, няма нужда да се занимавате със сложни изчисления, да се зареждате с търпение и да се молите малкото набелязани по пътя ви зарядни станции да са свободни. Няма нужда и да пълзите по магистралата със 100 км/ч, за да не стопите два пъти по-бързо изписания на таблото ви оставащ пробег.

VW Tiguan винаги е предпочитал разума пред емоцията. Добре де, почти винаги, знаем, че има и R версия с 300 коня. Той все още предлага голямо разнообразие от бензинови и дизелови двигатели, предно задвижване или 4х4, ръчни скорости или автоматик. В общи линии се старае да задоволи всеки вкус. Единственото, което му липсваше беше електрифицирана версия и логично при последния фейслифт се появи такава.

Премерен

Отвън трудно ще я различите – само капакът за контакта на калника и надписът отзад я издават. Средногабаритният SUV е базиран на Golf, но за разлика от последното му поколение, изглежда добре. Не само отвън, но и отвътре. Фейслифтът само леко му е поразтеглил фаровете, които вече са с LED технология и предлагат матрична функция като опция. Светлинният подпис на дневните напомня на този при Golf 8, но е много далеч от азиатското му излъчване.

Отвътре ви посрещат дигитални екрани, но със запазени „въртели“ и изнесени копчета, макар и сензорни. Климатикът също се командва сензорно, но поне е в отделен блок, което много улеснява боравенето с него. Като цяло този тип функционална дигитализация не пречи на водача, за разлика от тази при Golf, която ви кара да влизате в различни менюта, подменюта и да пипате по екрана с повишено внимание, за да не включите нещо, което не ви трябва, тъй като всичко е сензорно. Пространството в салона е чудесно, но багажникът е смален заради батерията и предлага обем от 476 л (стандартният е 615 л).

Системна мощност

Но в този модел по-важна е задвижващата конфигурация. Тя комбинира 1.4-литров бензинов мотор със 150 к.с. и електромотр със 115 к.с. Общата изходна мощност на системата е 245 к.с. и 400 Нм максимален въртящ момент. Никак не е зле за подобен разумен автомобил и ускорението до 100 км/ч за 7.5 сек. го потвърждава. Има и спортен режим, наречен GTE, който допълнително засилва усещането за динамика. Силовите ресурси се предават към колелата от 6-степенен автоматик с двоен съединител, което е сериозен плюс пред масовите сред хибридите вариаторни трансмисии, защото работи адекватно. Единственият недостатък е, че електромоторът не задвижва задния мост, с което да осигури 4х4, а двата двигателя въртят само предните колела. Очевидно за VW е по-важно разумното разходване на енергията, а не повечето възможности на автомобила.

Електрически пробег

Когато заредите догоре 10.4-киловатчасовата батерия, от VW ви обещават, че може да изминете до 60 км само на ток, при това със скорост до 130 км/ч. И действително, бордовият компютър ни посрещна с показание за 58 км електрически пробег. Предостатъчно за делничното шофиране на огромен процент от европейците. Затова като погледнете каталожните данни ще видите обещаван среден разход на гориво от 1.8 л на 100 км. Ако от понеделник до петък колата ви гори 0 л, а в събота и неделя 6-7 л, той започва да звучи напълно реален. След близо 400 км по магистрала със 140 км/ч на темпомат, разходът достигна 8 л на 100 км. Причината е ясна – тук се разчита само на бензиновата малолитражка с нейните 150 коня и 250 Нм. Макар и батерията да беше свършила, малък заряд винаги се запазва, който да ви послужи при нужда от ускорение за изпреварване, например. А можете и да си го запазите напълно или да заредите батерията в движение, използвайки бензиновия мотор като генератор и пак да си карате на ток когато пристигнете в населено място.

В заключение – Tiguan плъг-ин хибрид е подходящ избор за хора с екологично мислене, които обаче не са готови да жертват комфорта си на дълъг път. Също и за жителите на мегаполиси, чийто центрове са забранени за неелектрифицирани превозни средства. Но спестовниците, изкушени от делнично придвижване без капка бензин, бихме ги посъветвали първо да погледнат ценовата листа. Стартовата цена от близо 84 хил. лв. е с повече от 20 хил. над стартовата цена за обикновен бензинов Tiguan. А това е бензин за много години, дори и при сегашните цени. Имайте предвид обаче че тази версия се предлага само с най-високото ниво на оборудване R-Line, а предлаганите там модификации са все в този ценови диапазон.

Под капака

Двигатели – бензинов + електрически

Брой цилиндри – 4

Задвижване на колелата – предно

Работен обем – 1395 куб.см.

Мощност в к.с. (обща) – 245 к.с.

Въртящ момент (общ) – 400 Нм

Батерия – 10.4 кВтч

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 7.5 сек.

Максимална скорост – 205 км/ч

Консумация на гориво

Смесен цикъл – 1.7-1.8 л/100км

Електрически пробег – до 60 км

Емисии на CO2 – 39-41 г/км

Маса – 1819 кг

Цена – от 83 763 лв. с ДДС

Снимки: Авторът

(Visited 1 973 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *