VW Tiguan: Завидно ерудиран

Нови двигатели, 7-степенен автоматик и много „умни” помощници при фейслифта

Георги Колев

SA558644.JPG

Няколко часа зад волана на обновеното поколение на Volkswagen Tiguan от 2011 г. ме провокираха сериозно. Поставих си за цел да му открия някакъв недостатък, защото всичко в него е толкова зряло, подредено и ерудирано, че човек започва да се чуди дали е доведено до съвършенство. Точно като в държавите, в които домакините от VW Group провеждаха международния тест на модела – Австрия и Германия.

Обновяването или т. нар. фейслифт се състои в променена визия в съответствие с новата фирмена идентичност на VW, три нови двигателя, новата 7-степенна автоматична трансмисия DSG с два сухи съединителя, множество опции за оборудване с електронни асистенти и адаптивно окачване. Т.е. в техническо отношение си е почти нов модел, като изключим шасито. Разбира се, запазени са някои от изпитаните двигатели като цялата дизелова гама, съставена от двулитрови TDI с мощност от 110, 140 и 170 конски сили, както и базовият 1.4 бензинов TSI със 122 к.с. Новите мотори са все при бензиновите – 1.4 TSI със 160 к.с и двулитровите със 180 и 210 к.с.

Модерен

SA558703.JPG

Много хора са противници на визуалното уеднаквяване на почти цялата гама от моделите на даден производител, но ако сравняваме Tiguan с неговия предшественик, то определено новият модел грабва повече окото. Това се дължи на изчистените линии и ъглови форми, създаващи много по-модерен облик. Като прибавим към тях възможността за допълнително оборудване на светлините с LED диоди и повечето хромирани детайли, Tiguan съвсем е заприличал на смален Touareg. В този смисъл няма нищо лошо да уеднаквяваш моделите си с някой, който изглежда много добре.

SA558699.JPG

Отваряйки вратата на Tiguan човек остава с впечатлението, че попада в автомобил от по-горния сегмент, заради голямото вътрешно пространство. Спокойно могат да се возят един зад друг пътници с ръст от 190 см, без това да се отрази на комфорта им. Единствено на ширина моделът отстъпва на по-големия брат при SUV-тата на VW – Touareg, но страничният простор в никакъв случай не е недостатъчен. Багажникът е с доста прилични размери – обем от 470 л, които нарастват до 1510 при спускане на задните седалки. В оформлението на интериора впечатление прави новият волан, както и много качествените материали – кожа, хром, а използваната пластмаса е мека и приятна на допир.

SA558716.JPG

Газ

Естествено първият ми избор пада върху новия за Tiguan двулитров бензинов TSI двигател, който е и най-мощният в гамата, достигайки до 210 конски сили (има го и със 180 к.с.) в комбинация с изключително бързия 7-степенен автоматик DSG. Поемайки по немските магистрали, спазвайки техните правила и маниери на шофиране си помислих, че съм открил първия недостатък – просто работата на мотора е много плавна и не ми се струваше достатъчно динамична за мощността от 210 коня, още повече гарнирана с добрия за бензинов мотор въртящ момент от 280 Нм. Скоростната кутия, от която имам страхотни впечатления от други модели, също ми се видя някак по-мудна. Е, объркал съм се. Скоро навигацията ни изведе на аутобан без лимит на максималната скорост, превключих трансмисията и адаптивните амортисьори на спортен режим и всичко си дойде на мястото. Плавният и сдържан до тогава Tiguan отвърна със страхотно ускорение. От 0 до 100 км/ч вдига за 7.4 сек., а максималната скорост е 213 км/ч. Спортният режим на окачването буквално го залепи за аутобана. Истинско удоволствие дори и за по-спортно настроените шофьори. Когато ви предстоят по-дълги преходи, разполагате и с комфортен режим на окачването, което прави возията и управлението значително по-меки. Нормалният режим пък е оптималната комбинация между комфорт и динамика, като амортисьорите „не спят”, а чрез сензори се нагаждат непрекъснато спрямо пътните условия и стила ви на шофиране.

Стабилност

SA558672.JPG

Аутобанът свърши по-неусетно и от преминаването на границата с Австрия, обозначено само от една табела, указваща позволената скорост в населени места, междуградски пътища и магистрали (същите като у нас 50, 90 и 130 км/ч). Пътят минаваше из околностите на прочутия алпийски ски курорт Китсбил и естествено се трансформира в тясно двулентово платно, осеяно с множество завои. Там можах да се уверя в стабилността на автомобила. Освен от добрия баланс на купето тя се допълва от задвижването на четирите колела 4MOTION (стандартно при двете версии на двулитровия TSI, и дизелът със 170 к.с., другите могат да се поръчват и само с предно предаване). 4MOTION нормално прехвърля само около 10% от тягата към задния мост (икономисвайки гориво), но при нужда може да прехвърли целия въртящ момент върху задните колела. Новото поколение е оборудвано с електронен самозаключващ се диференциал, който освен да отдава повече въртене към външното за завоя колело, прилага и спирачно усилие към вътрешното, позволявайки да се задържите в идеалната траектория дори и при по-висока скорост.

Новото поколение на системата Lаne Assist, която следи да не напускате лентата си на движение, вече не само ви предупреждава с потреперване на волана, когато застъпвате маркировката, а връща автомобила в платното с лека корекция на волана. Тъй като за разлика от България, там има перфектна маркировка и по съвсем тесните пътища, и е почти невъзможно да не я застъпваш, предпочетох да изключа системата. И ето. Най-накрая открих недостатъкът, който толкова усърдно търсех – за да го направите трябва да влезете в четири менюта от многофункционалния волан, което ви отвлича вниманието от пътната обстановка. Разбира се, ако колата си е ваша ще знаете какво и къде търсите и едва ли това би било особено затруднение. Еми, това е. Друг недостатък не успях да намеря.

SA558668.JPG

На връщане от Австрия към Германия избрах двулитров дизелов мотор с мощност от 140 конски сили и 320 Нм въртящ момент, комбиниран с 6-степенна ръчна скоростна кутия. Въпреки че от 0 до 100 км/ч ускорява за 10.2 сек., той не се усещаше много по-слаб от мощния бензин, заради по-добрия въртящ момент, а тягата ви е налична в много широк диапазон от обороти на двигателя.

Предлага кафе, ако си уморен

Цяла система от датчици следи шофьорските ви навици и анализира поведението ви на пътя. Когато усети, че забавяте реакциите си или криволичите от лента в лента без мигач ви предлага да спрете за почивка и да изпиете едно кафе, чрез звуков сигнал и иконка на таблото. Друго улеснение е асистентът за паркиране от нова генерация. Той сам си намира място за паркиране, чрез данните от сензорите на парктроника, но за разлика от всички познати досега системи, разпознава и места не само за успоредно, но и за перпендикулярно паркиране. След като си е намерил място, сам върти и волана, така че да намести перфектно автомобила, а за водача остава само да сменя предавките и да подава газ или да натиска спирачката. Автомобилът може да бъде оборудван срещу доплащане и с адаптивен темпомат, който освен да поддържа зададената скорост сам намалява, когато на пътя ви има по-бавно движещ се автомобил и увеличава, след като препятствието е отминало.

Под капака

Двигатели – бензин – дизел

Обем на двигателите1984 1968

Брой цилиндри – 4 – 4

Задвижване на колелата – 4×4 – 4х4

Мощност в к.с. – 210 – 140 к.с.

Въртящ момент – 280 (при 1700 об.) – 320 Нм (при 2000 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 7.4 – 10.2 сек.

Максимална скорост – 213 – 186 км/ч

Консумация на гориво

– Смесен цикъл – 8.6 – 6.0 л/100км

Емисии CO2 199 157 гр/км

Маса – 1689 – 1661 кг

Резервоар – 64 64 л

Източник: в. „Телеграф“, 25.06.2011 г.

Снимки: Авторът

(Visited 2 996 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *