VW Taigo е SUV купе при най-малките

Volkswagen представя своето първо SUV купе в автомобилния клас, познат като сегмент A0, в лицето на новия Taigo.

Петместният Taigo се откроява със своя снижаващ се в задната част силует на покрива в стил спортно купе, но елегантната външност не ограничава пространството за главите на пътуващите на задните седалки. С новия модел Volkswagen разширява своята гама от компактни автомобили с предно предаване Polo (хечбек) и T-Cross (SUV), базирани на модулната конструктивна платформа за модели с напречно разположени двигатели (MQB).

Фокусът при Taigo е поставен върху дизайна, индивидуалността и емоцията. Стандартното оборудване на новия модел включва предни LED светлини, арматурно табло с изцяло цифрови показания на приборите и инфотейнмънт системи от последното поколение MIB3. Благодарение на всичко това, SUV купето с обща дължина от почти 4,26 метра може да се нарече истински технологичен еталон в своя клас.

Новият модел се произвежда в завода на компанията в Памплона, Испания. Подобно на Polo и T-Cross, новият спортен кросоувър ще се предлага на пазарите в цяла Европа, включително в 28 страни от ЕС, както и в Южна Африка и Турция. В Бразилия Taigo се произвежда и предлага под името Nivus със специфични за местния пазар характеристики и разлики спрямо европейската версия.

Дизайнът на новия модел е създаден под ръководството на Марко Павоне, който отговаря за екстериорния дизайн на марката Volkswagen. Заедно със своя брат близнак Хосе Карлос Павоне, който ръководи Volkswagen Design Center в региона на Южна Америка, той вече е осъществил няколко проекта за марката. Дизайнът на Taigo за европейските пазари се характеризира със своите мощни пропорции. Особено впечатляващ е наподобяващият спортно купе силует със силно наклонена напред задна колона на покрива. Вдъхновена от SUV купетата от по-високите автомобилни класове, тази експресивна линия прави Taigo уникален в неговия пазарен сегмент. Страничният изглед се отличава и с прецизно и категорично очертаните линии, които наред с големите колела и панелите на арките на калниците акцентират върху кросоувър характера на Taigo. Задният надвес на каросерията е умишлено удължен, за да подчертае функционалността на автомобила.

Обемът на багажното пространство възлиза на впечатляващите 438 литра, което означава, че въпреки наподобяващия купе силует, при конфигурация с пет места новият Taigo предлага почти толкова място за багаж, колкото и компактния SUV модел T-Cross с възможност за надлъжно изместване на задната седалка (385 до 455 литра).

В цялото външно осветление от фаровете до задните светлини се използва LED технология като стандартно оборудване, а благодарение на новия дизайн, светлинната графика на Taigo се откроява както през деня, така и в тъмната част от денонощието. Версиите на Taigo от ниво на оборудване Style нагоре включват стандартно новата матрична LED система на предните светлини IQ.LIGHT и светеща напречна лента на радиаторната решетка.

Оформлението на интериора на Taigo се отличава с модерно стандартно оборудване, включващо високотехнологичен мултифункционален волан и прибори за управление на функциите. Инфотейнмънт системите са създадени на основата на най-новото поколение модулна инфотейнмънт платформа MIB3 и в зависимост от нивото на оборудване включват постоянна онлайн връзка чрез Online Control Unit (eSIM) и App-Connect Wireless. Със своя изчистен от всичко излишно интерфейс, сензорното управление на функциите на допълнително предлаганата автоматична климатична инсталация Climatronic е интегрирано хармонично в модерния облик на широкоформатния екран на арматурното табло.

По отношение на асистиращите системи, новият кросоувър е много близко до моделите на Volkswagen от по-високите пазарни сегменти. Като допълнително оборудване при Taigo се предлага IQ.DRIVE Travel Assist, а новата превантивна система за адаптивен темпомат рACC (автоматичен контрол на дистанцията с отчитане на данните за ограниченията на скоростта и маршрута от навигационната система) и за поддържане на лентата за движение Lane Assist се обединяват в едно с множество други функции и системи, за да формират асистираща система на ново равнище, която позволява полуавтоматично управление с ограничена от системата максимална скорост от 210 км/ч. Всички версии на изпълнение на Taigo са оборудвани стандартно с асистиращи системи като Front Assist за наблюдение на зоната около автомобила, функция за аварийно спиране в градско движение City Emergency Braking и асистент за поддържане на лентата за движение Lane Assist. Много малък брой модели в този автомобилен клас предлагат сравнима като възможности гама от асистиращи системи за гарантиране на толкова високо равнище по отношение на комфорта и безопасността.

Два трицилиндрови и един четирицилиндров агрегат ще задвижват Volkswagen Taigo при пазарната му премиера. Бензиновите мотори са с максимална мощност 70 кВт (95 к.с.), 81 кВт (110 кВт) и 110 кВт (150 к.с.). Максималната скорост при споменатите варианти е съответно 183 км/ч, 191 км/ч и 212 км/ч, като в зависимост от двигателя, смяната на предавките се осъществява ръчно посредством 5-степенна/6-степенна механична предавателна кутия или чрез 7-степенна DSG трансмисия с два съединителя. Икономичните бензинови TSI двигатели се отличават с ниски нива на емисиите и имат важен принос за прехода към екологично чиста мобилност.

Снимки: VW

(Visited 950 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *