VW Polo: Вдига летвата

Голямо качество в малки размери

Георги Колев

Имаше един лаф, че добрите парфюми са в малки шишенца. За ценителите на автомобили обаче малкият размер рядко се свързва с нещо впечатляващо. По-скоро аналогията е с прагматичност, функционалност и икономичност. Новият Volkswagen Polo 2010, който тествахме, обаче вдига летвата за качество и си остава все така компактен.

Интересът ни към Polo, естествено, е продиктуван от това, че спечели най-престижната автонаграда – „Кола на годината за 2010 г. в Европа”. За съжаление не ни предоставиха титулувания бензинов двигател 1.2 TSI със 105 конски сили, а обикновения 1.4 с 85, който също се държа на добро ниво за възможностите си.

Възроден

Първото нещо, което ни грабна в новото Polo бе коренно промененият му дизайн, наподобяващ този на Golf 6. При предишните поколения, като че ли екстериорът все оставаше на заден план, с доста “женствени” линии. Не така обаче стои въпросът с новия модел. Лично главният дизайнер на VW Валтер де Силва се е заел да съживи интереса към компактния хечбек, поставяйки основите на превръщането му в пазарен хит. Леко „смръщените” продълговати кристални фарове и ръбести форми (за разлика от досегашните овални), както и големите светодиодни стопове отзад, създават значително по-примамлив и внушителен облик на Polo. Даже „стои” добре и на мъже, въпреки мини размера му. Като казахме мини, е добре да уточним, че купето е пораснало с 5 см на дължина и 3 см на широчина, в сравнение с това на предшественика му, но пък теглото му е намалено с 7.5% до едва 1070 кг. Интересен детайл са мигачите в огледалата, които освен, че „отварят” модела, са видими двустранно – и отпред, и от шофьора.

 

Един от основните плюсове, който тласна новото Polo към първото място в конкурса „Кола на годината в Европа”, е впечатляващото му представяне на краш тестовете, където е отличено с максималния брой от 5 звезди за безопасност. Устойчивостта на купето при усукване е увеличена с 20%.

Изработка

Все неща, които за щастие не успяхме да установим при нашия тест, но това което се открои ярко беше качеството на използваните материали в салона. Изненадващо за компактния клас воланът, скоростният лост и ръчната спирачка са облицовани с фина мека кожа, не отстъпваща на тази, която се слага и в луксозните аудита, например. Пластмасата, от която са направени таблото, копчетата и музикалната система, също излъчва качество и не бие на кухо, както често се случва при автомобилите от тази категория. Хромираните елементи и метални лостчета за отваряне на вратите създават цялостна завършеност на интериора и усещане за солидна изработка. Пространството за шофьора и пътника отпред е напълно задоволително и за по-едри хора. Дори има и подлакътник, който обаче малко затруднява достъпа до ръчната спирачка. Отзад пространството естествено е по-тясно, но прилично, даже добро за класа, в който се намира автомобилът.

 

Поведение

Пътното поведение на Polo може да се определи като стабилно и приятно. Компактните му размери го правят много лесен за употреба в градски условия. За това допринасят също мекият волан и плавният ход на скоростния лост, които улесняват маневрирането. Стартът му е пъргав, но в никакъв случай не става за „дърпане” по светофарите (нещо което едва ли някой очаква от него). Неравностите по пътя се усещат не особено комфортно.

На магистрала, където по презумпция Polo не е в свои води, липсата на повечко кончета е по-осезателна. Въпреки това, макар и по-бавно, автомобилът не среща трудности да ускори до 180-190 км/ч и да ги поддържа (парадоксално при положение, че максималната му скорост по каталог е 177 км/ч.). Интересното е, че дори и тогава не започва да подскача като топче за пинг-понг, при всяка неравност или порив на вятъра (нещо характерно за малките коли), а стои уверено и стабилно на пътя. При движение със скорост в рамките на правилата, усещането е спокойно и сигурно. За това допринася и добрата изолираност на купето от външни шумове.

Можем да обобщим, че Polo 2010 вдига много високо летвата в компактния сегмент автомобили. Производителят от Волфсбург не е спестил нито от творчески усилия в дизайна, нито от качество на използвани материали, нито от иновации в двигателната гама и стандартите за сигурност.

Икономичен, ефективен и екологичен

Говорейки за автомобил от компактния клас, естествено е акцентът да падне върху икономията. Тук Polo има много с какво да се похвали. На върха на гамата от двигатели безспорно стоят иновативните бензинов 1.2 TSI и дизеловия common rail 1.6 TDI., и двата достигащи мощност от 105 к.с. Благодарение на TSI системата за директно впръскване на горивото и турбокомпресор с променлива геометрия, бензиновият мотор, освен с впечатляваща за обема си мощност, може да се похвали и разхода – средно 5.5 л на 100 км. Отделяните от него вредни емисии са 129 г CO2. Дизелът гори средно 4.2 л на 100 км, като отделя в атмосферата 109 г CO2.

SA553022.JPG

Под капака

Двигател бензинов

Брой цилиндри 4

Работен обем 1390 куб.см.

Мощност в к.с. 85 к.с.

Въртящ момент 132 Нм (при 3800 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 11.9 сек.

Максимална скорост 177 км/ч

Консумация на гориво

– Градско 8 л/100км

– Извънградско 4.7 л/100км

– Смесен цикъл 5.9 л/100км

Маса 1070 кг

Вместимост на резервоара 45 л

Емисии CO2 139 гр/км

Източник: в. „Телеграф“, 13.02.2010 г.

Снимки: Авторът

(Visited 305 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *