VW Passat 8: Нов стандарт за народа

Масовата семейна кола вече изглежда секси

PA160082.JPGГеорги Колев

Народна кола ли? Друг път. Новата, осма генерация на Passat е много повече луксозна лимузина, отколкото народен автомобил (в превод от немски Volkswagen означава народна кола).

Просто я погледнете. Това вече не е работният кон на средностатистическия европейски чичко, а една елегантна, спортна, даже секси лимузина. И въпреки това не изменя на традициите си и става дори още по-практична от своите предшественици, които й донесоха над 22 милиона продажби в света от началото на триумфалното шествие на модела през 1973 г. Докато четете тази статия ще бъдат продадени около 30 пасата, тъй като на всеки 29 секунди някъде из Земното кълбо по един представител на бестселъра намира своя нов собственик.

И докато седмата генерация на модела беше един добре замаскиран фейслифт на Passat 6, то новото поколение е наистина ново – дизайн, двигатели, техника, платформа, всичко е последен писък. Моделът е станал с до 85 кг по-лек от предшественика си, разходът на гориво е редуциран с до 20 процента, а за първи път ще се предлага и хибрид.

Атлет

Макар че и от километър да го зърнете у вас няма да остане никакво съмнение, че това е Passat, дизайнът му наистина е изцяло нов. Самите пропорции на купето са различни, което макар да е с 2 мм по-късо от това на предишния модел (4767 мм), предлага с цели 79 мм по-дълго междуосие (2791 мм), с 14 мм по-нисък покрив (1456 мм) и с 12 мм увеличена широчина (1832 мм). Така вече имате максимално изтеглени до броните предни и задни колела и издължен капак на мотора като на премиум автомобил, а линията на покрива и стъпката на колелата е станала по-спортна. Passat изглежда много по-агресивен и залепен за пътя отпреди, а новите му динамични светлини с LED фарове в по-високите нива на оборудване, правят присъствието му дори леко плашещо.

PA160053.JPGОформлението на интериора напомня на изчистените класически линии на предишния модел, но също както и отвън, тук нещата са подобрени значително. Вентилационните отвори са оформени като непрекъсната лента, минаваща през цялото табло, но е запазен класическият детайл с аналогов часовник в средата на централната конзола. Материалите са с чудесно качество, като във високите нива на оборудване, каквито бяха на международния тест на модела в Сардиния, получавате кожа, декоративни елементи от истинско дърво и метал. Моделът вече може да бъде поръчан с изцяло дигитално табло, прожектиращо най-важната за шофьора информация и показанията на навигацията на високо контрастен 12.3-инчов екран, както и с Head-up дисплей.

Простор

PA160065.JPGНай-голямото преимущество отвътре обаче е още по-просторният салон. Заради увеличеното междуосие пътническата клетка е нараснала с 33 мм в сравнение с и без това огромната на предишното поколение. Макар покривът да е скосен, пътниците и на двата реда седалки се радват на повече място. Багажниците са увеличени с 21 л до 568 м при седана и с 47 л до 650 л при комбито, наречено Variant (при Passat винаги седан и комби версиите се представят заедно на международните тестове, тъй като в Западна Европа комбито се радва на много по-голям пазарен успех, а на Изток – седанът).

PA170102.JPGХитът сред новите двигатели е двулитровият битурбодизел, достигащ мощност от 240 конски сили и 500 Нм максимален въртящ момент. Той изстрелва лимузината до 100 км/ч за едва 6.1 сек. (6.3 при комбито), като го прави с много приятен дизелов тласък. В комбинация с 4х4 задвижване и 7-степенен автоматик с два съединителя, той предлага истинска тръпка зад волана, тъй като те предават перфектно мощността му към асфалта без почти никакви загуби. Стабилността в завои е на много високо ниво, за което принос има олекотената конструкция и адаптивните амортисьори. Водачът разполага с различни режими на шофиране – нормален, комфортен, спортен, еко и индивидуален, при който сам настройва директността на волана, скоростта на автоматика, отзивчивостта на педала на газта и твърдостта на амортисьорите. Консумацията на гориво също е впечатляваща за динамиката, която предлага – 5.3 л на 100 км в смесен цикъл (5.4 л за комбито) по каталог, а след теста – 8 л на 100 км.

Сам пълзи в задръстване и маневрира с ремарке

PA160012.JPGНовият Passat може да ви отмени в шофирането в натоварения трафик. При скорост до 60 км/ч той сам приплъзва и спира в колоните от коли, спазва си лентата и дори може да завива (условието е, че трябва да държите ръцете си на волана, за да можете да се намесите в случай на нужда). Друг асистент пък ви отменя когато трябва да шофирате на заден ход с ремарке, което е голямо затруднение за много шофьори. Системата сама изчислява ъгъла на завиване и върти волана, а водачът само подава газ и спира. Колата предлага още 360-градусов изглед около себе си, като разпознава препятствия, благодарение на система от камери, асистент, паркиращ и изкарващ от паркомястото колата сам, както успоредно, така и перпендикулярно, аварийно спиране в случай на опасност и др.

Под капака

PA160060.JPGДвигател дизелов битурбо

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата 4х4

Работен обем 1968 куб.см.

Мощност в к.с. 240 к.с. (при 4000 об.)

Въртящ момент 500 Нм (при 1750 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 6.1 (6.3*) сек.

Максимална скорост 240 (238*) км/ч

Консумация на гориво

  • Смесен цикъл 5.3 (5.4*) л/100км

Емисии на CO2 139 (140*) г/км

Маса 1721 (1735*) кг

Резервоар 66 л

Цена от 41 675 лв. с ДДС

*данните в скобите са за комби версията

Източник: в. „Телеграф“, 25.10.2014 г.

Снимки: Авторът

(Visited 9 132 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *