VW Multivan T7: Да ти е леко на душата

Минава 50 км само на ток, зарежда в контакта или сам

През цялото време зад волана на новия VW Multivan T7 имах усещането, че управлявам лек автомобил. Пъргав, комфортен, маневрен и тих. И когато се разрових в информацията за него ми стана ясно защо – та той се вози на платформата на Golf!

Всъщност модулната платформа MQB е в основата на още цели 18 модела на VW Group, но те са все леки коли или SUV. И това е причината Multivan да е станал толкова различен от своите предшественици, които ползваха шасито на товарния Transporter. Реално това е и първият наистина нов Multivan от две десетилетия насам, тъй като поколенията Т5 и Т6 имаха една и съща база. А конкретно тестовата модификация е направо революционна за сегмента, защото беше във версия Plug-In хибрид, т.е. такъв, който може да заредите в контакта и да управлявате за кратко като чист електромобил (в случая до 50 км).

Симпатичен

По принцип дизайнът е едно от последните неща, от които се вълнуват клиентите на бусове. Но случаят на Multivan е малко по-особен, тъй като той е наследник на легендарното хипарско бусче от 60-те години – Bulli. Затова и от VW са се опитали да му докарат симпатично и леко усмихнато излъчване. Формите обаче са изцяло подчинени на функцията и е постигнат рекордният в сегмента аеродинамичен коефициент от 0.30, което се отразява чудесно за тишината в салона при по-висока скорост. Височината на купето е намалена с 4 см, за да може да влиза без проблеми в подземни паркинги. Традиционно има две дължини на каросерията – къса (4973 мм) и дълга база (5173 мм).

Комфорт

Благодарение на новата платформа, пасажерите отвътре разполагат с малко повече пространство, въпреки намалената височина. Караме късата база в 7-местна версия (има и такава с 6 места). Достъпът до салона е изключително улеснен благодарение на плъзгащите се врати с електронен механизъм и от двете страни. Всеки пасажер се шири на индивидуално кресло с безупречен комфорт и приятна на допир тапицерия. Дори седалките от средния ред разполагаха с подгряване. Като опция те могат да се завъртат на обратно, за да гледат към задните. Традиционната за Multivan сгъваема масичка вече се придвижва на релси по дължина през цялото купе и може да изпълнява ролята на централна конзола за шофьора или маса, на която пътниците отзад да „ударят“ едни карти, например. А опционалният панорамен покрив облива целия салон в естествена светлина. При изваждането на седалките пък получавате товарен обем от 3670 л (4000 л за дългата база).

Multivan е още по-комфортен за шофьора. Позицията му е висока, но не толкова изправена като в камион, а седалката в тестовата кола се регулираше електронно. Воланът също се настройва във височина и дълбочина, така че всеки да намери перфектната си позиция за дълги пътешествия. Обзорът във всички посоки е перфектен заради щедрото остъкляване на салона. Нивото на технологиите е аналогично с това в леките автомобили – т.е. дигитализацията е превзела всичко на борда. Повечето функции се управляват сензорно, което не е особено удобно в движение, или от физически бутони на волана. Има и опция за гласови команди. Асистентите за водача също са от най-модерните, като колата може да се движи практически сама в лентата си, съобразявайки се с останалия трафик, стига да държите ръцете си на волана.

Идея

Първоначално се чудех какъв е смисълът един бус, който по презумпция е предназначен за дълги пътувания, да бъде Plug-In хибрид – технология, имаща смисъл предимно в града. Ако ежедневната ви кола изминава 46-50 км само на ток, това може да означава, че през делника няма да изразходите и капка бензин. Но ако ще ползвате буса си за ежедневни преходи от София до Варна, примерно, тези 50 км за какво са ви? Всъщност отговорът тук може би се крие в имената на градовете, между които Multivan ще пътува. В много европейски мегаполиси достъпът до централните части вече е ограничен за неелктрифицирани автомобили. А дори 10.4-киловатчасовата ви батерия да свърши още в София, във Варна тя вече може да е заредена напълно, без да си отвисите на зарядна станция, благодарение на функцията да ползвате бензиновия мотор като генератор в движение. Иначе зареждането в контакта става бавно, както при всички Plug-In хибриди, тъй като системата може да поема само променлив ток. Така в обикновен контакт ще напълните батерията за 5 часа, а дори и на бързозарядна станция ще трябва да изчакате поне 3 часа и 40 мин., тъй като максималната мощност на зареждане е 3.6 кВт.

Бууст

Задвижването е поверено на организъм от 1.4-литров бензинов турбодвигател със 150 к.с. и 250 Нм въртящ момент, комбиниран с електромотр със 116 к.с. и 330 Нм. Общата системна мощност е 218 к.с. и 350 Нм, които се предават към предните колела от 6-степенна автоматична скоростна кутия с два съединителя (при нехибридните версии тя е 7-степенна). С този ресурс бусът е приятно пъргав заради незабавния електрически въртящ момент. В случай, че някой се вълнува, ускорението до 100 км/ч се случва за 11.6 сек., а максималната скорост е 192 км/ч. Ще се запитате какво се случва с динамиката когато батерията свърши? Ако ползвате двигателя като генератор по време на пътуване винаги ще имате достатъчно заряд за един „бууст“ при нужда от изпреварване или пъргаво ускорение.

От VW обещават комбиниран разход на гориво от 1.7 л на 100 км. Разковничето тук е в думата „комбиниран“. Ако приемем, че някой ще ползва този бус за ежедневна кола, за да ходи на работа, то той може да се придвижва само на ток от понеделник до петък. На дълъг път с предимно магистрално темпо обаче бордовият компютър отчете около 10 л на 100 км. Всъщност този разход също е доста приличен за бус. Освен на хибридната технология и чудесната аеродинамика, за това можем да благодарим и на намаленото с цели 200 кг тегло (от 2118 кг за хибридните версии).

Километри

На умереното тегло, чудесно настроеното окачване и по-коравото купе отдавам и приятното пътно поведение. Както казах в началото, усещането е като при управление на лек автомобил. Возенето е много комфортно, което обаче не се е отразило зле на контрола в завой. Клиренсът е малко намален (до 152 мм), което е добре за стабилността. Отработването на неравностите е много грамотно и не притеснява пасажерите в салона. Автомобилът е така настроен, че да гарантира стотици километри без умора както за шофьора, така и за пътниците. В града пък ще оцените високо изключителната му маневреност и радиус на завой от едва 12.1 м (колкото на компактен хечбек).

Под капака

Двигатели – бензинов + електрически

Брой цилиндри – 4

Задвижване на колелата – предно

Работен обем –1395 куб.см.

Мощност в к.с. (обща) – 218 к.с.

Въртящ момент – 350 Нм

Батерия – 10.4 кВтч

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 11.6 сек.

Максимална скорост – 192 км/ч

Консумация на гориво

Смесен цикъл – 1.7 л/100км

Електрически пробег – 46-50 км

Емисии на CO2 – 39 г/км

Маса – 2118 кг

Цена на Multivan – от 77 910 лв. с ДДС

Цена на eHybrid – от 93 440 лв. с ДДС

Снимки: Авторът

(Visited 2 285 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.