VW ID.5 GTX: Щипка сексапил

Купе линията стои по-добре и не ви лишава от почти нищо

Когато VW представиха „електрическия GTiID.4 във версия GTX, след задълбочен тест и анализ достигнахме до експертното заключение, че добавя точно липсващата щипка спортна емоция на иначе практичния модел. Сега обаче немците прибавят и още една щипка спорт с SUV купето си ID.5. Отново караме версията GTX с 299 к.с., която отново ни провокира към задълбочен тест и анализ. Разбирайте да й скъсаме дробчето по завоите около яз. Искър (всъщност дали електромобилите имат дробчета е тема на друг задълбочен анализ).

Магии

Реално колата е една и съща. Основната разлика е, че ID.5 изглежда доста по-добре. Веднага ще си помислите, че тя ще е с една идея по-малко практична, но заради подобрената аеродинамика, вероятно с десета от секундата по-бърза. И ще сгрешите. Парадоксално, но е точно обратното. ID.5 GTX взема спринта до 100 км/ч за 6.3 сек., а ID.4 GTX го прави за 6.2 сек. Дали тази разлика се усеща? Колкото усетихте намаленото ДДС на хляба. Още по-парадоксалното е, че въпреки скосената си линия на покрива, ID.5 има 549-литров багажник, а ID.4 – 543-литров. Единственото негативно отражение на купе формата е в 12-те мм по-малко място за главите на пътниците на втория ред седалки. Но и тези разлики се усещат по вече споменатия начин.

This slideshow requires JavaScript.

Просто салоните и на двете коли са толкова просторни, че могат да съберат националния ни отбор по баскетбол с все саковете им.

4х4

Основното задвижване на ID гамата е задното. GTX версията добавя още един електрически двигател на предния мост, осигурявайки 4х4 задвижване, което изглежда по-адекватно за SUV модел. Той има мощност от 109 к.с. и 162 Нм въртящ момент, а задният е с 204 к.с. и 310 Нм. Така общата мощност достига споменатите 299 к.с., а максимумът на въртящия момент – 460 Нм наличен мигновено от 0 об./мин. Другата разлика е, че максималната скорост е ограничена на 180 км/ч, а не на 160.

Важно е и че окачването е получило по-стегната настройка на пружините, амортисьорите и стабилизаторите, което намалява заклащането и ви кара да се чувствате по-добре зад волана. Не се притеснявайте за комфорта на возене, той все още има много по-сериозен превес над спортното поведение. Но тези 2242 кг (с 18 кг повече от ID.4 GTX), определено имат нужда от по-здрави пружини, ако искате да карате динамично по завоите. Всъщност тук се появява още един парадокс – високото тегло ви кара да върнете „газта“ преди завоя, а ниският център на тежестта, заради монтираната в пода батерия, ви дава усещането за непоклатимо залепване за асфалта. Не знам как се чувстват ватманите и машинистите когато завиват с тежките си машини, закрепени върху релсите, но предполагам, че е нещо подобно.

Икономичен

Заради подобрения драг коефициент от 0.27 (спрямо 0.29 за ID.4 GTX), ID.5 GTX предлага малко по-ниска консумация на електроенергия, следователно малко по-голям пробег с едно зареждане. Комбинираният разход по каталог е 17.1 кВтч спрямо 17.6, а пробегът, осигуряван от 77-киловатчасовата батерия – 512 спрямо 499 км. Реалната консумация според бордовия компютър при продължителен пробег беше 19 кВтч, което за тестова кола, на която всеки се „радва“ като на чужда булка, си е доста прилично. Нашият тестови резултат от 26.3 кВтч доказва въпросното отношение.

За разлика от ID.4, който може да поеме максимум 125 кВт прав ток на бързи станции, ID.5 зарежда с до 135 кВт. Това ще ви спести 9 минути при зареждане на батерията от 5 до 80%, за което са ви необходими точно 36 мин.

В заключение – ID.5 определено ни допада повече от ID.4. Има доста по-секси задница, която много повече приляга на по-спортния темперамент на GTX версиите, без реално да ви лишава от почти нищо. Разликата в цената е малко над 4 хил. лв. ID.5 GTX доближава 121 хил. лв., а ID.4 GTX – 117 хил. В днешно време хората отделят доста по-големи суми, за да изглеждат по-секси.

Под капака

Двигател – два електрически

Задвижване на колелата – 4х4

Мощност в к.с. – 299 к.с.

Въртящ момент – 460 Нм

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 6.3 сек.

Максимална скорост – 180 км/ч

Пробег – до 512 км (WLTP)

Разход (смесен цикъл) – 17.1 кВтч на 100 км

Капацитет на батерията – 77 кВтч

Емисии на CO2 – 0 г/км

Маса – 2242 кг

Цена – от 120 937 лв. с ДДС

Снимки: Авторът, VW

(Visited 2 155 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *