Volvo XC70: Универсален боец

Кросоувърът стои еднакво добре и пред бизнес център, и в гората

Георги Колев

От как свят светува пред човека има един път – към усъвършенстване. Ако сравните един средностатистически жител на развита държава през 2009 г. с такъв от 1909 г. разликата ще е като между последен модел компютър и дървено сметало. С все по-голямото универсализиране на способностите и интересите на човека обаче нарастват и неговите потребности. Когато говорим за автомобили, за задоволяване на нуждите на съвременния космополит, идва новото Volvo XC70. 

Имахме късмета да пробваме специалната линия Ocean Race с дизелов D5 двигател.

По-красив

Отпред новият XC70 се отличава с по-отворената си хромирана радиаторна решетка, която му придава доста повече агресия. Въпреки това обаче линиите са плавни, а предницата е заоблена като така моделът не излиза от традиционната за Volvo стилна и леко консервативна визия. Заоблеността се оказва, че не е само дизайнерска хрумка, а е едно от неизброимите решения за безопасност – има за цел да намали до минимум последствията при сблъсък с пешеходец. Капакът на двигателя е така конструиран, че поема енергия, за да действа като зона за деформация – нещо като тепиха за американски кеч, на който колкото и силно да се тръшнеш е малко вероятно да се контузиш.

volvo-xc70-interior-wallpaper-8.jpg

Отвътре XC70 е още по-изтънчен. Линиите са максимално изчистени и опростени, създавайки усещането за перфекционизъм и дизайн от висока класа. В интериора на Ocean Race преобладават качествена кожата и алуминий. Пространството, както отпред, така и за пътниците отзад е повече от задоволително.

Отзад е най-готино

Най-впечатляващ обаче е багажникът. Освен респектиращия си обем от 575 л, той има повече екстри от обикновен автомобил в средния клас. В това число – контакт за 12 волта ток; седалки падащи над бронята, идеални за пикник; всевъзможни прегради, покривала, мрежи, решетка, отделяща багажника от купето; панели за закрепване с куки; хладилна кутия; държатели за пазарски чанти; люк в пода с газови амортисьори, отвеждащ към скрито отделение с още 30 л вместимост и какво ли още не.

volvo-xc70-2009-wallpaper-3.jpg

Дизеловият мотор със 185 кончета осигурява достатъчна пъргавост на тежкото 1794 кг купе. Разбира се, не бива да очаквате от него да се държи като спортист. Поведението на магистрала може да се опише като комфортно и сигурно, чак до толкова, че може да ви се стори леко скучно. По-силни емоции може да изпитате, ако ви се наложи да спрете рязко с висока скорост, което може би се дължи на факта, че XC70 тежи почти колкото джип. Като цяло, без никакви притеснения може да преотстъпите колата на жена си, ако трябва да прибере децата от училище в тежка зима, например. Но само толкова, че ще й хареса и после няма отърване.

Извън пътя

Всъщност лошото време и пресеченият терен са любимите територии на XC70. Решихме да проверим офроуд качествата му като за целта го изправихме срещу стръмна и кална планинска пътека, която за още по-трудно беше обсипана с хлъзгава шума – невъзможен терен за лека кола. Още щом усети калта под гумите си автомобилът сякаш се прероди. Стабилно и безкомпромисно започна да катери наклона без дори и да си помисли за отстъпление. Автоматичната скоростна кутия Geartronic подаваше точно толкова от 400-те нютон метра въртящ момент към колелата, колкото им бе необходимо, за да не превъртат. Надолу колата се справи също толкова добре, че дори не се наложи да включваме специалната система за спускане по наклон. За стабилността му, освен постоянното задвижване на четирите колела AWD, XC70 е снабден и внушителен на брой системи с три и четирибуквени абривиетури, които му гарантират непоколебимо поведение на пътя и почти никакво занасяне.

SA552475.JPG

Така нареченият “кросоувър” на шведската марка всъщност представлява уникална смесица, вземаща най-добрите характеристики на комфортния (дори луксозен) автомобил, семейно комби, проходим SUV, че даже и джип. Идеален за всички, които ходят както на бизнес срещи, театри, клубове, така и на разходки в планината, семейни пикници, ски, риболов и вс

якакви подобни дейности, свързани с нуждата от повдигнато 4х4. Сигурно е, че с XC70 много хора ще се обръщат след вас по улиците и че ще ви трябва доста изобретателност да намерите място, за което да кажете “не мога да стигна”.

Еталон за безопасност

Най-характерната черта на Volvo е неговата безопасност и сигурност. XC70 не прави изключение от стандартите, въведени от шведската марка. Освен двустепенни предни и двукамерни странични въздушни възглавници, при силен удар салонът се опасва и от надуваеми завеси. Самото купе е подсилено с високоякостна стомана. В случай на инцидент, предната и задна зони на деформация, разсейват и разпределят силата на удара по корпуса като намаляват силите, въздействащи върху пътниците. Колата е оборудвана с абсорбираща енергия предна конструкция, намаляваща максимално негативното въздействие при челен удар и система за защита при страничен удар. Кормилната колона е усъвършенствана и в случай на челен удар, горната и долна секции контролирано се сгъват една в друга, за да намалят опасността от нараняване на водача.

SA552453.JPG

Под капака

Двигател дизелов D5

Брой цилиндри 5

Обем на двигателя 2400 куб.см.

Мощност в к.с. 185 к.с. (при 4000 оборота)

Въртящ момент 400 Нм (при 2750 оборота)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 10,9 сек.

Максимална скорост 195 км/ч

Консумация на гориво

– Градско 10,5 л/100км

– Извънградско 7 л/100км

– Смесен цикъл 8,3 л/100км

Вместимост на резервоара 70 л

Емисии CO2 219 гр/км

Източник, в. „Телеграф“, 12.12.2009 г.

Снимки: Авторът, Volvo

(Visited 459 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *