Volvo XC60 Polestar Engineered: Лошото добро момче (ВИДЕО)

Тунингованата бегачка с 405 коня се придвижва само на ток в града

Този семеен SUV модел е един от най-безопасните автомобили на планетата, но същевременно е спортно тунингован за забавления зад волана. Той има 405 конски сили, които го изстрелват до 100 км/ч за едва 5.4 сек., но може да се придвижва и само на ток в града, без да изгори капка бензин и да замърсява атмосферата. Трудно ми е да кажа дали доработеното от спортното подразделение на шведите Volvo XC60 Polestar Engineered е добро или лошо момче. То просто предлага най-доброто от двата противополжни свята и прави така, че те да съществуват в удивителна хармония.
Моделът е базиран на топ модификацията на ХС60 – Т8 Plug-in Hybrid. Плъг-ин хибридната технология означава, че батерията, захранваща електрическия двигател може да се зарежда и директно от контакта.

Две сърца

За разлика от стандартното Т8 обаче, тунинг версията Polestar Engineered има не 390, а 405 к.с. (в различни каталози може да я срещнете и с 422 к.с.). Те са извлечени от два двигателя. Бензиновият е с обем от само два литра и с 4 цилиндъра, но благодарение на това, че има едновременно механичен и турбокомпресор, достига впечатляващата мощност от 318 к.с. и 430 Нм максимален въртящ момент. Той задвижва само предните колела. Върху задния мост пък е позициониран електрическият двигател със собствена мощност от 87 к.с. и 240 Нм въртящ момент, който осигурява и 4х4 задвижването. Общите силови ресурси на двете „сърца“ са точно 405 к.с. и 670 Нм. Те се прехвърлят към колелата с помощта на 8-степенен автоматик, който също е доработен от спортистите от Polestar, за да предложи по-спонтанни реакции при динамично шофиране.
Благодарение на мощната батерия с капацитет от 11.6 кВтч автомобилът може да се придвижва само на ток, при това цели 47 км. На практика този пробег е напълно достатъчен за делничната употреба от типа на работа – вкъщи. Така него шведите обещават, че в смесен цикъл мощното SUV ще гори едва 3.3 л на 100 км. Цифрата звучи твърде оптимистично като погледнете данните на бордовия компютър и показанията от 11 л на 100 км, но имайте предвид, че колата е тестова и се кара предимно на извънградско (като се настъпва яко). За 405 коня 11 л на 100 км си е направо скромна консумация, а ако колата е ваша и от понеделник до петък карате само на ток, а през уикнеда се кефите на извънградски пътешествия, то обещаваните 3 л на 100 км в смесен цикъл започват да изглеждат съвсем реални.
Въпреки вълнуващото ускорение за едва 5.4 сек. до 100 км/ч, максималната скорост на XC60 Polestar Engineered е ограничена на 180 км/ч, както при всяко ново Volvo. Причината е философията за безопасност на компания и ангажиментът й да няма загинал или сериозно пострадал пасажер в техен автомобил, произведен след 2020 г. Но бъдете сигурни, че до момента, в който се намесва ограничителят, имате тяга, която рисува широка усмивка на лицето на шофьора. Разбира се, разполагате и с пълния набор от познатите системи за активна и пасивна защита на Volvo, които са направили XC60 един от най-безопасните автомобили на планетата. Като City safety с автоматично спиране и защита на пешеходци, велосипедисти и големи животни. Системата, предотвратяваща напускане на пътното платно, и системите за защита при страничен и „камшичен“ удар са само част от стандартните технологии, които се грижат за безопасността не само на пътниците в купето, но и на всички участници в движението.

Директно

Най-впечатляващо е пътното поведение на XC60 Polestar Engineered. То също е удивително хармонична комбинация между великолепния комфорт, характерен за шведската марка и изключително острото и прецизно спортно управление. Колата е снабдена със състезателни амортисьори с двоен клапан на популярната в мотоциклетния спорт марка Öhlins (също шведска). Тяхната твърдост може да се регулира в цели 22 степени (заводски идват на 12-а). Парадоксалното тук е, че трябва да правите това ръчно, при това отделно за всеки един от четирите амортисьора. Вдигате капака на мотора и въртите златните кранчета на двата предни амортисьора, после навивате ръкава, бъркате между задната гума и калника и въртите задните. Подобно решение виждам за пръв път в сериен автомобил. Като цяло е чудесно да може да регулирате амортисьорите според вкуса си, но тъй като не може да го правите автоматично в движение от бутон на централната конзола (примерно), те не са способни да отговорят на всяка моментна промяна на шофьорското ви настроение. Което е малко тъпо. Но въпреки това, амортисьорите, заедно с директния спортен волан и подсилената със стабилизиращи щанги конструкция на купето, правят управлението на тежкия цели 2.2 тона всъдеход, направо изумително прецизно и директно. Все едно сте зад волана на хотхеч, само че вози много по-комфортно.
Спирачките също са истинска наслада. Перфорираните дискове са с размер от цели 20-инча отпред (да, повечето джанти са по-малки), заради което колелата на модела стандартно са 21-инчови. Златистите спирачни апарати са 6-бутални. Характеристиките на спиране са съизмерими със спортни модели на Porsche и други именити спортни производители като ви карат да се чувствате, че все едно залепвате с магнит за асфалта при по-сериозен натиск.

Под капака

Двигатели бензинов + електрически
Брой цилиндри 4
Задвижване на колелата 4х4
Работен обем 1969 куб.см.
Мощност в к.с. (обща) 405 к.с.
Въртящ момент (общ) 670 Нм
Ускорение (0 – 100 км/ч) 5.4 сек.
Максимална скорост 180 км/ч
Консумация на гориво
Смесен цикъл 3.3 л/100км
Електрически пробег до 47 км
Емисии на CO2 73 г/км
Маса 2154 кг
Резервоар 70 л
Цена от 156 610 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 18.11.2020 г.
Снимки и видео: Авторът

(Visited 2 362 times, 1 visits today)

One Comment

  • Георгиев каза:

    Хубаво е ама много парички струва за китайска машина за тези пари предпочитам БМВ М550

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *