Volvo XC40 Recharge: Мъник с огромни възможности

Първият чист електромобил на Volvo. Честта да носи тази титла се пада на XC40 Recharge, който ви представяме днес. Да, той споделя платформата на стандартното ХС40 (виж ТУК), налично във версии с бензинов, дизелов двигател или хибрид, но въпреки това като характеристики не отстъпва на чистокръвните електромобили, замислени като такива още от белия лист.

С няколко думи ХС40 Recharge е един изключително бърз компактен всъдеход с разумен пробег от около 400 км и възможност за бързо зареждане с прав ток до 150 кВт. Ами, хайде да тръгваме към Гърция тогава.

При пълна на 90% батерия в София, което според бордовия компютър се равнява на 350 км, стигаме до Сандански с 40% оставащ заряд. По магистралата караме със 120-130 км/ч, колкото и дразнещо да е това при положение, че имаме 408 к.с. мощност и 660 Нм въртящ момент. Двата електромотора, разположени върху двете оси, освен че осигуряват 4х4 задвижване, могат да изстрелят над 2-тонното всъдеходче до 100 км/ч за спортните 4.9 сек. Но на магистрала почти няма регенерация на енергия и това много изтощава батерията. Затова подхождаме разумно, а не емоционално. Наслаждаваме се на комфорта на возене и изключителната тишина в салона, която ни позволява да се оценим пълноценно кристалния звук на аудиосистемата.

Динамика

За сметка на това по завоите в Кресненското дефиле решаваме да се порадваме на динамиката на колата, тъй като макар да е висока и тежка, се оказва направо непоклатима в завоите. Причината – тежките компоненти като батерия и двигатели са разположени в пода и върху задвижващите оси, което смъква центъра на тежестта и намалява центробежните сили. Спортен режим няма, но и изобщо не е нужен. Отзивчивостта при подаване на „газ“ е мигновена заради незабавно изсипващия се максимум на огромния въртящ момент (от 0 об./мин.). Може би именно заради него разполагате само с режим за офроуд, тъй като той трябва да бъде озаптяван на терени с ниско сцепление. Равносметката – до Сандански сме изразходили около 50% от капацитета на 78-киловатчасовата батерия, което се равнява на над 27 кВтч разход на електроенергия на 100 км. Множко е за предимно икономично каране с епизодични динамични заигравки.

„Връзваме“ колата на безплатна бърза зарядна станция на голям супермаркет с 50 кВт мощност. Съчетаваме го с пазаруване и за около половин час сме отново с над 80% батерия. Поемаме към Серес. Дали да не отскочим направо до Солун? Ще намерим зарядни станции там със сигурност, но дали ще успеем да заредим – ще работят ли уикенда, ще се оправим ли с приложенията и плащането, и други подобни въпроси, накланят везните към това да ограничим разходката до Серес. Стигаме с над 60% батерия, спокойни сме за пътя на обратно.

Изненади

За страхотната храна в гръцките ресторанти, които се оказват и по-евтини от българските, няма да изпадаме в подробности. Въртим малко из околностите на града с колата, изкачваме се до крепостта за следобедно кафе и обратно към България. На границата сме с 40% батерия. Има десетина коли пред нас, но движение никакво. Шофьорите са нервни, палят и гасят двигателите за по няколко метра. Не и ние – XC40 Recharge знае как да си пази силите и не изхвърля изгорели газове. А дори нямаме и старт/стоп бутон. „Пали“ щом включите на директна предавка на трансмисията. След повече от час успяваме да минем границата. Имало проблем с компютрите. Разбира се, не гръцките, а българските. До Сандански караме със 140 км/ч и до същата зарядна станция стигаме с около 30% заряд. Изчакваме 40 мин., за да се подсигурим с 80% батерия за връщането. Знаем, че и 60% стигат, но решаваме да сме разумни – вечер температурите падат и има повече изкачвания по пътя на обратно. Тия неща трябва да се преценяват с електромобилите. Стигаме в София с 20% оставащ заряд при основно разумно и икономично темпо на връщане. Цялата тази разходка ни е струвала точно 0 лв. като транспортни разходи. Изхарчените в магазина пари ги прибираме в багажника под формата на продукти (419 л отзад и 31 л под предния капак), а не ги изливаме в резервоара, респективно – изгаряме и изхвърляме в атмосферта. Инвестирали сме единствено малко над час време за зареждане общо.

Струва ли си?

Но едно е сигурно – мрежата от зарядни станции става все по-голяма както у нас, така и в Европа и скоро няма да е особен проблем да се намират места за зареждане. Сигурно е и че „промоцията“ с безплатните станции ще приключи когато броят на електромобилите започне да наближава този на колите, ползващи горива, а цените на платените вече конкурират тези на бензина за 100 км пробег. Вероятно ще отпадне и единствената към момента „облага“ у нас – да се паркира безплатно в синя и зелена зона. Така на собствениците на електромобили ще им остане само утехата, че не замърсяват природата пряко докато шофират (не и при производството на електромобила и самото електричество). И разбира се, удоволствието от електрическата динамика, което е особено силно изразено при ниски скорости и спада пропорционално с повишаването на темпото. Това, че електромобилите са по-скъпи е относително. XC40 Recharge струва под 100 000 лв. за версията с един електромотор и 231 к.с. и близо 120 000 лв. за тази, която ние караме. Колко коли с над 400 к.с. има на тази цена, независимо дали черпят енергия от батерия или резервоар? А и да не забравяме, че тук говорим за премиум автомобил с луксозен салон и изключително ниво на технологиите и безопасността.

Под капака

Двигател – два електрически

Задвижване на колелата – 4х4

Мощност в к.с. – 408 к.с.

Въртящ момент – 660 Нм

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 4.9 сек.

Максимална скорост – 180 км/ч

Пробег – до 400-418 км (WLTP)

Разход (смесен цикъл) – 23.8-25 кВтч на 100 км

Капацитет на батерията – 78кВтч

Емисии на CO2 – 0 г/км

Маса – 2113 кг

Цена – от 98 800 лв. с ДДС

Цена на тестовата версия – от 114 220 лв. с ДДС

Снимки: Авторът

(Visited 2 513 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.