Volvo S60 T8 Plug-in Hybrid: Еко с 390 коня

Хулиган или примерен гражданин? Шведът може и да бъде и двете!

Volvo са автомобили, които оставят различно усещане в автомобилния свят. Сравнявайки ги с представители на другите премиум марки, които сякаш ви декларират „виж каква страхотна кола сме ти направили“, шведите ви поставят вас в центъра и ви казват приятелски – „виж колко страхотно ще се чувстваш в твоята нова кола“. И макар тестовото S60 T8 Plug-in Hybrid да имаше наситения червен цвят на венозна кръв, който чудесно подчертава атлетичното му тяло и цели 390 коня под капака, още с наместването в удивително комфортната седалка се почувствах по-скоро релаксиран, отколкото провокиран да давам газ. Потеглих леко в пълната тишина на електрическата мобилност, която ми предостави възможността да се насладя на всеки един тон от дълбокия кристален звук на луксозната аудиосистема Harman/Kardon. И така през целия първи ден от нашата среща, който премина изцяло в града.

Организъм

Ако следите редовно рубриката, то вече знаете, че плъг-ин хибридите съчетават бензинов двигател с достатъчно мощни електромотор и батерия, зареждащата се в контакта, които да му осигурят известен чист електрически пробег. В случая той е от напълно достатъчните в ежедневието 53-56 км със скорост до 110 км/ч. Хибридният организъм тук е съставен от двулитров, 4-цилиндров турбобензинов двигател, който има впечатляващата мощност от 303 к.с. и 400 Нм максимален въртящ момент, електромотор с 87 к.с. и 240 Нм и батерия с капацитет от 11.6 кВтч. За разлика от повечето познати такива системи, при Volvo 2+2 е равно на 4, т.е. общата изходна мощност на колата е точно 390 к.с. и 640 Нм. Хармоничната работа на двата силови ресурса се контролира от 8-степенен автоматик, а поради факта, че бензинката върти предните колела, а електромоторът – задните, получавате и 4х4 задвижване. Макар сравнително компактна и доста стегната на вид, колата си е тежичка (2031 кг). Въпреки това, благодарение на сериозната мощност, тя се изстрелва от място до 100 км/ч за спортните 4.6 сек. Максималната скорост от една година насам на всички модели на шведския производител е ограничена на 180 км/ч от съображения за безопасност. Но пък тях ги достигате с много приятен и непрекъснат натиск в гърба.

Въпросът с разхода на гориво е доста относителен. Производителят обещава, че в смесен цикъл мощното Volvo ще се нуждае от едва 1.7-2.0 л на 100 км. Напълно възможно, ако от понеделник до петък бензиновото зверче си почива и карате в електрически режим, а уикенда отприщите тези 390 коня да потичат на воля. Като взех колата на борд компютъра пишеше 5 л на 100 км, след като я върнах беше вдигнала консумацията до над 8 л. Но след като токът свърши карах само на бензин и то с голям ентусиазъм по планински отсечки (електромоторът тук бе само за подкрепа на ускоренията). За 390 коня тези цифри са направо смешни.

На пътя

Като стана дума за ентусиазъм по завоите, сигурно леко повдигате вежда с оглед двата тона на колата. Шведите обаче са направили някаква магия с окачването и то успява да задържи изключително грамотно спортния седан, така че центробежните сили да не ви дърпат към канавките в завоите. Вози много стегнато, но не и некомфортно. За любителите на шофирането е истинско удоволствие, макар че воланът можеше да се стяга една идея повече в динамичен режим на управление. Но като цяло, независимо дали решите да се правите на рали пилот по завоите или се плъзгате безшумно на ток в градския трафик, Volvo S60 T8 ще влезе почти съвършено и в двете роли. А усещането за солидност и качество, с което ще гарнира всичко това, вече почти не се среща в автомобилния свят.

Под капака

Двигатели бензинов + електрически

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата 4х4

Работен обем 1969 куб.см.

Мощност в к.с. (обща) 390 к.с.

Въртящ момент (общ) 640 Нм

Ускорение (0 – 100 км/ч) 4.6 сек.

Максимална скорост 180 км/ч

Консумация на гориво

  • Смесен цикъл 1.7-2.0 л/100км

Електрически пробег до 50-56 км

Емисии на CO2 37-46 г/км

Маса 2031 кг

Резервоар 60 л

Цена от 127 540 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 23.06.2021 г.

Снимки: Авторът

(Visited 2 424 times, 1 visits today)

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *