Volkswagen ID.3: Революция… няма

Пробегът е добър за електромобил, но все още недостатъчен

Автомобилчето, което виждате на снимките (фонът е ТЕЦ „Бобов дол“, произвеждащ електричество) бе претоварено като камион на нелегална сеч с очаквания още преди да види бял свят. Volkswagen всячески се опитват да ни убедят, че то е родено за велики дела. Дори името му ID.3 носи символиката, че това е третият най-важен модел в историята на марката след легендарния Beetle и Golf. Казват, че с появата му започва нова ера както за бранда, така и за автомобилизма като цяло. Скромно!

Дали обаче високопарните слова съответстват на действителността? За да отговоря започвам направо със заключението – това е може би най-добрият електромобил, който съм карал до момента в сегмента си.Той обаче не превъзхожда особено осезателно всички останали, с които мога да го сравня. Дори се чудех дали да го сложа над Nissan LEAF в личната си класация, но съвсем малко по-добрият му пробег надделя. Веднага трябва да отбележа, че не съм имал възможността да тествам електромобилите на Tesla, по които всички се равняват. Чисто „на хартия“ не виждам какви шансове има ID.3 в борбата с американците, въпреки нескромните заявки, че ще се превърне в поредния убиец на Tesla в Европа (разбира се и цените се различават, макар и не с много за Model 3).

ДНК

ID.3 не е първият чист електромобил на VW – преди него са e-Up! и e-Golf. Той обаче е първият, създаден като електромобил, а не е приспособен друг модел. С него концернът започва експлоатацията на изцяло новата модулна платформа, създадена за електрически превозни средства MEB (Modulare E-Antriebs-Baukasten). Най-големият плюс от това е, че колата отвън е малка, а отвътре обширна. С дължината си от 4261 мм, ID.3 е с 2 см по-къс от Golf. Междуосието му обаче е с цели 13 см по-голямо (2765 мм), което прави мястото за краката на пасажерите отзад сравнимо с това в Passat. Над главите им също има предостатъчно пространство благодарение на височината от 1552 мм. Единствено широчината от 1809 мм ви напомня, че седите в компактен автомобил, а не в лимузина. Багажникът е една идея по-голям от този на Golf – 385 л (спрямо 380 л).

Дизайнът е усмихнат и симпатичен отпред. Кола с физиономия, също както Beetle и легендарните хипарски бусчета Bulli, които направиха Volkswagen световен хит. Дори матричните LED фарове рисуват кръгчета в различни посоки при запалване, все едно очи се оглеждат. Решетката пък е само една малка отдолу, защото двигателят няма нужда от охлаждане. Тя служи за вентилиране на спирачките и батерията и има леко „усмихнато“ оформление. Отстрани и отзад забавните детайли отстъпват място на ръбатите геометрични форми, с които се характеризира дизайнът на VW в последното десетилетие.

Сложно

Отвътре освен споменатият простор ви посреща един изцяло дигитализиран и сензорен кокпит. Физически бутони отсъстват напълно, а каквото не се командва от тъчскрийн екраните, се управлява също от сензорни копчета. Другите варианти са с жестове или с помощта на гласов асистент. Всичко това изглежда модерно, но съвсем не е удобно за употреба. Може би ще се хареса на поколението, което е отраснало със смартфони и тепърва ще сяда зад волана, но за мен всичко това е объркващо и излишно усложнено. Идеята да вляза в няколко менюта, за да открия функцията, която ми трябва не ми се нрави, особено докато шофирам. Дори и светлините се управляват сензорно, както и отварянето на задните прозорци. Всъщност само за прозорците имате познатите механични копчета, но са само две. За да отворите задните, трябва да докоснете сензор REAR и после със същите копчета. Защо трябва да е просто като може да е сложно.

Задно

За задвижването на ID.3 отговаря електрически двигател с 204 к.с. и 310 Нм въртящ момент. Той е толкова компактен, че се събира в спортен сак. Въпреки това е способен да ускори хечбека до 100 км/ч за доста ентусиазиращите 7.3 сек. Още по-ентусиазиращ е на ниски градски скорости заради характерната за всички електромобили особеност, че максимумът на въртящия момент ви е наличен моментално – от 0 об./мин. Така всяко пипване на педала на „газта“ (в случая забавно брандиран с триъгълния знак за Play, а спирачката с двете чертички за „Пауза“) е съпроводено със стремглаво изстрелване. Максималната скорост е ограничена на 160 км/ч от съображения за ефективност. Тягата на мотора се предава от автоматична трансмисия към – забележете – задните колела, подобно на легендарния Beetle. Но не бързайте да се подсмихвате, представяйки си дрифтове. Електрониката, която не се изключва, укротява всичко моментално с такова съвършенство, че отначало много трудно се ориентирате с какво предаване е колата.

Най-важното накрая – пробегът. ID.3 се предлага с три мощности на батерията – 45, 58 и 77 кВтч. По каталожни данни германците казват, че е способен да измине с едно зареждане съответно 330, 426 и 549 км. Тестовата кола бе от средния вариант с 58 кВтч батерия, но тъй като тестът се проведе в зимни условия (температури около 5-6 градуса), при догоре заредена батерия, бордовият компютър показа пробег от 315 км. Освен климатът, отражение върху пробега дават темпераментът ви на шофиране, теренът (повече изкачвания или повече спускания), колко често използвате режим В на трансмисията, който засилва рекуперацията на енергията при движение по инерция и др. С други думи колата е добра за електромобил, но все още ще й е трудно да заеме мястото на единственото превозно средство в семейството. А през зимата не рискувайте да планирате пътувания на повече от 250 км без спирка за зареждане.

Под капака

Двигател електрически

Задвижване на колелата задно

Мощност в к.с. 204 к.с.

Въртящ момент 310 Нм

Ускорение (0 – 100 км/ч) 7.3 сек.

Максимална скорост 160 км/ч

Пробег 426 км (WLTP)

Консумация на ток 15.4 кВтч/100 км

Капацитет на батерията 58 кВтч

Емисии на CO2 0 г/км

Маса 1794 кг

Цена (58 кВтч батерия) от 70 885 лв. с ДДС

Цена (77 кВтч батерия) от 93 159 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 06.01.2021 г.

Снимки: Авторът

(Visited 2 451 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *