Vilner направи от чудовище със 717 коня истински Демон

This slideshow requires JavaScript.

”Спомням си първия път когато го чух. Отворих вратата и тогава го видях. Погледнах Демона право в очите, и в същия момент разбрах, че предстои да се забъркам в нещо много, много различно.“

Така започва разказа си Атанас Вилнер за новия си проект – бруталният Dodge Challenger SRT Hellcat, задвижван от 6.2-литров Supercharger V8 с мощност от 717 к.с. и 880 Нм въртящ момент.

„Естествено, още след първите приказки със собственика разбрах, че този проект ще бъде предизвикателство. Когато ми се обади за пръв път преди седмица, директно заяви, че иска да работя по автомобила му, не ми каза никакви детайли, дори марката не спомена! Каза само, че държи ние да й придадем нов вид и няколко дена по-късно се появи ей така, без предупреждение и с гръм и трясък – буквално”, допълни той.

Паркират американското чудовище под най-голяма лампа в работилницата – от една страна да го виждат хубаво, от друга, да се предпазят от зловещата му сянка. Всеки работил по колата изпитва страхопочитание към нея, а идеята бе дори тези, които само са я зърнали на улицата или имат късмета да се повозят в нея, да разберат що е то Демон, и да изпитат същото чувство.

“Започнахме отвътре, съблякохме целия автомобил, сякаш малко по малко, парче по парче, разкрихме истинската душа на Демона. После дойде ред да я облечем наново, но не в Прада, а в нещо за което дори самата г-жа Прада не би посмяла да си представи. Трябваше да направим така, че да покажем какво се крие под капака дори когато колата е паркирана, дори когато сърцето й не изпомпваше бензин с няколко хиляди оборота в секунда”, развълнувано разказва Атанас Вилнер.

И ето, дни по-късно превъплъщението е почти завършено – червени предпазни колани и релефна шарка върху панелите на вратите. Корите на гърба на предните седалки и част от основата на централната конзола са облечени в червена алкантара. А седалките сякаш изобразяват битката между ангели и демони – мека, фина, прецизно перфорирана кожа с релефни детайли отстрани и строги червени шевове, които свързват всичко. Но дяволът е в детайлите, a в случая Демонът. Атанас Вилнер успява да докосне автомобилите там, където дори дяволът няма да посмее – карбонови детайли при механизмите за седалките и алкантара? Абсурд?! Колко са вманиачените хора, които биха обърнали внимание на това, още повече в автомобил, който се слави с мощността си, а не с вниманието към детайлите? При Атанас Вилнер обаче всеки детайл е получил своето внимание, независимо дали той заема голяма част от автомобила, или става въпрос за стърчащ конец от някой шев в багажника. Няма вариант нещо да бъде пропуснато от неговото зорко око и да не бъде преобразено от великото му въображение – просто съвършено, и то не какво, а Vilner съвършено.

“Твоята идея, твоят автомобил.” Едно от най-ценните качества на Атанас Вилнер е, че той приема своята работа наистина лично – първо ще те опознае, после ще иска да научи онези детайли, които да му помогнат да изгради образа, а накрая ще направи така, че този образ да се излъчва от автомобила ти. Части от душата ти и на тази от колата  биват откраднати, за да бъдат сложени в нещо още по-велико. Определено дълга операция, но винаги с много чувства и любов вложени. А крайният резултат е три души в едно – тази на автомобила, на собственика й, и разбира се душата на Атанас Вилнер, всяка заемайки точно толкова място в проекта, колкото е нужно. Всяка смесена толкова добре, сякаш от ръцете на велик майстор-сладкар. Да, сложно е да се опише. Понякога просто трябва да спреш за момент и да наблюдаваш без да питаш. Понякога магията не може да бъде обяснена и тогава оставаш само с последната поета глътка въздух и онзи “Уау” момент. А това е онзи момент, когато си видял автомобил, излязъл от ателието Vilner Garage. Това е онази магия, наречена Vilner Garage.

Снимки: Vilner

(Visited 1 067 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *