Toyota пусна автономна кола на публични пътища

Toyota Motor Europe (TME) обявява, че започва тестове на автономно шофиране (AD) по обществената пътна мрежа в Европа. След успешно проведените симулации и изпитания на затворени трасета, TME започва тестове на самостоятелно разработените си системи за автономно шофиране (AD) в реална градска среда – в оживения център на белгийската столица Брюксел. През следващите 13 месеца, Lexus LS ще се движи многократно по предварително установен маршрут в сърцето на европейските институции.

Изпитателният Lexus LS е обикновен сериен автомобил, който ще се движи по нормалната, общодостъпна пътна мрежа. Единствената разлика при него е монтираният на покрива сензорен модул, включващ LIDAR, радарни датчици, видеокамери и система за позициониране с висока точност. Зад волана на автомобила ще седи човек, отговорен за безопасността, който ще може да се намеси и да поеме управлението от системата за автономно движение (AD) по всяко време. Той ще бъде придружен и от оператор, който ще наблюдава действието на цялата система. Toyota пристъпва към използване на този изследователски автомобил по обществената пътна мрежа, след месеци на задълбочена подготовка на превозното средство, включваща техническа хомологация на AD системата, обучение на водачите, анализ на маршрута и взаимодействие с местните власти за придобиване на необходимите нормативни разрешения и одобрения.

Тази изследователска програма е свързана с глобалната визия на Toyota за създаване на безопасност и Еver-Better Mobility for All („Все по-добра мобилност за всеки“). Toyota разглежда взаимодействието между водача и превозното средство като добре синхронизирана работа в екип – специфичен подход към мобилността на бъдещето, наречен Mobility Teammate Concept („Концепция за мобилно партьорство”) С цел създаване на все по-достъпни и безопасни решения за мобилност, Toyota работи паралелно върху разработката на два модела за автономно движение – „Бодигард” (Guardian) и „Шофьор” (Chauffeur). Режимът „Бодигард” (Guardian) използва технология за постоянно наблюдение на действията на човека зад волана и се намесва само при необходимост. В режим „Шофьор” (Chauffeur) системата поема цялата отговорност за управлението на автомобила.

Автомобилът с автономно управление ще се използва и за събиране на данни като част от участието на Toyota в европейския проект „L3Pilot“, заедно с 34 други партньори сред които и големи автомобилни производители, компании доставчици на компоненти и агрегати за автомобилната индустрия, изследователски институти и държавни органи. L3Pilot е четиригодишен европейски проект, който стартира през 2017 година и е частично финансиран от Европейската комисия. Проектът проправя път за мащабни полеви изпитания на системи за автономно движение (AD) с участието на около 1000 водачи със 100 автомобила в 10 страни на територията на Европа. В рамките на този проект TME ще се съсредоточи върху проучването на поведението на клиентите и безопасната експлоатация на системите в сложни и разнообразни условия на градско движение.

Снимки: Toyota

(Visited 929 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.