Toyota продаде 15 млн. хибрида

През януари Toyota отбелязва рекорд от повече от 15 млн. хибридни електрически автомобила в световен мащаб от пазарната премиера на Prius през 1997 г. до днес. Към днешна дата продажбите на хибридни електрически автомобили (HEVs) в Европа надвишават 2.8 млн единици с гама от 19 различни HEV модели за двете марки Toyota и Lexus, като през 2019 г. се равняват на 52% от общия обем и 63% от продажбите в Западна Европа. Днес гамата от налични хибридни електрически автомобили на Toyota и Lexus в световен мащаб наброява 44, като бройката сериозно надминава оригиналния символ за визионерство в масовата електрификация на компанията.

Решението на Toyota за разработка на хибридни електрически автомобили започва преди 25 години, когато Такеши Учиямада води екип за разработка на колата на 21 век, автомобилът, който ще намали емисиите от парниковите газове, както и други вредни замърсители. Стартът на първото поколение на Prius е през 1997 г. по време на подписването на Протокола от Киото,  което дава нов тласък на екологичното движение. Днес, 15 милиона хибрида по-късно, Toyota има значителен принос към околната среда след като именно нейната хибридна технология спомага за намаляване на СО2 емисиите с повече от 120 тона към днешна дата в световен мащаб в сравнение с еквивалентните продажби на бензинови превозни средства.

Докато Toyota вярва, че хибридните електрически автомобили са основна част от бъдещия микс от електрифицирани превозни средства, 20-годишният опит в електрификацията захранва стратегията на компанията за многообразие в задвижващите системи. Toyota предлага и ще продължи да предлага различни видове електрифицирани превозни средства, за да се постигне намаляване на вредните емисии, подлежащи на регулация, пазарната инфраструктура и изключителните потребителски нужди. Компанията не вярва в използването само на един вид задвижване, а в бъдеще, в което участват разнообразни технологии за електрификация като HEV (хибридни електрически автомобили), PHEV (plug-in хибриди), BEV (електрически автомобили) и FCEV (захранвани от горивни клетки електрически превозни средства).

За да осъществи визията си в Европа, Toyota планира да реализира 40 нови или обновени електрифицирани превозни средства до 2025 г., включващи всички технологии, както и поне 10 модела с нулеви емисии. Хибридните електрически автомобили ще останат с основна тежест при задвижващите системи, които отговарят на потребителските нужди, но и които ще спомогнат за намаляване на вредните емисии, заедно с други видове електрифицирани превозни средства. Още с лансирането на първия Prius преди 20 години компанията цели именно това, както и изключителната цел за постигане на нулеви емисии по устойчив и масов начин.

Снимки: Toyota, Lexus

(Visited 1 282 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.