Suzuki Vitara Full Hybrid: Не бърза за никъде

Скромна динамика, но и скромен разход. Вече с автоматик.

Доста отдавна не се бяхме срещали с най-популярния модел на Suzuki – Vitara, а поводът да го направим не е ново поколение, а новата хибридна система, т. нар. Full Hybrid или пълен хибрид. С нея японците удължават (може би твърде дълго) живота на четвъртото поколение от 2015 г., чийто фейслифт сега се доразвива. Затова прескачаме дизайна и интериора, тъй като те са познати от доста време.

Но това, че всъщност нямаме нищо ново под слънцето, все повече започва да ни радва в днешно време. Не веднъж сме казвали защо – също както и при хората, и автомобилният свят пое в една мътна посока на псевдо здравословно „веганство“ (разбирайте електрификация), която не е ясно докъде ще го докара. Може би целта е да слезем от колите изцяло. Обновената Vitara обаче има точно обратните намерения – да ви задържи на борда си за максимално дълго време със скромната си консумация на гориво от под 6 л на 100 км. И както повечето хибриди, тя е по-ефективна в ежедневието, тип „тръгни-спри“ по светофарите, отколкото на магистралите.

 

Системата

 

Новият хибрид включва 1.5-литров атмосферен бензинов двигател, познат от световния хит Jimny, с мощност от 102 к.с. и 116 Нм максимален въртящ момент, само че работещ по цикъла на Аткинсън, който е комбиниран с електромотор с 30 к.с. и 60 Нм.

Това прави обща изходна мощност от „внушителните“ 116 к.с. и 138 Нм въртящ момент. Тук познавачите на японската марка ще си кажат „ама чакайте малко, предишният хибрид беше по-мощен с неговите 129 к.с. и 1.4-литров турбобензинов двигател!“ Парадоксално, но факт.

 

Сравнение

 

Като цяло е трудно, да не кажем невъзможно, да се определи с какво новият пълен хибрид превъзхожда досегашния „мек“ с 48-волтов стартер генератор.

Както стана дума, предишният е по-мощен, значително по-бърз (10.2 сек. до 100 км/ч спрямо 13.5 сек. за версиите с 4х4), по-лек със 70 кг (1245 спрямо 1315 кг), по-евтин (51 хил. лв. спрямо 59 хил. стартова цена), че на всичкото отгоре и със значително по-голям багажник (375 спрямо 298 л заради 840-ватовата батерия на пълния хибрид, разположена в пода на багажното отделение). А разходът на гориво и вредните емисии са напълно идентични. Основната разлика между двата е, че новият пълен хибрид се предлага само с 6-степенна автоматична скоростна кутия, а старият – само с 6-степенна ръчка. Което пък значително разширява кръга от потенциални клиенти.

От Suzuki обясняват, че с пълния хибрид се движите на електричество при потегляне от място, при движение с ниска или постоянна скорост до 80 км/ч и на заден ход. Това е благодарение на малко по-мощния електромотор (този на мекия хибрид е с 14 к.с. и 53 Нм). Само на ток може да изминете до 4.5 км, но „пълзейки“ в задръстване, например, а при намаляване под скорост от 135 км/ч бензиновият двигател се изключва.

 

В реалността

 

Нашият тест обаче се състоя от София до Южното Черноморие, т.е. основно на магистрала и там подобни хибридни системи са лишени от всякакъв смисъл.

Освен със слаба динамика, на магистрално темпо, те се отличават и с висок разход на гориво. Тестовата кола нямаше борд компютър, но по „ретро“ изчисленията на база изразходено гориво – изминато разстояние, отчитаме около 10 л на 100 км. Ясно е защо – слаб бензинов мотор, който е почти максимално натоварен през цялото време, за да поддържа темпо от 140 км/ч и никаква подкрепа от електричеството. Даже напротив, бензиновият двигател се напряга допълнително, за да зарежда и батерията.

Точно обратното обаче се случва в града. Там усещате иначе бавния автомобил по-пъргав заради електрическия бууст, който върши някаква, макар и малка работа по светофарите. При доускорения на ниски скорости също помага, но най-вече се отразява на разхода, който действително може да спадне наполовина в сравнение с магистралите. Подобна е ситуацията и на извънградско, особено такова с повече завои. Там ще усетите и ползите от ниското тегло на Vitara, което помага да стоите стабилно и с по-висока скорост.

 

4х4 със заключване

 

Но може би най-големият плюс на 8-годишната предистория на четвъртата Vitara е 4х4 системата със заключване на централния диференциал (колата се предлага и само на предно). Просто защото почти не останаха такива в сегмента.

Тя управлява разпределението на въртящия момент между предните и задните колела за максимална стабилност на всякакви терени. Системата предлага избор между четири режима на шофиране чрез селектор на централната конзола – автоматичен, спортен, за сняг и заключване на диференциала в съотношение 50:50. В автоматичен режим системата прехвърля тяга към задните колела когато предните започнат да буксуват, а в нормална пътна обстановка се задвижват само предните, за да се пести гориво. Спортният режим пък отдава повече въртене на задния мост за по-динамично усещане, като също втвърдява леко и волана.

 

Под капака

Двигател – бензинов пълен хибрид

Брой цилиндри – 4

Задвижване на колелата – 4х4

Работен обем – 1462 куб.см.

Мощност в к.с. – 116 к.с. (при 6000 об./мин.)

Въртящ момент – 138 Нм (при 4400 об./мин.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 13.5 сек.

Максимална скорост – 180 км/ч

Консумация на гориво

Смесен цикъл – 5.7-5.8 л/100км

Емисии на CO2 – 130 г/км

Резервоар – 47 л

Маса – 1315 кг

Цена – от 58 990 лв. с ДДС

Цена на тестовата модификация – от 62 990 лв. с ДДС

 

Снимки: Авторът

(Visited 2 257 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *