Suzuki V-Strom 800 DE: Търсеният баланс

Стотици километри без умора заради липсата на вибрации, удобната седалка и мекото окачване

Т. нар. „адвенчър“ байкове са нещо като SUV-тата на мотоциклетите, само че далеч не са толкова скучни. Тяхната идея е да ви предложат едно добре балансирано съчетание между удобен шосеен мотоциклет за дълги преходи, с който без колебание да продължите по черните пътища когато асфалтът пред вас свърши. А именно балансът е най-силната страна на изцяло новото Suzuki V-Strom 800 DE (вижте още тестове на V-Strom 1050 XT и V-Strom 1000 XT в линковете).

„Малкият“ V-Strom заменя любимия на много Suzuki фенове 650-кубиков V-образен двигател с нов, отново двуцилндров, но вече паралелен 800-кубиков мотор. Неговата мощност е 83 к.с., а въртящият момент 78 Нм. Коляновият вал е разположен на 270 градуса от двигателя, което от Suzuki твърдят, че доближава характера му до този на V-Twin конструкцията. С други думи – любителите на класическите V-образни двигатели няма защо да страдат – и тук получавате характерното бързо развъртане от ниски обороти и постоянство на тягата до червената зона на оборотомера. Даже пикът на конските сили идва с 300 оборота по-рано – от 8500. Бонусът са 12 к.с. и 16 Нм повече, които определено ще ви дойдат добре на асфалта.

 

Двуосен първичен балансьор

 

Но най-голямата сила на този нов двигател е именно в баланса.

Японците са патентовали технология за балансиране на вибрациите, наречена Suzuki Cross Balancer, която представлява първия двуосен първичен балансьор в сериен мотоциклет. С помощта на два балансьора, разположени под ъгъл 90 градуса спрямо коляновия вал, тази технология прави така, че вибрациите на двигателя буквално изчезват. Нещо, с което определено големите 1000-кубикови версии на модела, не могат да се похвалят.

Липсата на вибрации в комбинация с изключително комфортната седалка и мекото окачване, се отразяват много добре на физическата ви форма при дълги преходи. А с 20-литровия резервоар, при разход под 5 л на 100 км според бордовия компютър, може да отмятате сериозни дистанции на екс. Удобен помощник на пътя е асистентът за смяна на скоростите без съединител, който работи както в низходящ, така и във възходящ ред.

 

Илюзорна лекота

 

Усещате мотоциклета доста лек при езда. Това обаче е илюзия – теглото му е 230 кг, което е само със 17 кг по-малко, отколкото на 1000-кубиковия V-Strom.

Но пък нищо чудно – габаритите му са малко по-големи от тези на „големия батко“. Тук пак се връщаме на баланса, който няма да ви остави много възможности да разберете, че моторът всъщност е тежък. Позицията на езда е много естествена, стъпенките са широки с гумена повърхност и поставени така, че лесно да се изправяте при офроуд. Окачването е с по-дълъг ход от 220 мм както отпред, така и отзад, което едновременно подобрява комфорта на возене на асфалт и възможностите извън пътя. Всичко това ви кара да усещате една ефирност и лекота на управлението. Само, ако наклоните машината твърде много в чакъла или не дай си Боже я изпуснете, ще усетите тези 230 кг мокро тегло, т.е. когато мотоциклетът е зареден с всички течности, включително и споменатия 20-литров резервоар.

 

Прецизност

 

Макар мощността да не е висока, разполагате с напълно достатъчна тяга за динамично придвижване по пътищата. Дозирането й с новата електронна газ, без жило е изключително прецизно. Не, че при малко по-грубо боравене с газта на точно този мотоциклет ще последва нещо фатално, но контролът на две колела винаги е важен, особено ако карате по настилки с лошо сцепление.

Тук на помощ на ездача идват режимите на управление – тракшън контролът се регулира в три степени като може да се изключи напълно, снабден е и със специален режим за чакъл, който ви позволява да въртите задната гума в прахта, а ако обичате да „биете контри“ – ABS на задната спирачка също се изключва.

Пътният просвет е доста добър – 220 мм, радиаторът е защитен от ролбар, а двигателят от пластмасова кора, за да не пострадат от някой изхвърчал камък. Тоест имате всички предпоставки да се позабавлявате извън асфалтираните пътища.

 

Гледа лошо

 

Дизайнът на V-Strom 800 DE е с акцент върху приключенията – ралиджийски цветове, голяма човка, ролбари, протектори пред ръкохватките, стойки за дисаги и малка слюда, благоприятстваща карането изправен.

На пътя обаче тя се явява един от недостатъците, особено за по-високи ездачи, тъй като не ви пази особено много от вятъра. Всички светлини вече са LED като разполагате и с една тясна дневна светлина над фаровете, която създава по-остър и „зъл“ вид на предницата.

Оборудването включва нов 5-инчов цветен дисплей, който вече се чете ясно и при силно слънце и предлага много богат набор от информация за всички характеристики на мотоциклета. Имате дори и USB порт.

 

Под резервоара

Двигател – 2-цилиндров, пралелелн

Охлаждане – течно

Обем на двигателя – 776 куб.см

Мощност – 83 к.с. (при 8500 об.)

Въртящ момент – 78 Нм (при 6800 об.)

Разход на гориво – 4.4 л/100 км

ЦО2 емисии – 104 г/км

Резервоар – 20 л

Размери (д, ш, в) – 2345 x 975 x 1310 мм

Височина седалка – 855 мм

Пътен просвет – 220 мм

Маса – 230 кг (мокро)

Цена – от 22 960 лв. с ДДС

 

Снимки: Авторът

(Visited 2 149 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *