Suzuki V-Strom 1050 XT: Модерното ретро (ВИДЕО)

Електронни асистенти вкарват приключенеца в 21 век

Толкова скоро след като представиха новото поколение на легендарния си многоцелеви мотоциклет V-Strom през 2018 г. (тест райд и видео ревю виж ТУК), Suzuki направиха още по-ново за 2020 г.

Причината вероятно се крие в по-строгите екологични изисквания, които влязоха в сила през тази година в Европа. Заради тях иначе същият 1037-кубиков, двуцилиндров V-образен двигател, с ъгъл 90 градуса между цилиндрите (познат още от 2014 г.), вече е с променени настройки, за да отговори на екологичния стандарт Евро 5. Сега той достига мощност от 107 к.с. при 8500 об./мин. и 100 Нм максимален въртящ момент при 6000 об./мин. (преди имаше 101 к.с. при 8000 об./мин. и 101 Нм при едва 4000 об./мин.). Друга разлика е, че преди моделът се наричаше V-Strom 1000 XT, а сега е 1050 ХТ. Иначе някаква промяна във „вървенето“ едва ли ще откриете. Да, тук имате малко повече мощност, но пък максимумът на въртящия момент ви идва малко по-късно и той е станал с една идея по-нисък. Както преди, така и сега обаче моторът има пре-предостатъчно „душа“. Съвсем очаквано от една 1000-кубикова машина, навиете ли ръкохватката изхвърчате напред като природно бедствие.

Ако нещата опираха само до един променен чип в двигателя, едва ли от Suzuki щяха да наричат модела нов, а не просто фейслифт (макар че такива мнения и сега се чуват, защото няма разлика не само при мотора, но и при рамата и окачването).

Легенди

Да започнем от очевидното – дизайна. Той се обръща назад към много успешните за Suzuki офроудъри DR-Z и най-вече DR-BIG от края на 80-те и началото на 90-те години, за да подчертае още по-отчетливо приключенските си гени. Няма какво да се лъжем, предишното поколение имаше доста обикновен и с нищо неоткрояващ се дизайн. Сега нещата са груби, ръбати и ретро привлекателни. Квадратният фар е директна препратка към споменатите пустинници, но макар да изглежда ретро, той вече е изцяло LED, също както и мигачите. „Човката“, характерна за този род машини (предният калник) е станала също ръбата, а не остра както преди и като че ли малко по-къса.

Изцяло нов е и инструменталният панел, който е станал дигитален. Той обаче пак си изглежда ретро, но не в добрия смисъл, тъй като не предлага цветни графики, както вече повечето от конкурентите му и остава трудно четим при ярко слънце. За сметка на това обаче е доста информативен.

Системи

Най-съществените иновации по мотоциклета са електронните. Газта вече не е с жило, а е електронна, т. нар. Ride-by-wire. И макар това да не се харесва много на ездачите от старата школа (които уважаваха V-Strom именно заради пуристкия му характер), тя позволява много по-прецизно дозиране на количеството подавана газ. Или казано с други думи без изненадващи ритници. Всъщност това с ритниците, не е съвсем вярно, защото мотоциклетът вече предлага три режима на езда, наречени A, B и C, които променят коренно характера му. В режим С, той е най-плавен, а в режим А електронната газ става доста директна и отзивчива, започвайки да напомня за споменатите „кикове“. Добавен е и електронен контрол на сцеплението, също с три режима, който вече не може да бъде напълно изключен, за нещастие на феновете на риенето в прахта. Но може би най-важната причина да бъде заменена газта с електронна е възможността да се сложи и круиз контрол. За адвенчър байк, който е направен да прекосява континенти, тази система в днешно време си е направо задължителна.

Важен нов помощник е и асистентът за потегляне по наклон, особено ако тръгнете по чукарите. Преди тук подкрепа ви оказваше системата за лесно потегляне, която вдига леко оборотите, когато включите на първа скорост и така може да отлепите без газ. Нея и сега си я има, но работата й на баир се допълва от моментно задържане на задното колело, за да не тръгнете назад.

247 кг

В един аспект V-Strom изостава от конкурентите – високото тегло. Въпреки алуминиевата си рама, преди той тежеше 233 кг, а сега вече е цели 247 кг. Всъщност обаче това означава, че моторът е олекнал в сравнение с предшественика си, защото 233 кг са сухо тегло, а 247 – мокро, т.е. зареден с всички течности и гориво, а само резервоарът му е 20 л. Машината е така балансирана, че това тегло по никакъв начин не ви притеснява, дори и когато маневрирате на паркинг. Виж ако го изпуснете на пресечен терен става по-сложно. Седалката е висока – 85 см, което прави позицията на езда много естествена и изправена, но за по-ниски ездачи има опция, тя да се смъкне надолу, за да могат все пак да стигат земята с крака.

Всичко останало си е същото – тягата на двигателя се пренася към задното колело от 6-степенна механична скоростна кутия. Тук също има един важен помощник в лицето на приплъзващия съединител. Работата му се изразява в това да не блокира задното колело, ако върнете по-рязко и необмислено предавка, съответно предотвратява пребиването. Предно окачване е с обърната телескопична вилка, въведено с предишното поколение, което чувствително подобрява поведението на асфалт и в завои. То намалява и гмуркането на предницата при спиране, но тъй като окачването има дълъг ход (109 мм), стиснете ли по-силно дясното лостче, тя все пак си потъва повечко, отколкото на чисто шосейните мотори. Задното окачване все още се регулира ръчно от едно кранче под седалката. Предното колело е с размер 19 цола, а задното 17. Пътният просвет е 16 см.

Като стана дума за спиране не може да не отдадем заслуженото на интегралния, познат още като „корнеринг“ ABS, разработка на Bosch. Той, освен че регулира спирачното усилие, за да не допусне блокиране на колелата, предотвратява и изправянето или хлъзването на наклонения в завой мотоциклет при ползване на спирачката. Това става чрез сензори в джантите, отчитащи скоростта, сензори в дроселовата клапа, скоростната кутия, ръкохватката на газта и системите за контрол на сцеплението, отчитащи наклона на мотоциклета. Така асистентът решава колко спирачно усилие да прехвърли към задното колело, за да балансира машината.

В общи линии V-Strom е станал по-рафиниран, по-комфортен, по-модерен и най-вече по-безопасен от преди. Той обаче запазва характера си на суров приключенец, което подчертава изключително умело със страхотния си ретро дизайн.

Под резервоара

Двигател 2-цилиндров, V-образен

Охлаждане течно

Обем на двигателя 1037 куб.см

Мощност 107 к.с. (при 8500 об.)

Въртящ момент 100 Нм (при 6000 об.)

Резервоар 20 л

Размери (д, ш, в) 2265 x 940 x 1465 мм

Височина седалка 850 мм

Пътен просвет 160 мм

Маса 247 кг (мокро)

Цена от 23 590 лв. с ДДС

Цена на тестовата версия 25 990 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 30.09.2020 г.

Снимки и видео: Авторът

(Visited 2 319 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *