Suzuki SV650X: Едно бързо кафе (ВИДЕО)

Ретро дизайн, енергичен двигател и тънка талия

Страхотен ретро дизайн, пъргав двигател и много приятна „тънка талия“. Е, как да не го харесаш? Това е новият Suzuki SV650 във версия Х.

SV650 е модел с вече 20-годишна история. Първото му поколение е представено през 1999 г. и бързо се превръща в любима градска машина за феновете на леки и забавни за каране мотоциклети. През миналата година излезе и новото му поколение с редица подобрения. То обаче запазва основната концепция на своя предшественик – Clean, Slim and Simple (Чист, Втален и Опростен). Основният въпрос тук е какво означава този Х в моделното име?

Детайли

Ами погледнете снимките, Х-ът е най-готиното в този мотоциклет в дизайнерско отношение. А именно малката декоративна слюда над класическия кръгъл фар, спортно прибраните към резервоара, захванати директно за предната вилка ръкохватки и тънката „оребрена“ кожена седалка. Всичко това е ориентирано към кафе рейсър стилистиката. С изключение може би на факта, че седалката все пак става за двама души, а не завършва като капковидна опашка, както е при родоначалниците на сегмента от 60-те години. Има и заемка от модерните машини, изразяваща се в дигиталния инструментален панел, който предлага най-важната за водача информация. Черно бял е, но има 6 нива на яркост, за да остане четим и при силно слънце.

Конструкцията на мотоциклета е изключителна вталена (широк е едва 76 см) и оставя усещането, че яхвате колело. По машината няма нищо излишно – двигател, рама, окачване, фар, ръкохватки и две гуми. Абсолютен голтак – чистота и минимализъм за натурално мотоциклетно удоволствие. Разбира се, това има своите плюсове и минуси. Плюсовете са най-вече – лекота (198 кг), чудесна маневреност и повратливост, страхотно лягане в завоя, лесно провиране из трафика и прекрасния класически дизайн. Минусът е може би само един – никаква защита от вятъра. Слюдичката над фара е по-скоро декоративна, отколкото да има някакъв реален ефект. Въпреки това, основно заради събраните и по-ниско разположени ръкохватки, които правят позицията на езда спортна, зоната на комфорт се запазва и до по-висока скорост, отколкото на класическите „найкид байкове“ (голи мотори). Така спокойно може да си шпорите с едни 140-150 км/ч (за съжаление е незаконно), без вятърът да ви подмята като хвърчило. Можете и много повече, но тъй като трябва да залегнете плътно над резервоара, по-високите скорости стават изморителни за поддържане. Заради спортната позиция и по-продължителните извънградски разходки стават изморителни, така че за някои и това може да е минус.

90 градуса

Двигателят звучи напрегнат. Той е с обем от 650 кубика, двуцилиндров, V-образен, с ъгъл от 90 градуса между цилиндрите и течно охлаждане – любима конструкция на Suzuki. Комбиниран е с 6-степенна механична скоростна кутия с многодисков маслен съединител. Японците твърдят, че са променили над 60 части и компоненти по агрегата, за да постигнат мощност от 76 к.с. (при 8500 об./мин.) и 64 Нм (при 8100 об./мин.) максимален въртящ момент. Но доста преди да достигнете тези високи обороти, сравнително скромният като обем мотор, започва да дърпа изненадващо здраво (като ги достигнете – още по-здраво). Причината е в линейното разгръщане на силовите му ресурси, което означава, че голяма част от тяга идва при ниски и средни обороти. Един от общо трите електронни помощника в този мотоциклет е асистент за потегляне от ниски обороти, който ви осигурява пъргавина при старт от място и комфортно „пълзене“ в натоварен трафик (другите са антиблокиращата система на спирачките ABS и бутонът за бързо стартиране на двигателя).

Макар и да звучи напрегнат и сякаш се мъчи, този двигател изненадва с енергичността и отзивчивостта си. Мощността е чудесно дозирана – мотоциклетът е пъргав, но не застрашително бърз, поема моментално, но без трудно контролируема нервност. Двигател, който чудесно подхожда на леката, разтоварена конструкция и динамичната стойка на езда. Изобщо не му мислите много-много преди да навиете дясната ръкохватка докрай. Много забавна за каране машина, която обаче прощава грешки. При това без никакви електронни помощници като контрол на сцеплението и др.

Единствено ми се искаше спирачките да са малко по-мощни. Двойният вентилиран диск отпред е 290-милиметров, а задният 240 мм. За машина с подобна пъргавина и динамична конструкция, можеше и да са малко по-мощни.

Ближе горивото

Разходът на гориво е другата приятна изненада при SV650X. Бордовият компютър отчете консумация от 5.1 л на 100 км, а производителят обещава, че може да ги намалите до 3.84 л на 100 км. Това означава, че по каталожни данни с един литър гориво може да изминете 26.5 км. Тоест при пълен 14.5-литров резервоар (обикновената версия на SV650 е с 13.8-литров) навъртате над 384 км преди да се отбиете повторно до бензиностанцията.

Под резервоара

Двигател 2-цилиндров, V-образен

Охлаждане течно

Обем на двигателя 645 куб.см

Мощност 76 к.с. (при 8500 об.)

Въртящ момент 64 Нм (при 8100 об.)

Резервоар 14.5 л

Размери (д, ш, в) 214 x 76 x 109 см

Височина седалка 78.5 см

Пътен просвет 13.5 см

Маса 198 кг

Цена от 14 390 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 19.06.2019 г.

Снимки и видео: Авторът

(Visited 2 436 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *