Suzuki S-CROSS стана мек хибрид, но не се отказва от 4х4

Suzuki представи новия S-CROSS – SUV с усъвършенстван дизайн и висока функционалност (тест на предишното поколение виж ТУК). Новият S-CROSS е с дръзка и смела естетика, но към това добавя и подобрена горивна ефективност, мощност, задвижване на четирите колела и най-новите технологии за безопасност и комуникации, съобщават от компанията.

Черната предна решетка с пиано-лак ефект създава усещане за динамика и сила, което се допълва от стилните предни и задни LED светлини. Квадратните арки над гумите, заедно с хромираните акценти отпред и отзад му предават агресивен SUV характер.

Просторната кабина побира 5 възрастни, докато товарното пространство с голям капацитет от 430 литра предлага гъвкавост, за да отговори на всичко, което ви се наложи в ежедневието или по време на почивка. Панорамният покрив и фино обзаведеният интериор допринасят за удоволствието от шофирането. Ергономичните кожени седалки се отличават с плетени орнаменти от еко кожа в средата. Дизайнът на кокпита е смел и усъвършенстван. Интериорът е ергономичен и технологичен благодарение на удобства като 9-инчовият сензорен дисплей, който предлага безжична връзка със смартфон и показва информация за автомобила и ALLGRIP селектора на средната конзола.

S-CROSS се задвижва от 1,4-литров двигател с директно впръскване BOOSTERJET, достигащ мощност от 124 к.с. и въртящ момент от 235 Нм. Турбокомпресорът нагнетява въздух в цилиндрите, максимизирайки въртящия момент при 2000 об./мин. Системата за директно впръскване оптимизира количеството, времето и налягането на горивото за подобрена ефективност. Благодарение на електрическия всмукателен променлив момент на клапаните (VVT), рециркулацията на охладените отработени газове (EGR) и високата степен на компресия се постига допълнителна ефективност.

Изцяло новият S-CROSS разполага с 48V SHVS мека хибридна система. При нормални условия на шофиране тя подобрява разхода на гориво, като намалява въртящия момент на двигателя и компенсира с електрическия мотор. Когато определи, че водачът се нуждае от бързо ускорение, подпомагането на въртящия момент подобряват реакцията, плавността и ускорението.

Четири лесно избираеми режима (Автоматичен, Спортен, Сняг и Заключване на диференциала) улесняват избора на настройката на 4×4, която най-добре отговаря на условията на шофиране. Електронно управляваната 4×4 система регулира въртящия момент, предаван на задните колела и контролира ESP, мощността на двигателя, сервоусилвателя на волана и други бордови системи за реализиране на четирите режима на шофиране.

Снимки: Suzuki

(Visited 1 063 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *