Subaru Outback 2021: В насрещното

През последните години автомобилният свят върви към фалш. Производителите масово започнаха да предлагат модели, които приличат на високопроходими, но всъщност не са. Приличат на мощни, но са с еднолитрови мотори с по 3 цилиндъра. Приличат на луксозни, но под грима и лака липсва съдържание. Напоследък предлагат и такива, които приличат на екологични, но за производството им отиват толкова вредни емисии, колкото за целия живот на един компактен дизел, например…

Днес обаче ви представяме един модел, който шофира в насрещното на тези фалшиви тенденции. Шестото поред поколение на създателя на сегмента на високопроходимите комбита – Subaru Outback (тестове на предишните две вижте ТУК и ТУК). Той не само се опира на всички изконни автомобилни ценности, които са му изградили имидж на корав и „безсмъртен“ и са му осигурили над 6.6 млн. продажби в световен мащаб, а ги надгражда и доразвива.

По-солиден

Дизайнът никoга не е бил сред силните акценти на модела, но шестото поколение определено изглежда по-модерно. Да, то е напълно разпознаваемо като член на семейството на Outback, но с по-динамичното оформление на светлините, предната решетка и спортната трапецовидна броня, придобива по-съвременен вид. Най-важното обаче е, че изглежда солидно и могъщо. Причините – още по-висок пътен просвет от 213 мм (превъзхожда този на повечето „джипове“ на пазара), раздути арки на калниците, под които се търкалят 18-инчови колела с голям балон на гумите, подсилени брони и прагове и авантюристични арки за багаж на покрива.

This slideshow requires JavaScript.

Последните са и доста функционални, защото само с едно движение, без нужда от инструменти, стават от надлъжни в напречни, ако решите да монтирате допълнителен багажник на покрива, например.

Простор

Отвътре ви посреща впечатляващ простор.

Сухите цифри казват, че разполагате с увеличено разстояние между центровете на предните и задните седалки с 10,8 мм, увеличено пространство за бедрата отпред с 30 мм и 7 мм за раменете. Не е нужно да се опитвате да си представите колко е това, само ще ви кажа, че вътрешното пространство превъзхожда това в повечето SUV модели. Багажникът с 522 л – също.

Освен това салонът е с много високо качество на материалите и особено на сглобката. Усещането за солидност се пренася и вътре, където също не откриваме и капка фалш. Седалките са облицовани в качествена кожа, с каквато е облечено и таблото, централната конзола и частите от вратите, които най-често докосвате. Технологиите включват стандартно голям 11,6-инчов сензорен дисплей, разположен вертикално в централната конзола, предлагащ интеграция със смартфони Apple CarPlay и Android Auto. Система за наблюдение на водача пък разпознава лица и автоматично регулира настройките за позицията на седалката, ъглите на страничните огледала и режимите на климатика за различните шофьори.

Отказва катастрофите

Като отворихме дума за нея е важно да се подчертае, че по отношение на безопасността новият Outback е записал най-висок резултат на EuroNCAP в сравнение с всички тествани автомобили през 2020-2021 г. Главният „виновник“ за това е четвъртото поколение на технологията за подпомагане на водача EyeSight. Тя обхваща всички технически познания за безопасност, изградени от Subaru в продължение на 30 г. Най-новата версия включва софтуер за разпознаване на изображения със стерео камера, която предлага почти удвоено зрително поле и 11 функции за безопасност – разширен адаптивен круиз контрол с функция за центриране в пътната лента, асистент за спазване на лентата в извънредна ситуация, разпознаване на знаци за скорост с интелигентен ограничител на скоростта, предупреждение за напускане на лентата с функция за вибрации на волана, предотвратяване на напускане на лентата (способност да разпознава не само маркировката на лентата, но и трева и края на пътя) и система за спиране преди сблъсък с подобрено предотвратяване на сблъсъци на кръстовища. Както стана дума, камера ви следи и вас и ви казва дали сте уморен. Новата платформа пък залага на повече висококачествени стоманени панели, които повишават устойчивостта на странични и задни сблъсъци с 40%, предлагайки по-голяма абсорбция на енергия и ефективност на предаване на натоварването при удар. Каросерията на колата е значително подсилена с нова структура с цялостна вътрешна рамка и добавяне на греди и подрамки, подобрявайки нивото на безопасност при сблъсък.

На пътя

Повишената твърдост на купето се отразява чудесно и на управлението. Колата стои още по-стабилно в завоя отпреди. А знаете, че благодарение на характерния боксеров двигател с хоризонтално разположени бутала, който смъква центъра на тежестта и легендарната си 4х4 система Symmetrical AWD, Subaru винаги са били еталон в това отношение. Макар да има много сериозен пътен просвет, колата следва траекторията си в завоя непоклатимо, като същевременно вози великолепно.

Управлението е толкова добро, че чак ме хваща яд на двигателя. Той е само един за модела – 2.5-литров, 4-цилиндров боксер с атмосферно пълнене. Можете ли да си представите – бензиновите атмосферки още са живи! Май вече само част от японските производители останаха да ги ползват. Конските сили са 169, което не е лошо, но въртящият момент е едва 252 Нм, при това налични чак при 3800 об./мин., което прави усещането при шофиране по-мудно. Разбира се и CVT автоматичната трансмисия, изкуствено разделена на 8 предавки, допълва усещането за тромавост. Колкото и да я подобряват (а при Subaru тя определено работи най-добре, в сравнение с други производители), не може да се сравнява като бързина и адекватност с добрите автоматици с хидротрансформатор или двоен съединител. Ускорението до 100 км/ч отнема 10.2 сек., но еластичността при променливо шофиране е истинският проблем на динамиката и дори спортният режим на шофиране не подобрява нещата. За сметка на това разходът на гориво от 9.4 л на 100 км ме изненада приятно, тъй като от подобно „ретро“ задвижване на кола с тези габарити очаквах да е над 12 л. Японците обещават, че може да го намалите до 8.6 л в комбиниран цикъл на шофиране. Но погледнете на двигателя през друга призма – има всички предпоставки да е здрав и дълголетен, което в днешно време си е екзотика. Динамичните водачи по презумпция не преобладават сред клиентите в този сегмент, за разлика от тези, които търсят надеждност.

Извън пътя

Вярвате или не, новият Outback е станал още по-добър извън пътя. Освен че има най-твърдата конструкция, създавана някога и повишен клиренс, той предлага нов режим X-Mode с две функции – за сняг/черни пътища и дълбок сняг/кал, които ви осигуряват сцепление по съответните тежки терени. Ъгълът на преден заход е 19,7°, на заден отход 22,6° и междуосов ъгъл 21,0°. Новата платформа значително подобрява устойчивостта на каросерията и шасито (устойчивост на странично огъване отпред +90%, на усукване +70%, на предното окачване +70%, на задната подрама +100%). Капацитет на теглене пък е два тона.

Заключение –Outback е една от малкото оставащи в съвремието истински коли, чиято цел е да ви служи вярно и надеждно, а не да ви „абонира“ да я сменяте с нова като ви изтече гаранцията. През погледа на тестовото шофиране ми липсваше динамика, но разглеждайки я като потенциален собственик, бих я преглътнал в името на надеждността и дълголетието (и на автомобила, и на отлично защитените пасажери в него). Жалко само, че и тук както при всички останали, цената хвръкна в небесата.

Под капака

Двигател – бензинов boxer

Брой цилиндри – 4

Задвижване на колелата – 4х4

Работен обем – 2498 куб.см.

Мощност в к.с. – 169 к.с. (при 5000 об.)

Въртящ момент – 350 Нм (при 3800 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 10.2 сек.

Максимална скорост – 193 км/ч

Консумация на гориво (WLTP)

Комбиниран цикъл – 8.6 л/100км

Емисии на CO2 – 193 г/км

Маса – 1642 кг

Резервоар – 63 л

Цена – от 80 300 лв. с ДДС

Снимки: Авторът

(Visited 2 392 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.