Skoda Octavia G-TEC: Под 5 лв. за 100 км

Метановата уредба спестява много пари и вредни емисии

Чисто нова кола, която да изминава разстоянието от 100 км за под 5 лв. Възможно ли е?

Оказва се, че да – новата Skoda Octavia G-TEC с фабрично вградена метанова уредба е способна да го направи. В момента средната цена на метана по родните бензиностанции и метанстанции е 1.29 лв., а производителят обещава смесена консумация на природен газ от 3.5 кг (5.4 куб.м) на 100 км. Това прави сума от 4.50 лв. Реално заредих за 1.09 лв., а тестовата кола отчете разход от 4.9 кг, което означава, че 100 км пробег са ми стрували точно 5.34 лв. при съвсем неикономично шофиране. Сещате ли се за по-евтин начин на придвижване на четири колела? Да, сигурно веднага някой ще каже – електромобил. Но поглеждали ли сте някога цените на един нов електромобил? Безумно скъпи са. Така че, ако направим сметката по-отдалеч със сигурност трудно ще се намери по-изгодна алтернатива за придвижване с автомобил от метана.

Вече не е спънат

Който има опит с автомобил на метан сега вероятно леко сбръчква вежди, защото динамиката страда чувствително или казано разговорно – спънати са. За да предприемете изпреварване с такава кола беше добре да имате видимост от поне километър напред, попътен вятър и лек наклон надолу. Но това е минало. Сега фабрично вградената метанова уредба на Octavia е комбинирана с модерен турбодвигател и не искам да казвам голяма дума, но не само, че не върви по-зле отколкото на бензин, а дори май и по-добре. Честно.

Моторът е с обем от 1.4 литра и е от модерното поколение бензинови агрегати TSI с турбокомпресор. Той развива мощност от 110 к.с. и което е по-важно – високия за малък бензинов мотор въртящ момент от 200 Нм, чийто максимум ви е наличен още от едва 1500 об./мин. С други думи, колата има добра тяга от ниски обороти, което я прави много приятна за каране. Спринтът до 100 км/ч става за приличните за подобен двигател 10.9 сек., а максималната скорост е 195 км/ч. Тоест, макар да е с вградена метанова уредба, Octavia G-TEC не ви лишава нито от нормално ускорение, нито от добра еластичност на работата на двигателя. Само прибавя към тях изключителната икономичност и екологичност. Същият автомобил на бензин ми даде консумация от 6.8 л на 100 км, което прави точно 14.15 лв. за 100 км. Доста съществена разлика, нали? Самото преминаване от метан на бензин става автоматично и по абсолютно неусетен за шофьора начин. При запалване на автомобила, системата винаги дава предимство на метана и само когато той е изчерпан превключва на бензин.

Недостатъци

Ок, но къде са недостатъците? Първият е, разбира се, в цената на колата, която е с 5400 лв. по-скъпа от версията със същия двигател, който работи само на бензин. Това означава, че ще избиете разликата от по-ниската цена на горивото след над 100 000 км пробег (според каталожните данни за разхода на гориво на бензиновата версия от 4.6 л на 100 км, както е видно обаче цифрите в действителността са по-различни). Дори и от дизелова модификация с аналогична мощност, метановата версия е с 590 лв. по-скъпа. Тази разлика би се стопила след по-малко от 20 000 км, но дизелът предлага по-добър въртящ момент, а и не пълните нищо под високо налягане в автомобила. Втори недостатък – метановата бутилка „изяжда“ 130 л от гордостта на Skoda – огромния багажник. Тук все още разполагате с презадоволителните 460 л (спрямо 590 л за стандартната версия), но бутилката с вместимост от 15 кг метан, не позволява да имате резервна гума, което в България си е проблем.

This slideshow requires JavaScript.

Други недостатъци не откривам. Вероятно за някои е странно решение Octavia G-TEC да си има пълноразмерен бензинов резервоар с вместимост 50 л, а метановият да е едва за 15 кг. Повечето фабрични метанови автомобили на пазара имат големи бутилки за метан, монтирани под пода на автомобила, а не в багажника и козметични 14-15-литрови резервоарчета за бензин. Логично – акцентът при тези коли е по-високия пробег на евтиното екологично гориво. Може би плюсът при Skoda е, че не е изменяна конструкцията на автомобила, а пък и тези 15 кг метан са напълно достатъчни за около 300 км реален пробег.

Раздели „очите“

След фейслифта от 2017 г., Octavia предлага доста по-различна визия с разделените си на по две части предни светлини, напомнящи на предишната Е-класа на Mercedes-Benz. Те създават впечатление за двоен поглед и придават кристален ефект, а като опция вече могат да бъдат изцяло светодиодни. В невероятно просторния на фона на външните габарити салон, вече се предлагат четири нови инфотейнмънт системи, които се контролират от модерен сензорен екран с много добра чувствителност на допир. В най-високото ниво на оборудване навигационната система е оборудвана с пълноразмерен 9,2-инчов дисплей и рутер за интерент. Octavia въвежда и няколко системи от флагмана Superb като асистента за управление с ремарке на заден ход, асистент за паркиране, асистент за предотвратяване на челен сблъсък, отопление на волана, сгъваеми масички в облегалките на предните седалки и др.

Под капака

Двигател бензин/CNG турбо

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата предно

Работен обем 1395 куб.см.

Мощност в к.с. 110 к.с. (при 4800 об.)

Въртящ момент 200 Нм (при 1500 об.)

Ускорение 0-100 км/ч 10.9 сек.

Максимална скорост 195 км/ч

Консумация на гориво (метан/бензин)

 • градско 4.5 кг/6.5 л на 100 км
 • извънградско 2.9 кг/4.6 л на 100км
 • смесен цикъл 3.5 кг/5.3 л на 100км

Емисии на CO2 метан/бензин – 94/124 г/км СО2

Маса 1394 кг

Цена от 36 560 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 13.01.2018 г.

Снимки: Авторът

(Visited 16 634 times, 1 visits today)

7 коментара

 • Маринов каза:

  Няма такава кола в наличност.Нито един дилър не я продава.Днес е 20.10.2018г. Ако има обадете ми се или не ви трябват пари…ха.ха.ха…

 • Маринов каза:

  Шкода Октавия на метан…Няма такова животно..

  • skorost каза:

   Свързах се с вносителите “Еуратек”, очакват през първото тримесечие на 2019-а нови бройки “Октавия” на метан. Успех.

 • Васил Русенов каза:

  Има ли в наличност Шкода Октавия2018 бензин метан?

 • Павлина каза:

  Здравейте, от 10 години карам само на метан. Няма да си купя кола на друго гориво. Интересувам се от по-малката „Фабиа“ на метан. Възможно ли е да поръчам и кога има вероятност да се появи тук. Колкото до бензиновия рвзервоар, наистина не е обходим толкова голям,но така са решили производителите. Колкото до цената- много – много – много – по-изгодно е от всеки друг двигател, бил той на бензин или дизел, без да засягаме екологията. Изплаща се на първите 30000км пробег (т.е. за около 6-7 месеца)

 • Панлина каза:

  Е вече я има, но само комби и каквато те ти предложат, не може са избираш! Инфото е от 01.03.19

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *