S400 Hybrid:Чистата клаSa

Елекромотор добавя кончета, спестява гориво и вредни емисии

SA553164.JPG

Георги Колев

Нали знаете кога един израз се превръща в клише? Когато започне да се употребява масово и спре да бъде оригинален. Ако погледнем от друг ъгъл обаче, клишетата всъщност са всепризнати и неоспорими истини и точно затова се превръщат в такива. Сигурно сте чували стотици пъти сравнения за качество в най-различни области от сорта на – S-класата на това, S-класата на онова. Клише! То обаче може само да бъде ласкателно за MercedesBenz. 

За да не попаднем съвсем в клишето, решихме да пробваме най-новата и технологична разработка на лимузината на MercedesS400 Hybrid L (дългата база). Тук 3.5-литровият бензинов V6 двигател с 279 конски сили с 385 Нм въртящ момент, познат от S350, е „подпомаган” от електромотор с литиево-йонна батерия със собствена мощ от 20 к.с.

Как работи

Хибридната система на Mercedes е малко по-особена от познатите. Тя дава възможност бензиновият и електрическият мотор да се използват заедно за кратък период от време, като се обединява мощността и на двата двигателя. Благодарение на това, завидно големият автомобил ускорява от 0 до 100 км/ч за 7.2 секунди, което е с една десета по-бързо от същия мотор на S350, без помощта на електрическите 20 коня (въпреки че масата на S400 Hybrid е със 75 кг повече заради ел. системата или точно 2 тона). Когато подаването на газ спре и колата се движи по инерция, електромоторът генерира енергия и зарежда батериите. Генераторните му функции се засилват многократно при натискане на спирачката. Може би затова тя е по-особена за употреба – по-твърда е от обикновено и създава пружинно усещане при натиск. Когато скоростта падне под 15 км/ч или колата спре, бензиновият двигател изгасва напълно. По този начин в едно „класическо” софийско задръстване, например, може да се придвижвате само на ток, без да изгорите и капчица бензин. Двигателят се стартира мигновено при ново натискане на педала на газта. Процесът на взаимната работа на двата мотора и зареждането на батерията може да се визуализира графично на TFT дисплея в централната конзола.

Хибридната система спестява към 2 литра от разхода на гориво. По каталог S-класата гори смесено 8.0/8.2 л на 100 км. По времето на нашия тест обаче средният разход беше 13.6 л. Това, може би се дължи на факта, че карахме предимно в извънградски условия и използвахме електромотора по-рядко.

Гали сетивата

SA553128.JPGSA553136.JPG

Колкото и вълнуващи да са иновативните технологии в S400 Hybrid обаче не трябва да забравяме, че основният акцент в лимузините от най-висок клас е върху лукса и комфорта, където от Mercedes определят стандартите. Още повече, че хибридната система не променя по никакъв начин усещането при шофиране и возене, поради съвършено хармонизираната работа на двата мотора. Най-голяма заслуга за комфорта има огромното вътрешно пространство. Отзад в L версията, човек спокойно може да опъне крака. Всички мултиконтурни седалки имат огромен набор от възможности за настройка. Дори може да си полегнете. Чувството за лукс се засилва от използваните висококачествени материали, като кожа и махагон, както и от безупречната изработка. Механичният часовник на централната конзола придава голяма доза стил. Салонът изобилства от умело прикрити ниши за дребни предмети, поставки за чаши, пепелници и др. Екстрите дори няма да си правим труда да ги изброяваме, защото със сигурност ще изпуснем нещо. Достатъчно е да отбележим, че в S-класата от Mercedes внедряват всичките си най-нови технологични достижения, а компромиси в качеството не се допускат.

Съвършенство

SA553166.JPG

Усещането зад волана е плавно и същевременно могъщо. Немалката мощ и за момент не дразни с „невъзпитаност”, и изненади при подаване на повече газ. Всичко се случва предвидимо, меко и някак аристократично. Колата сякаш се носи над разбитите пътища, напълно изолираща „гостите” си в един доста по-добър и комфортен свят от заобикалящия ни. Тук дупките се усещат като приятно потъване в ергономичната седалка, а външен шум и вятър почти не се чуват.

Голяма заслуга за комфорта има и окачването. S-класата базово се предлага с полуактивното въздушно окачване Airmatic, което може да се настройва в комфортен и спортен режим, а като опция е с вариант Active Body Control (ABC) със стабилизация при напречен вятър. За разлика от Airmatic, ABC системата се настройва сама за части от секундата към пътните условия и темперамента на шофьора.

SA553138.JPG

Екстериорът на лимузината също е претърпял леки промени. Най-открояващи се са LED светлините. Радиаторната решетка е леко заострена и се „врязва” в бронята. Така S-класата става още по-забележима и присъствието й на пътя – непренебрежимо.

Без никаква доза колебание класираме хибридната S-класа в категорията на ласкателното клише, което предшествениците й са си извоювали още преди десетилетия. Тя продължава да задава стандартите за качество, технологии и иновации в най-високия клас лимузини, които другите ще следват в близко бъдеще. От Mercedes пък не дават никакви индикации скоро да си отстъпят правото на клише на друг.

SA553142.JPG

Под капака

Двигател бензинов + електрически

Брой цилиндри 6

Работен обем 3498 куб.см.

Мощност в к.с. 279 + 20 к.с.

Въртящ момент 350 Нм (м/у 2400 и 5000 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 7.2 сек.

Максимална скорост 250 км/ч

Консумация на гориво

– Смесен цикъл 8.0/8.2 л/100км

Маса 2000 кг

Вместимост на резервоара 90/11 л

Вредни емисии 188/191 CO2 гр/км

Източник: в. „Телеграф“, 06.03.2010 г.

Снимки: Авторът

(Visited 2 632 times, 3 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.