Renault Megane E-Tech: Сбогом, ДВГ

Бестселърът става изцяло електрически, но все така икономичен и забавен за каране

Революция е доста преекспонирана дума, но как по друг начин да наречем това, което от Renault направиха с най-популярния си модел Megane? На снимките виждате новия Megane E-Tech, който е станал чист електромобил. Други версии не чакайте – казва „сбогом“ на двигателите с вътрешно горене. Всъщност не чак толкова рязко, предишният модел ще се произвежда още година, тъй като има търсене, но след това… au revoir ДВГ!

Затова да се впускаме в изучаване на… щях да кажа бъдещето, но очевидно вече говорим за настоящето. Новият Megane E-Tech изглежда точно такъв, какъвто е – революционер. Изключително модерен, разбира се, технократски дизайн, който недвусмислено подсказва за технологичния скок на модела. И определено изглежда добре, с което все още малко електромобили могат да се похвалят. За тази цел му помагат много изразителни детайли като спортно оформената броня със спойлери в различен цвят, напомнящи за болидите от F1, отличителни дневни светлини, „танцуваши“ между бронята и калниците.

This slideshow requires JavaScript.

Отзад имате стопове с графика, имитираща електрическа намотка, покрив в различен цвят и впечатляващи със своите 20 инча джанти с агресивен дизайн.

Зрителна измама

Megane E-Tech е базиран на изцяло новата модулна платформа CMF-EV. Той изглежда доста по-голям, заради SUV излъчването си, но това е зрителна измама. Дължината му е 4.2 м, което означава, че е с близо 16 см по-къс от предшественика си. Въпреки това междуосието е увеличено до почти 2.7 м, както и височината до 1.5 м. В превод това означава повече място за пасажерите отвътре и по-лесно паркиране. Багажникът е с цели 440 л обем, което е доста за С сегмента, макар да е малко тесен и дълбок.

Салонът също е голям скок напред. Оформен е за максимално оползотворяване на пространството. Скоростният лост е отстранен от централната конзола и изнесен на волана, което освобождава много място за вещи, чаши, бутилки и т.н. В по-голямата си част материалите изглеждат с чувствително повишено качество. Само на малко на брой и добре скрити от погледа места се откриват по-прости пластмаси, каквито преди преобладаваха. Дори имате една линия, напомняща за яхтите, която свързва вратите под предното стъкло и в тестовата кола бе декорирана с нещо като дървен фурнир. Такива неща бяхме свикнали да виждаме само в премиум лимузините. Екраните са станали много по-контрастни. Този пред водача е 10-инчов, а другият на централната конзола е с огромен диагонал от 12.3 инча. Много е отзивчив при боравене и за удобство климатикът е изнесен отдолу. Но най-важното е, че операционната му система вече е на Google, което означава, че е доста интуитивна за употреба, особено ако сте свикнали с устройства на Android. Но и при интеграцията на Apple нямате никакъв проблем, нито нужда от жици.

Икономичен

Megane сега преминава на ток, но Renault е един от производителите с най-голям опит в електрическата мобилност. Затова иновации в задвижването не липсват. Той разполага с една от най-тънките батерии на пазара (едва 110 мм) и нов ултракомпактен задвижващ механизъм, предлагащ повече простор.

Следват малко технически неща, които не съм убеден, че разбирам напълно, но от Renault казват, че на тях се дължи по-ниската консумация на електроенергия и подобрена ефективност. Двигателите вече са синхронни, с електромагнити на статора и ротора, вместо с обичайния постоянен магнит, което позволява доста по-прецизно управление на енергийните потоци и отпада нуждата от скъпи неодимови магнити.

Каквото и да значи това, в реалността то се изразява в консумация от 16-17 кВтч електроенергия на 100 км, което за автомобил с 220 к.с. и 300 Нм незабавен въртящ момент е икономично. Всъщност това са техническите данни за по-мощната версия, която черпи енергия от 60 кВтч батерия, осигуряваща пробег по каталог до 454 км. Има и по-умерена версия със 130 к.с. и 40 кВтч батерия, достатъчна за 302 км пробег.

Заредихме батерията на по-мощната версия догоре и на таблото ни изписа оставащ пробег от 310 км. Но на фона на доста забавления зад волана преди това. Защото динамиката на новия Megane E-Tech определено ви провокира за такива. Ускорението до 100 км/ч за 7.4 сек. е приятно, но по-приятното е, че това е един от малкото електромобили, които не се усещат тежки.

Пъргав 

Масата му е 1636 кг, което е съвсем прилично и в комбинация с ниския център на тежестта, характерен за електромобилите, Megane E-Tech става приятен за завиване. Mакар пътният просвет да е сравнително висок – 154 мм, центърът на тежестта е с 9 см по-нисък от този на предишния Megane заради батерията в пода. Окачването също е чудесно, като задното не разчита на греда, а на мултилинк, което означава по-добър контрол и по-добър комфорт. Да, въпреки 20-инчовите джанти, колата вози приятно. Но от специалните гуми за електромобили, в случая на Good Year, има какво да се желае по отношение на сцеплението.

За зареждането може да разчитате на максимална мощност от 130 кВт. Ако намерите толкова мощна зарядна станция, за 30 мин. ще получите 300 км пробег (на стандартна 22 кВт за 30 мин. зареждате за 80 км пробег).

В заключение – Megane E-Tech несъмнено е най-добрият Megane досега, дори и съпоставяйки го с епохите, в които са излизали различните поколения. Той повишава значително усещането за качество, не забравя удоволствието зад волана и в унисон с традициите на марката, се стреми да е сред най-икономичните на пазара. И не на последно място е много смел ход, което заслужава уважение.

Под капака

Двигател – електрически

Задвижване на колелата – предно

Мощност в к.с. – 220 к.с.

Въртящ момент – 300 Нм

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 7.4 сек.

Максимална скорост – 160 км/ч

Пробег – до 427-454 км (WLTP)

Разход (смесен цикъл) – 16.1 кВтч/100 км

Капацитет на батерията – 60 кВтч

Емисии на CO2 – 0 г/км

Маса – 1636 кг

Цена – от 69 190 лв. с ДДС

Цена на версията с 60 кВтч батерия – от 83 300 лв. с ДДС

Снимки: Авторът

(Visited 2 307 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *