Renault Kangoo: Козове в ръкава

Отваря се като пещерата Сезам и въвежда бюджетна версия

Третото поколение на Renault Knagoo успя да пребори 14 конкуренти в битката за Международен ван за 2022 г. Основният му коз за това се оказа изключително умната и удобна иновация, наречена Open Sesame by Renault. Това всъщност представлява премахване на В колоната между предната пасажерска врата и задната плъзгаща се. Така имате много удобен достъп до товарното пространство и отстрани, а общият страничен отвор на автомобила достига 1.45 м, който е най-големият на пазара. Освен това с новото поколение се въвежда и по-бюджетната версия, наречена Kangoo Express, която до голяма степен има за задача да запълни освободеното място на пазара, отворило се след спирането от производство на Dacia Dokker.

Ние обаче караме пътническата версия на модела, която си има съвсем нормални В колони и в изпълнението й няма нищо бюджетно. Дори напротив – екстериорът залага на голяма хромирана радиаторна решетка, атрактивно оформена броня с протектори и LED предни и задни светлини с отличителни графики. Пътният просвет от 16 см и интелигентните рейки на покрива, които без инструменти могат да бъдат разположени както надлъжно, така и напречно, пък правят „баничарката“ да изглежда авантюристична.

Комфорт

Салонът съвсем се доближава като качество на материалите до това на гамата леки коли на французите. Същото важи и за предлаганите технологии на борда и асистенти за водача (общо 12 на брой). Дори таблото бе декорирано с елегантна повърхност, наподобяваща нелакирано дърво (разбира се, от пластмаса). Но това едва ли би впечатлило потенциалните клиенти на модела. Те по-скоро биха обърнали внимание на 15-те ниши за съхраняване на дребни и не толкова дребни предмети из преработеното арматурно табло, достигащи общ обем от 44.5 л. Жабката се отваря като чекмедже, което позволява да събере повече неща, но ако има пътник на предната седалка ще се чуди какво да направи с краката си, за да я ползва. Позицията на шофиране е доста удобна, със скоростен лост, качен високо на централната конзола, в непосредствена близост до волана. Над него свободно „виси“ дигиталният екран на мултимедията, който с помощта на USB кабел предлага интеграция с мобилния ви телефон чрез приложенията Apple CarPlay и Android Auto. За телефона ви пък си има отделна вградена „щипка“ между волана и мултимедията, за да ви е винаги пред очите. Освен директно до екрана, може да включите кабела си и в една специална ниша непосредствено над таблото пред водача, побираща цял таблет или папка, например.

Вторият ред е съставен от три седалки. Мястото за краката и особено за главите на пасажерите е доста изобилно, което добре кореспондира с целта на автомобила – за дълги и комфортни преходи на до петима възрастни. Всеки от тях може да си вземе и доволно количество багаж, тъй като товарният отсек предлага обем от цели 775 л под твърдата кора, която разделя багажника от остъкленото пространство отгоре. При сгъване на задните облегалки пък получавате цели 3500 л товарен обем. Особено комфортна опция, ако ръцете са ви заети, представлява функцията за автоматично отключване/заключване на автомобила при приближаване/отдалечаване от него в случай, че ключът ви е в джоба.

Задвижване

Двигателната гама към момента включва 1.3-литров, 4-цилиндров бензин с мощност от 100 и 130 к.с., разработен съвместно с Mercedes-Benz. Дизеловото предложение е пословичният със своята надеждност 1.5-литров Blue dCi със 75 или 95 к.с. Догодина ще се появи и изцяло електрическа версия. Скоростните кутии са 6-степенна ръчна или 7-степенен автоматик с два съединителя.

Караме може би най-оптималната за дълги преходи модификация с по-мощния дизел, комбиниран с ръчни скорости. Благодарение на нелошия въртящ момент от 260 Нм, той осигурява прилична отзивчивост на извънградско шофиране и при изпреварване не ви побелява косата. Би трябвало и консумацията на гориво да клони към „смешна“. От Renault обещават смесен разход от 5.4-5.6 л на 100 км. В реалността обаче показанията на бордовия компютър не можаха да слязат под 8 л. Вярно, тестът се проведе в зимни условия и при сравнително динамично темпо, но колата не е била нито натоварена, нито особено „претоварена“ от към настъпване на газта. За дизел тази цифра ми се вижда височка.

Пътното поведение е сравнително комфортно за сегмента. Все пак не забравяйте, че автомобилът е създаден и за товарен, така че не очаквайте да ви вози като лимузина. В никакъв случай обаче неравностите не ви притесняват с особено твърди удари. В комбинация с меките седалки, пътниците получават приличен комфорт за продължителни пътувания. Само шумът в купето при движение е малко в повече, макар и от Renault да твърдят, че са поработили по изолацията на салона. В завоя сте стабилни, но се усеща заклащане заради високия център на тежестта. То обаче не е в притеснителни количества и управлението остава предсказуемо.

Под капака

Двигател – дизелов

Брой цилиндри – 4

Задвижване на колелата – предно

Работен обем – 1461 куб.см.

Мощност в к.с. – 95 к.с. (при 3000 об./мин.)

Въртящ момент – 260 Нм (при 1750 об./мин.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 15.1 сек.

Максимална скорост – 164 км/ч

Консумация на гориво

Смесен цикъл – 5.4-5.6 л/100км

Емисии на CO2 – 142-146 г/км

Резервоар – 54 л

Маса – 1502 кг

Цена – от 39 590 лв. с ДДС

Цена на тестовата версия – от 48 490 лв. с ДДС

Снимки: Авторът, Renault

(Visited 1 765 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *