Renault Captur LPG: Спестовна красавица

100 км биха ви струва или 6.50 лв., ако карате на газ

Битува мнението, че красивите жени са свързани с високи разходи. Renault Captur обаче опровергава това клише, особено ако е оборудвана с фабрична газова уредба, каквато модификация караме днес (тестове на предишното поколение преди и след фейслифта вижте ТУК и ТУК).

На първо място трябва да отбележа, че съм наясно с факта, че името на модела „Каптюр“ на български е в мъжки род, а аз говоря за колата в женски. Просто така я чувствам. А и съм убеден, че огромната част от аудиторията й е женската (макар че с над 1.5 млн. продажби от 2013 г., когато излезе първото поколение, може и да не съм съвсем прав). Козът на Captur още от първото й поколение са различните цветови комбинации за екстериор и интериор, и много възможности за индивидуализации. А от подобни неща се интересуват главно жените. Ок, напоследък и все повече мъже, но това мъже ли са всъщност?

Остро

Затова да започваме от най-важното за този модел – дизайна. Той е станал по-изострен и по-динамичен. Ясно се открояват чертите на Clio и Megane, но в SUV форма. С повечко хром и заемки от спортните коли като трапецовидна долна решетка, раздути калници и масивни брони, дизайнерите са успели да направят Captur да изглежда „по-ербап“. Красавица с характер.

Моделът се вози на новата платформа на Clio и затова е с нараснали габарити – с близо 11 см на дължина до 4.33 м, и 2 см на междуосие до почти 2.63 м. А това означава повече място в салона и по-голям багажник. Неговият обем достига до цели 536 л, тъй като задната седалка се движи на релси в диапазон от 16 см. Газовата бутилка с обем от 48 л не „яде“ от товарния обем, защото е на мястото на резервната гума.

Интериорът е чувствително подобрен. Готини, меки на допир материали, модерни екрани пред водача (10.2 инчов) и на централната конзола (7, с какъв беше тестовата кола или 9.3 инчов), и разбира се много възможности да вкарате цвят в купето. Седалките са супер удобни, чудесно тапицирани и с много елегантна форма, особено в частта на подглавниците. Готин детайл е запазената жабка, отваряща се като чекмедже, която събира много повече от стандартните.

Еко

Пропан-бутановата версия се задвижва от 1-литров, 3-цилиндров мотор със 100 к.с. и 170 Нм въртящ момент. Това е единственият двигател, който се комбинира само с 5-степенна ръчна скоростна кутия (другите са с 6-степенна ръчка или 7-степенен автоматик с два съединителя). Задвижването за цялата гама е само за предните колела, 4х4 не се предлага, както и досега. Колкото и слаб да звучи агрегатът, той всъщност е изненадващо пъргав, благодарение на турбото и добрия въртящ момент от ниски обороти (от 2000 об./мин.). От няколко години насам еднолитровите мотори, не са това което бяха. Но най-големият му плюс е, че още от завода е проектиран да работи на газ и бензин, поради което трудно ще усетите разлика във „вървенето“ между двете горива. Да не казвам голяма дума, но дори ми се стори, че на газ върви малко по-добре.

This slideshow requires JavaScript.

Това, което не разбирам е как може екраните да изнасят толкова голямо количество информация (прожектират пътните знаци, мерят дистанцията от предния автомобил в секунди, показват моментната „консумация“ на Нютон метри и конски сили, предлагат 360-градусов изглед около автомобила, могат да изкарат директно екрана на телефона ви и т.н.), но няма борд компютър, който да засича консумацията на гориво. Ще трябва да се доверим на французите, които казват, че колата гори 7.6-7.9 л газ и 6-6.2 л бензин на 100 км в смесен цикъл (WLTP). При средна цена на пропан-бутана от 84 ст. в страната в момента, 100 км пробег биха ви стрували около 6.40-6.50 лв. Ако пък използвате целия капацитет и на газовия и на бензиновия резервоар (също 48-литров), то спокойно може да изминете едни 1000 км преди да се отбиете до бензиностанцията.

Меко

Пътното поведение досущ съответства на дамския характер на Captur – меко и комфортно, но в грамотния, а не в неприятния смисъл. Съвсем логично, нали не мислите, че потенциалните клиенти търсят спортни емоции зад волана? Вози чудесно за сегмента и отработва прекрасно неравностите. Малко повече се клати в завоите, но за нестабилност и дума не може да става. Това, което не ми допадна е, че скоростите влизат като в затоплено масло и не дават особено ясна чувствителност, че сте превключили. Но предполагам, че и това е търсен ефект за дамите, които не обичат голямото съпротивление.

В общи линии възприемането на Captur много зависи от това с какви очи го гледате. Ако очаквате авантюристичен SUV модел ще останете разочаровани. Ако обаче го приемате за по-практично и по-добре изглеждащо Clio, има голяма вероятност да ви спечели.

Под капака

Двигател бензин/пропан-бутан

Брой цилиндри 3

Задвижване на колелата предно

Работен обем 999 куб.см.

Мощност в к.с. 100 к.с. (при 5000 об.)

Въртящ момент 170 Нм (при 2000 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 13.3 сек.

Максимална скорост 173 км/ч

Консумация на гориво (WLTP)

Пропан-бутан 7.6-7.9 л/100км

Бензин 6.0-6.2 л/100км

Емисии на CO2 123-128 г/км

Резервоари 48 л (газ)/48 л (бензин)

Цена от 33 490 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 21.10.2020 г.

Снимки: Авторът

(Visited 2 404 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *