Renault Captur E-TECH: Еко алтернатива

Компактният SUV върви чудесно… докато има ток

Практическата полза от електрическата мобилност на този етап е опазването на въздуха в големите градове. Това се постига благодарение на факта, че те не изхвърлят никакви изгорели газове при движение. Разтоварването на планетата от вредните емисии обаче засега е химера, защото при самото производство на електромобилите и най-вече за добиването на суровините за изработка на батериите им, се изразходва огромно количество СО2. Отделно за производството на електричество също отиват доста ресурси, тъй като човечеството е далеч от задоволяването на потребностите си изцяло със „зелена“ енергия. Но поне всички тези неща се правят далеч от градовете, в които живеят по-голямата част от хората в днешно време.

Смисъл

Почти същата работа вършат и плъг-ин хибридите (такива, които се зареждат в контакта), но без да ви превръщат в умел математик-комбинатор когато дойде време за уикенд пътешествия. Яхвайки екологичната вълна, Renault пуснаха плъг-ин хибрид на компактния си SUV модел Captur, наречен E-TECH. Да, той има и бензинов 1.6-литров четирицилиндров атмосферен двигател с 91 к.с. и 140 Нм, но ако редовно зареждате батерията, през делниците може изобщо да не чуете „гласа“ му. Причината е, че въпросната батерия има 9.6 кВтч капацитет, което ви е напълно достатъчно да изминете 50 км само на ток в смесен цикъл или 65 км в градски условия. При това със скорост до 135 км/ч.

Плъг-ин хибридът на Captur е интересен, защото съчетава бензиновия си двигател не с един, а с два елеткромотора – малък, наречен стартер/генератор, с мощност 34 к.с. и 75 Нм и голям – с 67 к.с. и 205 Нм. Системната мощност е точно 160 к.с. и 205 Нм максимален въртящ момент. Съвместната работа на трите източника на енергия се контролира от 6-степенен автоматик. Французите твърдят, че съчетанието на двата електромотора и трансмисията е заимствано от опита на Renault във Формула 1 и е оптимално за плавната смяна на предавките и за по-добрата икономия на гориво. Интересно при автоматика е, че 2 от предавките се свързват с единия електромотор, а другите 4 с двигателя с вътрешно горене. Съединител обаче няма, нито преобразувател на въртящия момент, като в класическите автоматици. Част от тяхната роля изпълнява стартер/генераторът, който прави така, че потегляте винаги на ток, дори и при изтощена батерия.

Пъргав

Но стига толкова за техниката, макар и да е без аналог в автомобилния свят – да видим как се изразява тя зад волана. Слагам колана, настъпвам газта и… охо, Captur можел да бъде и пъргав. В града се усеща като истински електромобил с незабавната отзивчивост и целия въртящ момент от 0 оборота. Ускорението до 100 км/ч за 10.1 сек. няма да ви остави без дъх, но електрическият устрем на ниски градски скорости оставя усещане за чудесна динамика. Ще сте му благодарни и при изпреварвания, защото прави доускоренията надеждни (от 80 до 120 км/ч „вдига за 6.9 сек.).

Ядовете започват когато ви свърши батерията. Да, системата запазва известен „бууст“, който да ви послужи моментно при изпреварвания, но при продължителна висока скорост на магистралата, в даден момент започвате да разчитате само на атмосферния бензин с 91 к.с. А това си е известна мъка, защото по баирите започва да издъхва, а и освен това бръмчи повече. Причината за това е, че на по-високи натоварвания двигателят започва да работи по цикъла на Ото (при по-ниски си като огромната част от познатите мотори – по цикъла на Аткинсън). Най-общо казано това означава, че двигателят има по-ниска компресия при по-високи натоварвания, което също е направено с цел икономия на гориво. Но, не сте ли склонни да изтърпите малко повече бръмчене и омекващ педал на газта при над 140 км/ч, за да имате електромобил през делника и нормална кола, която може да заредите навсякъде, когато тръгнете на пътешествие?

По отношение за разхода на гориво – както стана ясно, от понеделник до петък, той може да бъде и 0 литра на 100 км. Точно заради това сумарно изчисляване, французите обещават 1.4 л в смесен цикъл. Тръгнете ли на път на бордовия компютър изписва между 4 и 5 л на 100 км в зависимост от това колко е дълъг преходът и колко ви е тежък кракът.

Под капака

Двигател бензинов + 2 електрически

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата предно

Работен обем 1598 куб.см.

Мощност в к.с. (обща) 160 к.с.

Въртящ момент 205 Нм

Ускорение (0 – 100 км/ч) 10.1 сек.

Максимална скорост 173 км/ч

Консумация на гориво

  • Смесен цикъл 1.4 л/100км

Емисии на CO2 32 г/км

Резервоар 39 л

Цена 57 390 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 16.06.2021 г.

Снимки: Авторът

(Visited 2 221 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *