Renault Austral: Пести само от гориво

Наследникът на Kadjar е обширен, качествено изпълнен, технологичен и изглежда страхотно

Отвън определено прилича на Renault. Което в последните години си е комплимент. Отвътре обаче сериозно ще надмине всичките ви очаквания, които имате от френския достъпен производител, защото интериорът е готов да премери сили с луксозните марки. Отскачаме до Испания, за да ви запознаем с изцяло новото Renault Austral, където се провежда неговият международен тест драйв.

Може би първо е добре да отговорим какво е Austral. Това е един SUV с дължина малко над 4.5 м, което го позиционира в SUV-C сегмента. Наследява в гамата не особено наложилия се Kadjar и също като него ползва платформата на Nissan Qashqai. Но е с девет сантиметра по-голям от японския модел.

Готин

Дизайнът по наше мнение е доста сполучлив. Тук няма азиатски облик, а типичната за новите модели на Renault спорта елегантност. Отпред веднага ще познаете характерните С-образни дневни светлини, но ще се изненадате колко голяма е станала радиаторната решетка. Такава е тенденцията напоследък и французите не я подминават. С малките, лъскави квадратчета по нея тя прави още по-голямо впечатление, а спойлерите отдолу в стил Ф1 я подчертават страхотно. Караме най-наточените версии в изцяло новото ниво на оборудване Esprit Alpine, което заменя познатото R.S. Line и затова дажнтите ни са огромни – 20-инчови със спортен дизайн.

Още по-красив автомобилът е в профил с черния си покрив и динамични линии по каросерията, които пречупват светлината. Но най-вече отзад. Там също С-образните стопове вече не се сливат в горната си част в една линия, доста по-тънки и остри са станали и създават наистина модерен и динамичен вид на автомобила. И всичко е чудесно премерено и дозирано, без никакви „крясъци“ и изхвърляния, по които доста автомобилни производители залитат напоследък.

Технологии

Салонът е гигантски скок напред в сравнение със скучния Kadjar. Той следва изцяло стила на най-новия Megane с модерни и изключително контрастни екрани, които на всичко отгоре са удобни за употреба. Като прибавим към тях и също толкова контрастния head-up дисплей, получаваме обща площ на екраните от 984 кв. см. Дисплеят пред водача е 10-инчов, а другият на централната конзола е с огромен диагонал от 12.3 инча. Много е отзивчив при боравене и за удобство климатикът е изнесен отдолу.

Но най-важното е, че операционната му система вече е на Google, което означава, че е доста интуитивна за употреба, особено ако сте свикнали с устройства на Android. Но и при интеграцията на Apple нямате никакъв проблем, нито нужда от жици.

Материалите са с чудесно качество както за окото, така и на допир. Скоростният лост е качен на волана, което отваря големи отделения за чаши, бутилки и вещи на централната конзола.

Интересен е плъзгащият се подлакътник, чиято дръжка е оформена като щурвал на самолет и върху него е поставката за безжично зареждане на телефона ви. Ако доплатите 1200 лв. получавате и луксозна аудио система Harmon/Kardon с 485 вата мощност и 12 тонколони, която ще ви накара да се чувствате като в парижката опера.

Широк

Но най-важното отвътре е изобилното пространство. Пътниците на втория ред получават цели 28 см място за коленете си, което означава, че двама души с ръст от 2 метра могат спокойно да седят един зад друг без дискомфорт. „Хватката“ да се осигури толкова място на фона на не чак толкова големите външни габарити, е фактът, че задната седалка се придвижва на релси в диапазон от 16 см. Така може да избирате – повече място за пасажерите или за багаж. Багажникът варира според това между 430 и 555 л за версията с пълно хибридно задвижване.

Хибрид

Като стана дума за задвижването, при него има няколко съществени разлики с Nissan Qashqai. Базовият двигател е един и същ и при двата модела – 1.3-литров бензин с 4 цилиндъра, мека хибридна технология и мощност от 140 или 160 к.с., който е разработван заедно с Mercedes. Но това, което ние караме е споменатият пълен или самозареждащ се хибрид E-TECH на Renault с 200 к.с. Той използва изцяло нов 1.2-литров турбобензинов двигател с 3 цилиндъра, работещ по цикъла на Милър, два електромотора и иновативната хибридна трансмисия на французите без съединител, която е заимствана от Ф1. Той е достатъчно пъргав с 8-те си секунди за спринт до 100 км/ч и електрически тласъци при променливо шофиране, но основният му коз е икономичността. Електрическият пробег при него се наслагва с времето и в града може да постигнете придвижване от 80% само на ток. По магистралите в Испания и по планински отсечки, бордовият компютър ни показа 5.8 л на 100 км. Никак не е зле за SUV с подобни габарити и 200 к.с.

Завои

Тестовите коли бяха снабдени с опционалната система 4Control, което означава, че и задните ви колела завиват с 5 градуса. Отражението е по-добра маневреност в града, заради скъсения радиус на завой когато задните колела завиват в обратна посока на предните.

По споменатите планински отсечки пък се наслаждавате на по-добра стабилност, тъй като задните, завиват заедно с предните. Така макар и да е с висок център на тежестта Austral стои наистина стабилно в завоите. За съжаление обаче цифрата 4 означава само завиващите задни колела. Въпреки че автомобилът е доста сходен с Qashqai, той няма да предлага като него опция за 4х4.

Под капака

Двигател – бензинов + 2 електрически

Брой цилиндри – 4

Задвижване на колелата – предно

Работен обем – 1199 куб.см.

Мощност в к.с. (обща) – 200 к.с.

Въртящ момент – 205 Нм

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 8.4 сек.

Максимална скорост – 175 км/ч

Консумация на гориво

Смесен цикъл – 4.6 л/100км

Емисии на CO2 – 104 г/км

Резервоар – 55 л

Маса – 1517 кг

Цена – от 58 990 лв. с ДДС

Цена на тестовата модификация – от 80 990 лв. с ДДС

Снимки: Авторът

(Visited 2 356 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *