Piaggio MP3: Всесезонният скутер (ВИДЕО)

Триколесният мотоциклет се кара като всеки друг, но е по-стабилен

През 2006 г. италианският производител Piaggio пуска първия в света триколесен скутер, наречен MP3. Той има две колела отпред и едно отзад. Спокойно можем да наречем модела исторически, тъй като превръща карането на скутери във всесезонна дейност. Затова не след дълго и други производители пуснаха подобни машини.

Днес сме 2018 г. и съм зад волана на новото поколение на MP3 във версия Yourban. То ползва същата уникална паралелна технология на предното окачване, създадена от Piaggio.

Паралелно

Казано с прости думи това са два успоредно работещи механизма на предното окачване, всеки индивидуално за себе си по отношение на вертикалното движение, но контролирани едновременно хоризонтално от централно управляващо рамо.

Така като наклоните мотоциклета в завой и двете предни колела завиват едновременно (макар окачването на вътрешното за завоя колело да се свива много повече от външното), което прави управлението почти същото като на всеки друг скутер. По отношение на маневреност и повратливост едва ли ще усетите някаква разлика. Такава обаче има и тя е в стабилността. Този механизъм намалява почти до нула възможността да ви поднесе предното колело дори и при лоши метеорологични и пътни условия, което пък е основната причина за паданията. Това се дължи на доста сериозното разстояние между предните две колела от 465 мм. Конструкция, която в повечето европейски държави е призната за триколка и така скутерът може да се кара с книжка за кола (категория В). Ние, разбира се, винаги сме на опаки на всичко ново и напредничаво, заради което тук се изисква притежание на категория А за мотоциклет, тъй като MP3 се предлага с два двигателя – 300 и 500 куб. см, максималната му скорост не е ограничена на 45 км/ч, а теглото на скутера е над 200 кг.

Заключване

Двете колела отпред си имат една специфика – възможността да се заключват. Това става с бутон на дясната ръкохватка и направите ли го, скутерът може да остане изправен на място без да падне. Така няма нужда да задържате MP3 с крака на светофара докато светне зелено или дори да го изправяте на централната му стойка когато го паркирате. Може даже да бъде спрян на наклон и заступорен, тъй като освен опцията за заключване на окачването има още ръчна и крачна спирачка. Натискайки последната, която представлява един педал от дясно, където ви стоят краката, тя активира спирачно усилие върху трите колела едновременно, досущ като при автомобилите. Така дори да ви хване светофар на най-стръмния баир може да заключите окачването, да натиснете педала за спирачката и да си изчаквате в комфортно седнало положение без да се подпирате с крака. Само внимавайте наистина да заключите окачването, тъй като скутерът е доста тежък (тестовият с малкия двигател беше 222 кг) и ако ви повлече масата му, трудно ще го удържите да не падне. Отделно водачът може да избира предна или задна спирачка по отделно от лостчетата пред ръкохватките по време на езда. За да потеглите пък е достатъчно само да навиете газта и окачването се отключва автоматично (може да го отключите и ръчно от същия бутон).

Душа

Тестовият скутер разполагаше с 300-кубиков едноцилиндров двигател с мощност от 22 конски сили и 22.5 Нм максимален въртящ момент, отговарящ на екостандарт Евро 4. Тези силови ресурси са предостатъчни за града. На светофара се изстрелвате с преднина пред трафика. За това помага и автоматичната скоростна кутия CVT, която допълнително улеснява управлението, защото не ангажира вниманието на водача със смяната на предавки. Извън града пък спокойно може да поддържате максимална скорост от 100-110 км/ч, но ги достигате сравнително бавно и трябва да държите газта максимално навита през цялото време. Бордовият компютър не отчита разход на гориво, но според мои изчисления той се колебае около 5 л на 100 км, а италианците обещават консумация от 3.3 л. Тук трябва да се вземе под внимание обаче фактът, че голяма част от теста премина на извънградско с максимално навита газ, а това не е обичайната среда за MP3. Може би затова ми се искаше слюдата да е малко по-висока, за да ме пази по-добре от вятъра и позицията на езда да не е толкова изправена за още по-добър контрол и усещане на мотоциклета.

Практичен и удобен

Като всеки скутер Piaggio MP3 има доволно голям багажник под седалката, която в случая е мека и комфортна, разделена за двама пасажери. Италианците твърдят, че мястото отдолу събира две пълноразмерни каски. Моята е точно такава – цял шлем (не отворена) и влиза вътре, но така че седалката да не се затвори. Може би две отворени каски биха могли да се съберат. Отделно скутерът може да се оборудва с голяма кутия за багаж с 50 или 37 л обем, боядисана в същия цвят като мотора, която има мека подложка, явяваща се комфортна облегалка за втори пасажер. Има и хитра сгъваема кука под волана, на която да закачите пазарски торби.

Под седалката

Двигател 1-цилиндров

Охлаждане течно

Обем на двигателя 278 куб.см

Мощност 22 к.с. (при 7250 об.)

Въртящ момент 22.5 Нм (при 6000 об.)

Разход на гориво

  • смесен цикъл 3.3 л на 100 км

Емисии на СО2 76 г/км

Резервоар 11 л

Размери (д, ш) 2040 x 760 мм

Междуосие 1440 мм

Разстояние между предните колела 465 мм

Височина седалка 780 мм

Маса 222 кг

Цена от 14 900 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 26.05.2018 г.

Снимки и видео: Авторът

(Visited 5 651 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *