Peugeot e-2008: По-мощно, но икономично

Електрическото компактно SUV изглежда страхотно и ще събере цялото ви семейство

Второто поколение на Peugeot 2008 претърпя генерална промяна в сравнение с първата генерация. Към добро. Казано накратко – порасна и започна да изглежда добре. От тогава обаче минаха 4 г., т.е. стандартният период, в който един модел претърпява т. нар. фейслифт.

А това се случва в период, в който главният дизайнер, превърнал Peugeot от достъпен масов автомобил в такъв с премиум амбиции – Жил Видал, преминава в Renault. Заместникът му Матиас Хосан обаче се е справил много добре. Честно казано последните модели на Peugeot са доста претрупани в дизайнерско отношение за нашия вкус, но 2008 успява да запази баланса. Въпреки че дневните светлини вече са съставени от три светещи линии, все едно издрани от нокти на лъв, а не една, вдъхновена от „кучешките“ му зъби – обновеното 2008 изглежда хармонично и дори изчистено. Отзад също основната промяна са малко по-различните светлини, отново поместени в една лакирана ивица, минаваща по цялата широчина на колата (с което я прави да изглежда широкоплещеста). А да – емблемата също е нова.

 

Интериор

 

Отвътре почти няма промени, освен, че вместо скоростен лост вече имате един „палец“ за контрол на трансмисията, а централният екран е станал с диагонал от 10 инча.

Интериорът е същата модернизирана версия на патентования от французите i-Cockpit. Отначало може да ви се стори малко „космически“, но той всъщност предлага доста интуитивна подредба на контролните уреди (с изнесени физически бутони за бърз достъп до основните функции). Малкият волан пък е истинско удоволствие за по-динамично шофиране. Кокпитът предлага първия в индустрията 3D инструментален панел пред водача, разработен от българския клон на американската компания Visteon.

Просторът в салона е доста добър за сегмента и достатъчен за 4-членно семейство, а седалките се предлагат с нови тапицерии, които са приятни на допир. Багажникът пък побира 434 л.

 

20 коня отгоре

 

Най-съществената новост в електрическата версия е-2008, която тестваме е увеличената мощност на електромотора с 20 к.с. – от 136 на 156 к.с.

А това е осезателна промяна, макар спринтът до 100 км/ч да е само с 0.2 сек по-бърз от преди или точно 9.1 сек. Ще се запитате какво се случва с пробега. Тъй като батерията също е с нараснал капацитет от 50 на 54 кВтч, то вече с едно зареждане може да изминете не 345, а 406 км.

Хубавото е, че обещаваната от французите цифра е постижима, тъй като колата е доста икономична в реална пътна обстановка. При смесен тест, включващ магистрала, извънградско и разбира се градско, със сравнително нормално темпо, показанията за консумацията се колебаеха между 15 и 16 кВтч на 100 км. Французите обещават 15.4 кВтч в смесен цикъл.

В скоростта на зареждане няма промяна – е-2008 е способно да приеме до 100 кВт прав ток. Ние спряхме да заредим на стандартна бърза станция на Eldrive с мощност 50 кВт, която ни зареди с над 20% за 12 мин.

 

Стегнато

 

Един от основните плюсове на е-2008 е, че не е чак толкова тежко – 1550 кг, от които само батерията тежи 340. Тя обаче е в пода и смъква центъра на тежестта, правейки стабилността в завоя по-добра. Самото тегло не е някакво „свръх“, че центробежните сили да искат да ви изхвърлят в канавката. Така получавате едно предсказуемо и уверено поведение на пътя, нетипично стегнато и дори твърдо за френски автомобил. Но на нас това определено ни допадна.

Задвижването е само предно (не само за електричката, а за цялата гама). За да защитят SUV формите от Peugeot са снабдили 2008 със система за контрол на сцеплението, наречена Grip Control с режими за пясък, сняг и кал. Разбира се, тя не е за офроуд, а само една допълнителна „ръка“, която да ви бутне, за да зацепят гумите на хлъзгави терени.

В заключение – няма нищо случайно в това, че е-2008 е най-продаваният електрически модел в SUV-B сегмента в Европа. Колата изглежда добре, има достатъчно място отвътре, задвижването й е чудесно и може би най-важното за електромобил – икономична е.

 

Под капака

Двигател – електрически

Задвижване на колелата – предно

Мощност в к.с. – 156 к.с.

Въртящ момент – 260 Нм

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 9.1 сек.

Максимална скорост – 150 км/ч

Пробег – 406 км (WLTP)

Консумация на ток – 15.4 кВтч/100 км

Капацитет на батерията – 54 кВтч

Емисии на CO2 – 0 г/км

Маса – 1550 кг

Цена – от 81 271 лв. с ДДС

 

Снимки: Авторът

(Visited 2 288 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *