Peugeot 508 Hybrid: Делничен ангел

Минавате 54 км само на ток между светофарите

54 км са напълно достатъчни за ежедневно делнично шофиране тип „на работа-вкъщи“ за огромния процент от жителите на Европа, в това число и българите. Точно толкова ви предлага да изминете само на електричество новият плъг-ин хибрид на Peugeot 508 (тест и видео ревю на стандартното 508 виж ТУК).

Без да изхвърлите и един грам въглероден двуокис в атмосферата, замърсявайки задушаващите ни се градове, без да изгорите и капка бензин. Да не говорим, че зареждането в контакта ще ви струва най-много 1.50 лв. за споменатия пробег или още по-евтино, ако зареждате през нощта (или пък абсолютно безплатно, ако ползвате свободните публични зарядни станции). Още нещо важно – обещаният електрически пробег е съвсем близък до реалността, защото е засечен по новия WLTP цикъл, който сложи край на лъжите на производителите за разхода на автомобилите. Звучи направо идилично, нали?

На пътя

Не е нужно да сте нежен с педала на газта, за да не включите „лошия“ бензинов мотор – електрическият двигател е достатъчно мощен с неговите 110 к.с. и собствен, незабавен въртящ момент от 320 Нм, за да се придвижвате адекватно, дори динамично между светофарите.

This slideshow requires JavaScript.

Максималната скорост в чист електрически режим (какъвто може да изберете от селектора за шофиране) достига до цели 135 км/ч. Независимо дали изберете собственоръчно въпросния режим, наречен Zero Emission, или си се придвижвате на стандартния хибриден, ако има достатъчно заряд в 11.6-киловатчасовата батерия, автомобилът го избира по подразбиране. Батерията е поместена под задната седалка и не изяжда от багажника с обем от 487 л. Единствено бензиновият резервоар е малко смален с вместимост от 43 л.

Най-големият плюс на този тип автомобили е, че през уикендите (или когато си пожелаете) не сте вързани с „оковите“ на електромобилите с техния ограничен и в повечето случаи – недостатъчен пробег. Имате един съвсем пълноценен автомобил с динамичен бензинов мотор, който дори се усеща много по-динамичен заради електрическата подкрепа. Двигателят е с обем от едва 1.6 литра, но достига мощност от 180 к.с. Това не означава, че колата има 290 коня заедно с електромотора – общата сумарна мощност на хибридната система е точно 225 к.с. Максималният въртящ момент е повече от добър с неговите 360 Нм и се наслаждавате на един наистина приятен за каране автомобил. Спринтът до 100 км/ч отнема приличните 8.1 сек., а максималната скорост е 240 км/ч. Комбинирана с приятно пътно поведение, тази динамика ви кара да се чувствате в един луксозен автомобил.

Хармония

Принос за това има и фактът, че различните силови ресурси работят в съвършена хармония. Преминаването от електрическия към бензиновия двигател се случва абсолютно неусетно. Причината е, че конверторът на въртящия момент е заменен с мокър съединител с множество дискове, което добавя и едни 60 Нм към задвижващата конфигурация. А и реално в нито един момент това преминаване от ток към бензин не е абсолютно, защото хибридната система продължава да работи, отменяйки ДВГ-то при движение по инерция или давайки допълнителна тяга при изпреварване. 8-степенният автоматик също превключва скоростите много плавно като при луксозните марки, завършвайки хармоничния характер на автомобила. Ако ви писне от въпросната хармония, разполагате със спортен режим, който малко поизостря реакциите.

Хибридът на 508 постига изключително скромна консумация на гориво. Французите казват, че бизнес лимузината им с купе профил, ще се задоволява само с 1.3 л бензин на 100 км. Това обаче е при сумарен бензинов и електрически пробег. На извънградско бордовият компютър отчете 5.7 л на 100 км, което също е изключително постижение за почти 5-метрова кола и то при предимно магистрално темпо. Ако обаче от понеделник до петък шофирате само на електричество, то бързо ще редуцирате въпросните близо 6 л на 100 км от уикенда, така че обещаваната от Peugeot цифра съвсем не е непостижима. А това, гарнирано с приятната динамика и луксозното усещане зад волана, правят автомобила наистина смислен.

Под капака

Двигатели бензинов + електрически

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата предно

Работен обем 1598 куб.см.

Мощност в к.с. (обща) 225 к.с.

Въртящ момент (общ) 360 Нм

Ускорение (0 – 100 км/ч) 8.1 сек.

Максимална скорост/в ел. режим 240/135 км/ч

Консумация на гориво

  • Смесен цикъл 1.3 л/100км

Емисии на CO2 38 г/км

Маса 1720 кг

Резервоар 43 л

Цена от 80 632 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 07.10.2020 г.

Снимки: Авторът

(Visited 2 398 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *