Peugeot 308 e-HDI: Забравете за бензиностанциите

Минава над 1000 км с едно зареждане

SA558738.JPG

Георги Колев

4.8 л на 100 км среден разход на гориво! С такава цифра ме посрещна фейслифтът на Peugeot 308 с новия микрохибриден двигател e-HDI, изписана на бордовия му компютър.

Това постижение е особено впечатляващо, защото тук не говорим за миниатюрен автомобил с мощност на сешоар, а за семеен хечбек от С сегмента със съвсем прилични габарити (дължина 4276 мм, широчина 1815 мм и междуосие от 2608 мм) и още по-прилична динамика. Показанията съвсем се доближават до обещаните по каталог 4.2 л на 100 км.

HDI двигателите на Peugeot отдавна са се доказали като едни от най-добрите дизелови агрегати на пазара, предлагащи отлична динамика, икономичност и най-вече изключително еластична работа в много широк диапазон от обороти.

Микрохибрид

Сега френската компания е усъвършенствала познатия си 1.6-литров HDI мотор със 112 конски сили и 270 Нм въртящ момент с микрохибридна технология. В същността си тя представлява стоп/старт система, изгасваща двигателя при спряло положение на автомобила. За разлика от повечето подобни технологии, тази се задейства още когато водачът изключи от скорост при движение с под 20 км/ч. През това време мощният 2.2 киловата ривърсен или както още се нарича обратим стартер-алтернатор се грижи електронните системи като климатик, радио и др. да продължат да работят. Освен това запалва двигателя почти неусетно с натискането на съединителя.

Малко досадно в адските жеги е, че климатикът работи с намалена мощност, когато двигателят изгасне, но щом желаната от вас температура в купето започне да се повишава прекалено, той се стартира преди да сте потеглили, за да го захрани. Според инженерите на Peugeot цялостната работа на микрохибридната система води до 15% икономия на гориво в градски условия. Може би, за да убедят своите клиенти в смисъла й, инженерите са сложили специален таймер, наречен „екометър”, който отброява колко време двигателят е изключен, т.е. ви показва колко време би работил напразно без тази система. Това у нас все още няма особено значение, освен за еколозите по убеждение, но тази система намалява и емисиите на въглероден диоксид до едва 109 г/км. Колата може да бъде обута в специални енергоспестяващи гуми, които намаляват разхода на гориво с 0.2 л на 10 км и с 4 г/км емисиите на СО2. Масата на автомобила също е намалена с 25 кг в сравнение с предишното поколение.

Експеримент

Че обновеното 308 е икономично е повече от очевидно. Затова реших да си направя обратния експеримент – исках да проверя до колко най-много мога да докарам средния разход с неикономично шофиране, разбира се в рамките на разумното. Карането на пълна газ и във високи обороти се оказа много по-интересно, отколкото двигател със 112 к.с. предполага. Ускорението от 0 до 100 км/ч за 11.4 секунди не е много респектиращо постижение, но истински впечатляващо е как този двигател се държи в реална пътна обстановка. Заради добрия въртящ момент почти няма случаи, в които да изпитвате недостиг на тяга. Нито при изпреварвания, нито при преодоляване на стръмни наклони. Дори при дългото изкачване на на подбалканския път с четирима души на борда на шеста скорост, колата не се задъха нито за миг. Даже напротив – при подаване на газ поемаше плътно и стремително, без да се налага да връщам на по-ниска предавка. Страхотната работа на дизеловия двигател се допълва и от доброто окачване, което осигурява добра стабилност в завои. Напук на схващанията, че френските коли са „меки”, 308 вози доста стегнато и дори леко твърдо. В общи линии, предпоставките за едно приятно и ентусиазирано шофиране са налице. След над 600 км забавление зад волана успях да докарам средния разход на гориво до… 5.6 л на 100 км. Явно няма никакъв шанс тази кола да започне да гори много, независимо как я карате. Това означава, че с едно зареждане на 60-литровия му резервоар може да изминете между 900 и 1200 км, в зависимост от стила ви на шофиране. А най-хубавото е, че икономичността не е за сметка на динамиката.

По-сдържано и елегантно

Другата съществена промяна в 308 засяга външния му вид, по-точно предната му част. В сравнение с предишното поколение, радиаторната решетка е значително по-прибрана, а фаровете са с намален размер. Като допълнително оборудване може да поръчате LED светлини в Г-образна форма, обграждащи фаровете за мъгла. Промените са в унисон с новата дизайнерска линия на Peugeot, залагаща на по-сдържаните и умерени форми. Дали новото 308 изглежда по-добре от старото е въпрос на вкус. Определено обаче предишното поколение излъчваше повече агресия, а новото повече елегантност. В задната част на автомобила няма никакви промени, освен една хромирана лайсна вратата на багажника, който е с обем от 348 л (нараства до 1201 л при спускане на задните седалки). Интериорът също е запазен непроменен. Особено впечатление прави чувството за простор, благодарение на огромното челно стъкло и изключително удобните седалки, не само отпред, но и за пътниците отзад.

Под капака

Двигател дизелов

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата предно

Работен обем 1560 куб.см.

Мощност в к.с. 112 к.с.

Въртящ момент 270 Нм (при 1750 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 11.4 сек.

Максимална скорост 190 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 5.2 л/100км
  • Извънградско 3.6 л/100км
  • Смесен цикъл 4.2 л/100км

Емисии на CO2 109 г/км

Маса 1318 кг

Резервоар 60 л

Източник: в. „Телеграф“, 23.07.2011 г.

Снимки: Авторът

(Visited 7 946 times, 5 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *