Peugeot 3008 Hybrid4: Никой не може по-малко

Първият дизелов хибрид с 200 коня даде разход 3.4 л на 100 км. Ако щете вярвайте!

SA550449.JPG

Георги Колев

3.4 л на 100 км. Когато видиш тези цифри, изписани на бордовия компютър на кросоувър с мощност от 200 конски сили и 4х4 задвижване, в главата ти започват да се въртят думички като „революция”, „феномен” и други подобни. Особено при положение, че производителят обещава разход на гориво в смесен цикъл на шофиране от 3.8 л. Едва ли има автомобил с подобни показатели, които може да гори по-малко от първия дизелов хибрид в света Peugeot 3008 HYbrid4.

Идеята на Peugeot при създаването на такъв автомобил е проста и се базира на твърда логика. Да се обединят най-ефективните познати методи за задвижване – пълен хибрид с възможност за шофиране в изцяло електрически режим в града и все още ненадминатият като съотношение динамика-икономичност дизелов двигател за магистрала.

Веднага бързам да уточня, че подготвеното от Peugeot тестово трасе включваше предимно бавно шофиране в градски и междуградски цикъл като целта ни беше да караме възможно най-икономично. И все пак 3.4 л! При нормално шофиране, включително и по магистрали, без да се стараете да пестите, може да очаквате разход в рамките на 5-6 л на 100 км. У нас все още това е без значение, освен за еколозите по самосъзнание, но 3008 HYbrid4 отделя в атмосферата едва 99 г/км СО2 (108 г/км при версията с най-високо ниво на оборудване), което в повече западни държави означава сериозни финансови облекчения и държавни стимули, компенсиращи в известна степен високата му цена от 34 150 евро (за Германия, у нас продажбите ще стартират от пролетта на 2012 г.).

Как работи

SA550440.JPG

Гръбнакът” в сложния хибриден организъм е 2-литров HDI двигател с мощност от 163 конски сили и 300 Нм въртящ момент, който задвижва само предните колела. Електромотор с мощност от 37 к.с. и собствен въртящ момент от 200 Нм пък задвижва задните. Чрез съвместната работа на двата мотора на практика се осигурява и 4х4 задвижването, сумарната мощност нараства на 200 к.с., а максималният изходен въртящ момент – 450 Нм (при ниска скорост). Електронна система за автоматичен контрол на действието на двата двигателя се грижи за оптималното им натоварване, с цел максимална икономия на гориво. Нейната работа и процесите по отдаване и зареждане на енергия във всеки един момент се изобразяват на дисплей на централната конзола, както и на таблото пред водача. Електрическата енергия се съхранява във високоволтови никел-метал хидридни батерии с тегло 50 кг. Стоп/старт система от последно поколение изключва абсолютно неусетно дизеловия двигател по време на спиране или при управление в изцяло електрически режим и го запалва също толкова неусетно. Въртящият момент от двата двигателя се прехвърля към колелата от механична пилотирана 6-степенна скоростна кутия (реално сменя скоростите сама като автоматик, но принципът й на работа и усещането при превключване е като на механична скоростна кутия). Почти всички хибридни компоненти са монтирани около задния мост в обособен компактен модул, което позволява тази технология да се използва в много широка гама от модели на Peugeot.

Върви здраво

SA550470.jpg

Най-хубавото на тази сложно звучаща екологична система обаче е, че тя не само, че не вреди на динамиката на автомобила, а дори напротив – подобрява я. При повечко настъпване двата двигателя се напрягат едновременно (boost функция), осигурявайки ускорение от 0 до 100 км/ч на кросоувъра за 8.5 сек. и максимална скорост от 191 км/ч. Тъй като в този случай се задвижват и четирите колела, ускорението е много стабилно и устремено. Единствената разлика с обикновените автомобили се усеща при движение по инерция, когато двигателната спирачка е много силно изразена, защото така се генерира енергия, зареждаща батериите. Окачването е доста твърдо, което е добре за динамично шофиране, но нарушава малко комфорта на пътниците.

SA550422.JPG

Водачът разполага с четири режима на шофиране, които се сменят от селектор до скоростния лост. От Peugeot твърдят, че най-ефективен е автоматичният режим, който сам решава кога да ползва само електрическия, само дизеловия или двата двигателя едновременно, осигурявайки оптималното им натоварване. При всяка възможност, например при поддържане на постоянна скорост или бавно придвижване, електрониката изключва двигателя с вътрешно горене, с цел максимална екологичност и икономичност. При шофиране в натоварен градски трафик дизеловият мотор е изключен през 2/3 от времето. Водачът може да избере и изцяло електрически режим ZEV (Zero Emission Vehicle), ако батериите са заредени над 50%, при който може да шофира до 4 км с максимална скорост от 70 км/ч. Тук дизеловият двигател се намесва само при ускорение, тъй като 37-те кончета на електромотора не са достатъчни за бързото поместване на 1660-килограмовия кросоувър. Спортният режим пък изстисква максимално възможностите на двата мотора, сменя по-бързо предавките и при по-високи обороти, а реакцията на педала на газта става по-директна.

SA550472.JPGРежим 4WD гарантира постоянното задвижване на четирите колела. Както вече стана дума, задните се задвижват от електрическия, а предните от дизеловия двигател. Разпределението на въртящия момент може да достигне до 40% на задния мост при много ниска скорост и се променя в зависимост от сцеплението с пътя и скоростта. Дори при липса на заряд в батериите, функцията 4х4 винаги е на разположение, благодарение на 8 kW мощност, която може да бъде осигурена постоянно от стартер-алтернатора при необходимост. За разлика от познатите системи за 4х4 тук липсва централен диференциал, а предаването към задните колела се осигурява от електрически кабели, което значително намалява теглото на автомобила и спестява гориво.

Обширен и комфортен

SA550429.JPG

Изборът на модела 3008 за интегрирането на първата в света дизелово-хибридна технология е дошъл съвсем логично, твърдят от Peugeot. Причината е, че той самият е хибрид в много отношения, комбинирайки в себе си качествата на SUV, хечбек, компактен ван, купе и др. Каквото и точно да е 3008, едно е безспорно при него – способен е да задоволи огромен диапазон от нужди на потенциалните си собственици. Пространството в купето е изключително обширно (чувството за простор се подсилва и от огромния панорамен покрив), интериорът е гъвкав и функционален, изобилстващ от места за съхранение на дребни предмети, а шофьорското място е оформено като пилотска кабина на самолет. Багажникът е с обем от 420 л, който може да нарасне до 1501 л със сгъването на задните седалки, което става много лесно с помощта на ръкохватка от багажника. Хибридното 3008 се различава външно от обикновеното основно по новите LED светлини, вградени във фаровете, променената радиаторна решетка, както и по вградената за първи път в този модел обновена емблема на Peugeot.

SA550414.JPG

Под капака

Двигател дизелов + електрически

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата 4х4

Работен обем 1997 куб.см.

Мощност в к.с. 200 к.с.

Въртящ момент 450 Нм

Ускорение (0 – 100 км/ч) 8.5 сек.

Максимална скорост 191 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 3.9 л/100км
  • Извънградско 3.7 л/100км
  • Смесен цикъл 3.8 л/100км

Емисии на CO2 99 г/км

Маса 1660 кг

Резервоар 57 л

Цена от 34 150 евро (за Германия)

Източник: в. „Телеграф“, 22.10.2011 г.
Снимки: Авторът

(Visited 7 259 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *