Panamera: Изтребител първа класа

Свръх луксозна лимузина, с истинско Porsche сърце

SA553011.JPG

„Авиокомпания Porsche ви приветства с „добре дошли” на борда на новия си изтребител първа класа Panamera. Умоляват се пътниците, разположени в свръх луксозния четириместен салон, както и късметлията зад волана, да затегнат коланите. Предстои ви нисък полет над републиканската пътна мрежа, като е възможно да се достигне скорост от около 300 км/ч. Не се безпокойте, това няма да се отрази на комфорта ви. Така че спокойно се отпуснете в ергономичните кожени кресла, сипете си нещо за пиене и се насладете на пътуването.”

Реших, че трябва да намеря някакъв недостатък на първия лек автомобил с четири врати Porsche, видял бял свят – Panamera 4S, който имах щастието да тествам. Единственото, което се роди в леко замаяната ми глава от безкомпромисния лукс в комбинация с V8 бензинов двигател, 400 конски сили, 500 Нм въртящ момент и перманентно задвижване на четирите колела, беше това – липсата на автоматичен приветстващ глас като в самолетите, който да ви напомни, че ви предстои нещо изключително и любезни стюардеси, които да ви задоволяват всеки каприз по време на полета, пардон пътуването. Майтапът настрана – Panamera си има всичко останало, че и повече.

Огромно 911

SA553012.JPG

Външният дизайн се придържа строго към традиционния за Porsche. Затова Panamera прилича на уголемено 911. Размерите са му сходни с тези на Mercedes S-класа и BMW 7-ма серия. Най-внушителна е широчината му от близо 2 метра (1931 мм), с което превъзхожда споменатите конкуренти и осигурява презадоволително странично пространство. Прибавяйки към това дължина от 4970 мм и междуосие 2920 мм, получаваме впечатляващ вътрешен простор, както отпред, така и за пътниците отзад. Багажното пространство е малко по-скромно – 445 л, но има опция за спускане на задните седалки, с което пораства на 1263 л.

Както вече споменах Panamera е четириместна. Между задните седалки минава конзола, сливаща се с предната, като по този начин пътниците са обособени в собствени луксозни „мини салончета”. Чувството за лукс се засилва от използваните висококачествени материали, като почти не може да се открие място в купето, което да не е облицовано в мека кожа.

SA553017.JPG

Може би най-съществена роля за комфорта на пътниците обаче има адаптивното въздушно окачване, което е с три степени на регулация. При нормалния режим Panamera вози меко и комфортно, както се очаква от лимузина. Има висок режим, който повдига купето от земята на цели 20 см (колкото повечето SUV-та). Най-приятният режим за всеки любител на шофирането обаче е ниският, който „лепва” колата за земята, втвърдява окачването, осигурявайки перфектен контрол и спортно усещане.

Тъчскрийн екранът на централната конзола и командните бутони не оставят ни най-малко съмнение, че Panamera, освен мускулесто Porsche е и последен писък на техниката. За да не се разсейва водачът, непосредствено до оборотомера, пак в кръгло оформен дисплей на таблото, може да се изнася различна информация от компютъра на автомобила, дори и навигацията.

SA553018.JPG

Див звяр

Колкото и да е важно за една лимузина да й опишем комфорта и екстрите обаче все пак тук става дума за Porsche, при това съвсем чистокръвно. И напълно очаквано Panamera е най-впечатляваща, когато се намирате на шофьорското място. Още със завъртането на ляво разположения контактен ключ (типично за Porsche), краткото ревванена двигателя сякаш ви казва – „внимавай с мен”. При нормален режим на шофиране педалът на газта поема по-плавно и позволява да се чувствате комфортно докато карате в града или на натоварени пътища. Натиснеш ли го по-рязко обаче моторът изревава като ранен звяр и колата просто излита. Въпреки масата си от 2440 кг, Panamera „вдига” от 0 до 100 км/ч за 5 секунди, а от 0 до 160 за 11.5 сек. По каталог максималната скорост на 4S е 282 км/ч, но тъй като не е електронно ограничена биха могли да се достигнат и стойности близки, че и над 300 км/ч.

Нещата стават още по-забавни, когато натиснете бутона „Спорт”. Педалът на газта става много по-директен, а 7-степенната автоматична скоростна кутия с два съединителя изпълва почти максимално централно разположеният на таблото оборотомер (също нещо типично за Porsche) преди да смени на по-висока предавка. Резултатът е здрав натиск в гърба, галещ егото ви рев от мотора (който, малко парадоксално за лимузина, може да се засили от бутон на централната конзола) и изключително бързо приближаващи се други участници в движението. Спортните хроно пакети на Panamera имат и бутон Спорт плюс, който само можем да си представяме какво прави, освен че изкарва сгъваемият заден спойлер и „смъква” още повече окачването.

SA553014.JPG

За да доставя удоволствие, тази луда мощ има нужда от безупречен контрол. За стабилността на Panamera, освен споменатото адаптивно окачване и задвижването 4х4 (във версиите 4S и turbo), допринася и системата за стабилност Porsche traction management (PTM). Специално внимание заслужават и спирачките. Независимо от сериозната маса и мощ, те са в състояние да „залепят” Panamera като малка градска количка при по-силен натиск.

Може да се каже, че Panamera е сбъднатата мечта на Фери Порше, който още през 1988 г. към края на живота си започва работа по проекта за седан с четири врати 989. Автомобилът обаче така и не видя бял свят. До април 2009 г., когато се появи „наследникът” му Panamera (Porsche 970). Така че, ако имате успешен бизнес и се нуждаете от най-висок клас лимузина, но обичате шофирането и сърцето ви все още копнее за спортна тръпка, новото Porsche Panamera е точно за вас.

Разходът не плаши, идва и хибрид

За всички по-пресметливи от икономически аспект описаните динамични характеристики на Panamera звучат само по един начин – разхищение. И въпреки че едва ли това има особено значение за потенциалните клиенти на Porsche, разходът на 4S далеч не е толкова стряскащ. В градски условия колата гори 16.4 л на 100 км, извънградско – 8.1 л, а смесено 11.1 л. Разбира се, в реалността харчи малко повече, отколкото по каталог. За икономията спомага и системата „стар/стоп”, която гаси двигателя, когато автомобилът спре и го „пали”, когато вдигнете крака си от спирачката. Освен това щутгартският производител подготвя и хибридна версия на Panamera. Автомобилът ще е изцяло паралелен хибрид. В зависимост от условията, двигателното усилие ще се разпределя между двата агрегата, като може да работи както в изцяло безвреден електро-режим, така и в спортно-агресивен стил.

2010 PORSCHE PANAMERA 4S ENGINE

Под капака

Двигател бензинов V8

Брой цилиндри 8

Работен обем 4806 куб.см.

Мощност в к.с. 400 к.с.

Въртящ момент 500 Нм (м/у 3500 и 5000 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 5 сек.

Максимална скорост 282 км/ч

Консумация на гориво

– Градско 16.4 л/100км

– Извънградско 8.1 л/100км

– Смесен цикъл 11.1 л/100км

Маса 2440 кг

Вместимост на резервоара 100/15 л

Емисии CO2 260 гр/км

Източник: в. „Телеграф“, 06.02.2010 г.

снимки: Авторът

(Visited 2 645 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.