Opel Astra LPG: Плати наполовина

Разходът на газ излиза двойно по-евтино от бензиновия

P9260058.JPGКолата, която виждате на снимките отчете среден разход на бензин от 7.5 л на 100 км на бордовия си компютър. По сегашните цени на горивата това означава, че в парично изражение разстоянието би ни струвало малко над 15 лв. Същата тази кола обаче има един скрит коз в багажника на мястото на резервната гума – бутилка за пропан бутан. Придвижвайки се на газ бордовият компютър казва, че за изминаването на 100 км сме се нуждаели от 9.5 л пропан бутан. А те биха ни стрували към 8 лв. Кой не би искал да плаща наполовина по-ниски сметки на бензиностанцията?

Веднага имам и готов отговор – хората, които обичат шофирането, ценят динамиката на автомобила и не искат да „го мъчат“ на газ (както и себе си по сервизи в последствие). Всеки, който е имал кола с газова уредба знае за какво говоря – проблемна настройка на изпарителя, проблеми при ниски температури, загуба на обороти и т.н., а и не дай си Боже да ви се наложи да изпреварвате камион, например. Това обаче са отживелици, които не се отнасят по никакъв начин към Opel Astra със заводски монтирана LPG уредба.

Турбо

P9260037.JPGТя е задвижвана от 1.4-литров турбодвигател с мощност от 140 конски сили, пригоден да работи на пропан-бутан. Компютър управлява преминаването от бензин на газ и обратното, като винаги се стреми да дава приоритет на задвижването с екологичното гориво. На шофьорът не му се налага дори и да мисли за това, тъй като всичко става автоматично (разбира се, може да свърши тази работа и ръчно от специален бутон на таблото). Заради турбото и заводската настройка на LPG системата, отражението върху динамиката при шофиране на газ е почти неусетно и колата си остава приятно пъргава, а работата на двигателя – еластична. Ускорението до 100 км/ч става за приличните 10.2 сек., а максималната скорост е 202 км/ч. Споменатите изпреварвания пък не са никакъв проблем, защото турбината ви гарантира добър въртящ момент от 200 Нм, чийто максимум ви е наличен още от 1850 оборота. Казано с други думи, двигателят започва да тегли скоро след като настъпите газта и не се налага да му избивате буталата, за да разчитате на добро ускорение. Разбира се, на бензин той е малко по-тих и пъргав, но този компромис е абсолютно незначителен на фона на двойно по-ниската цена за гориво.

P9260034.JPGУточнявам, че споменатият в началото разход на гориво е в реална пътна обстановка, при не особено икономично шофиране. Заводските данни на Opel за смесената консумация са 5.8 л на бензин и 7.2 л на газ за 100 км. Придвижването на пропан-бутан намалява чувствително и вредните емисии – 117 г/км СО2, срещу 133 на бензин. У нас все още това е без значение, но не се знае докога ще е така, а и погледнете какви са световните нагласи след избухналия скандал с Volkswagen, наричан Дизелгейт.

Газовата бутилка е с обем от 34 литра, т.е. сравнително малка. Заради това колата не се усеща натежала на пътя и предлага все така добро съотношение между комфорт на возене и „драйвърско“ усещане по завоите, благодарение на доброто си шаси и окачване.

Сметки

P9260030.JPGДругият съществен въпрос – струва ли си първоначалната инвестиция? Газовата уредба оскъпява Astra с точно 2250 лв. в сравнение от аналогичната версия с този двигател. При тези цени на горивата инвестицията ще се „избие“ след по-малко от 30 000 км. Тоест за средностатистически шофьор след около 2 години експлоатация, а за хората, които пътуват много, още на първата.

Не стеснява багажника

P9260050.JPGТъй като газовата бутилка е сложена на мястото, предвидено за резервната гума, нейното присъствие не се отразява негативно върху товарното пространство. В седан версията на Astra продължавате да разчитате на доста приличния обем от 460 л, нарастващи до 1010 л при сгъването на облегалките. В случай на авария разполагате с комплект за възстановяване на гуми и компресор. Зареждането на газ става като предварително завиете ръчно дюзата на предвиденото място, точно до отвора на резервоара под декоративния капак. Така отвън не е видимо по никакъв начин, че колата ви е задвижвана от пропан-бутан.

Под капака

P9260048.JPGДвигател бензинов турбо

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата предно

Работен обем 1364 куб.см.

Мощност в к.с. 140 к.с. (при 4900 об.)

Въртящ момент 200 Нм (при 1850 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 10.2 сек.

Максимална скорост 202 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 7.4 (бензин), 9.5 (LPG) л/100км
  • Извънградско 4.8 (бензин), 5.8 (LPG) л/100км
  • Смесен цикъл 5.8 (бензин), 7.2 (LPG) л/100км

Емисии на CO2 133 (бензин), 117 (LPG) г/км

Резервоар 56 л (бензин), 34 л (LPG)

Цена от 33 445 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 11.10.2015 г.

Снимки: Авторът

(Visited 1 722 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.