Opel Astra 1.6 CDTI: Тиха скромност

Впечатляваща икономичност при добра динамика за „шептящия дизел“

Спечелилата приза „Кола на годината“ в Европа за 2016 г. Astra с новия „шептящ“ дизелов двигател ме посреща с показание от 4.4 л на 100 км разход на бордовия си компютър.

Моментално ме обзема скептицизъм. Как ли трябва да е карана една кола, за да отчете подобен разход – с 60 км/ч на затворени прозорци, без климатик на междуградско? Говорим за двигател със 136 конски сили все пак, монтиран в тестова кола, която по презумпция не се кара икономично.

Реално

Нулирам компютъра и тръгвам из града, без да се старая да пестя гориво. 5.2 л на 100 км казва машинката на финалната ми точка. Градско! Явно е, че този тест ще се „наложи“ да протече по различен начин – газ до дупка да видим колко най-много може да гори тази „дразнещо“ икономична кола. Незаконна скорост на магистралата, постоянни изпреварвания на извънградско с изключително натоварен ваканционен трафик. Ниски предавки, високи обороти. Колата върви чудесно – пъргава, динамична, изпреварва с лекота, впуска се в завоя с още по-голяма лекота, стои стабилно, но пък вози много комфортно. Още газ, още изпреварвания, намаляване до 60 км/ч зад „примерни водачи“, образуващи двукилометрови колони след себе си, ускоряване до 160 км/ч, пак намаляване, пак ускоряване и така над 400 км. Отчитайки скромната жажда на двигателя все пак очаквам разход от порядъка на 8-9 л на 100 км. Но не, Astra се е задоволила с едва 6.7 л при подобно отношение. Явно категорично отказва да гори много каквото и да правите с нея. В обратната посока вече шофирам неамбициозно – в никакъв случай не бавно и икономично, но не и на макс. Финалните показания на бордовия компютър са едва 5.4 л на 100 км, като това е смесеният разход и от бързото, и от нормалното шофиране. Трудно е за вярване, но е факт. Новата Astra с този двигател е една от най-икономичните коли, които изобщо съм карал. Немците пък обещават, че може да докарате смесената консумация и до едва 3.7 л на 100 км.

Както вече отбелязах тази скромност в консумацията не е за сметка на динамиката. Astra с този мотор „вдига“ 100 км/ч за съвсем приличните 9.6 сек., а максималната скорост е 205 км/ч. Както при всеки дизел и тук силата му обаче не е в спринта, а в изобилната тяга от ниски обороти, благодарение на високия въртящ момент – 320 Нм още от 2000 об./мин. Така може да шофирате с по-ниска скорост на по-висока предавка и да не се налага да се заигравате много с лоста на 6-степенната ръчна скоростна кутия при нужда от тяга. Това е и причината изпреварванията да не са никакъв проблем, а шофирането с променливо темпо – удоволствие. Освен това двигателят е от новото семейство на т.нар „шептящи дизели“ на Opel и се отличава с нетипично тиха работа. Разбира се, чак шептящ не е, пак се познава по звука, че е дизел, но е чувствително по-тих от своите предшественици и други актуални конкуренти.

Лекота

Най-важното за кефа зад волана обаче е самата конструкция на Astra. Колата е олекнала с до цели 200 кг в сравнение с предишното поколение на модела (в зависимост от модификацията, но не с по-малко от 120 кг), а купето е с увеличена устойчивост на усукване. Това в комбинация със страхотното, съответстващо на скоростта кормилно управление, перфектно настроено окачване, което хем ви държи стегнато и стабилно на пътя, хем ви вози като в лимузина от по-висок клас, позволява да атакувате завоите с много висока скорост. Astra сменя посоката с лекотата на лястовичка и така залепва в кривите, че дори пред остри завои те кара да смачкаш газта в ламарината, вместо да скочиш на спирачката.

Друга приятна изненада в колата е новият интериор, който е много по-изчистен и приятен на допир в сравнение със стария, а мястото отзад е чувствително увеличено. Няма и спомен от морето пластмасови бутони, характерни за предшественика. Тук копчетата са сведени до минимум, а всичко се командва от модерна мултимедия с ярък тъчскрийн екран. Системата предлага лесна свързаност с мобилни устройства както на Apple, така и опериращи с Android, а в случай на инцидент сама ще се обади на 112.

На дълги без да заслепява

Новата Astra предлага интелигентните матрични светлини, използващи изцяло LED елементи, които доскоро се срещаха само при премиум марките. Те позволяват шофиране в извънградски условия с непрекъснато включени дълги светлини без опасност от заслепяване на насрещното движение. Новата матрична система използва общо 16 на брой LED сегмента (по осем от всяка страна), включващи се при скорост над 50 км/ч и изключващи се когато тя падне под 30 км/ч. Светлините автоматично и постоянно адаптират обхвата и разпределението на светлинния поток в зависимост от конкретната ситуация на пътя. В момента, в който фронталната видеокамера регистрира светлинен източник в насрещното или собственото платно за движение, отделните LED елементи в съответната зона се изключват, с което полето около застрашените от заслепяване автомобили просто „се изрязва”. Останалата част от пътя и неговата околност обаче остават ярко осветени.

Под капака

Двигател дизелов

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата предно

Работен обем 1598 куб.см.

Мощност в к.с. 136 к.с. (при 3500 об.)

Въртящ момент 320 Нм (при 2000 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 9.6 сек.

Максимална скорост 205 км/ч

Консумация на гориво

– Градско 4.4 л/100км

– Извънградско 3.4 л/100км

– Смесен цикъл 3.7 л/100км

Емисии на CO2 99 г/км

Резервоар 48 л

Маса от 1350 кг

Цена от 36 410 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 27.08.2016 г.

Снимки: Авторът

(Visited 7 948 times, 6 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *