Opel Ampera: За всеки ден

Първият електромобил, който сам си произвежда ток вече е по родните улици

P5110013.JPGГеорги Колев

Този тест ми беше изключително интересен. Исках да видя какво е да си собственик на електромобил у нас, какви са плюсовете и минусите. И понеже живея в блок, без да имам гараж, на който да му е специално пригодена и подсилена електрическата инсталация, за да издържи зареждането на мощните батерии, се спрях на нещо по-специално – Opel Ampera или казано с други думи първият в света електромобил с удължен пробег (заедно с брат му близнак Chevrolet Volt).

За задвижването на Ampera се грижи изключително високотехнологичен „организъм”, включващ електромотор, двигател с вътрешно горене, батерия, генератор и др. Основният недостатък на малкото електромобили, които в момента се предлагат на пазара е ограниченият им пробег – най-често около 150 км. Ampera обаче не се превръща в паметник, ако ви свърши батерията, а на близо няма контакт. Разстоянието, което може да измине с едно зареждане на батерията и резервоара е над 500 км.

Технология

Задвижването на Ampera се поема единствено от електромотора, който черпи енергия от батерията. Когато тя свърши се стартира бензиновият двигател. Той обаче не участва пряко в задвижването на колелата, а задейства генератор, който произвежда ток, захранващ електромотора и батерията.

P5110042.JPGШофирането на Ampera е голямо удоволствие, защото електромоторът е доста пъргав. Той е с мощност от 150 конски сили и висок въртящ момент от 370 Nm. Така ускорявате до 100 км/ч за 9 сек., а максималната скорост е 161 км/ч. Изпреварванията стават с лекота, защото целият въртящ момент ви се изсипва веднага, без да е необходимо да се разгръщат определени обороти на двигателя. Ниският център на тежестта заради батерията и доброто разпределение на масата от 1732 кг между предния и задния мост, правят колата изключително стабилна.

Ресурсът на тежащата 198 кг литиево-йонната Т-образна батерия стига за около 60-80 км. Пробегът зависи от това, колко ви е тежък кракът и какви други консуматори на енергия като климатик, светлини, чистачки, аудиосистема и др. са включени в колата. Само с енергия от батериите успях да измина над 60 км. Реално това означава, че в огромната част от времето Ampera ще се използва като чист електромобил, който няма да отдели никакви вредни емисии в атмосферата. По сегашните цени на тока 100 км пробег би ви струвал около 2-3 лв. (в зависимост дали ползвате дневна или нощна тарифа). Зареждането на батерията се извършва в обикновен контакт, за което са необходими между 5 и 6 часа, като имате специален таймер, който можете да нагласите, за да се възползвате от ниските нощни тарифи. Можете да ползвате и бързозарядни станции, каквито вече има изградени няколко в София. Разбира се, ако успеете да се сдобиете със специална карта, която (може би) се купува от общината, но информация за това къде и как може да се сдобиете с нея липсва. В моя случай – обикновен гастрольор с електромобил в столицата, се оказа невъзможно да си заредя батерията, да не говорим, че повечето обособени стоянки за зареждане се използват като обикновени паркоместа от „съвестни“ граждани. P5120064.JPG

Бензин

Затова се наложи по-голямата част от теста да премине със съдействието на двигателя с вътрешно горене. При изчерпването на батерията абсолютно неусетно се стартира 1.4-литровият бензинов мотор с мощност от 86 конски сили, който е свързан с генератор и започва да произвежда ток, захранващ електромотора. Динамиката, управлението и усещането при шофиране почти не се променя. Само когато настъпвате максимално колата двигателят се форсира, за да генерира повече енергия и тогава усещате лек недостиг на мощност, който обаче скоро след това се преодолява. През останалото време работи в оптимални равни обороти, абсолютно тихо и неусетно. Когато електричеството за задвижването се произвежда от двигателят с вътрешно горене, разходът на гориво според техническите данни е около 1.6 л на 100 км, а отделяните в атмосферата емисии на CO2 – под 40 г/км. Бордовия компютър обаче отчете консумация от 4.7 л бензин за 100 км.

P5110050.JPGИзводът от теста – все още има доста препятствия пред чистата електрическа мобилност у нас. При наличие на гараж и съвременна елинсталация в дома обаче Ampera е абсолютно практичен и достатъчен да бъде единственият автомобил в семейството, който винаги ви осигурява и план Б – зареждане на бензиностанция. Тоест няма никакви пречки да тръгнете с него на почивка или където и да било другаде. Добре е да съобразявате обаче пътищата, по които ще минавате, тъй като колата е изключително ниска и лесно опира престилката в асфалта.

Идеална семейна кола

P5110034.JPGНяма никаква пречка Ampera да бъде единствената ви семейна кола. Тя е дълга 4.5 м (габаритите й са сходни със седаните от С сегмента като Ford Focus, VW Jetta, Toyota Corolla и др.), има напълно „пълноправни” четири места и голям багажник с обем от 310 л, нарастващ до 1005 л със спускането на задните седалки. Тоест е точно толкова функционална, колкото всеки друг автомобил от най-разпространения сегмент в света. Няма възможност обаче за пета седалка, тъй като по средата на автомобила минава част от Т-образната батерия. За сметка на това мястото е функционално употребено с поставки за чаши, ниши за съхранение на дребни предмети, комфортни подлакътници и др.

Под капака

P5110027.JPGДвигатели електрически + бензинов

Задвижване на колелата предно

Мощност в к.с. 150 к.с.

Въртящ момент 370 Нм

Ускорение (0 – 100 км/ч) 9 сек.

Максимална скорост 161 км/ч

Пробег над 500 км

Консумация на ток под 16 kWh/100км

Консумация на гориво под 1.6 л/100км

Капацитет на батерията 16 kWh

Зареждане

  • батерия 4 часа

  • резервоар 35.2 л

Маса 1732 кг

Емисии на CO2 на батерия 0 г/км

Емисии на СО2 при вкл. ДВГ под 40 г/км

Цена от 92 900 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 20.07.2013 г.

Снимки: Авторът

(Visited 1 497 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.