Nissan Qashqai E-Power: Електромобил, зареждащ на бензиностанция

Двигателят с вътрешно горене служи само като генератор за електромотора

Този странен хибрид на Nissan, наречен E-Power, реално няма аналог в света. Както и останалите хибриди, той има електромотор и двигател с вътрешно горене. Разликата е, че последният няма никакво отношение към задвижването на колелата, а работи само като генератор, за да произвежда ток за електромотора. Не го бъркайте и с електромобилите с удължен пробег, макар принципът му на работа силно да напомня на тях – съвсем малката му батерия не се зарежда в контакта, а само от бензиновия мотор и от рекуперация.

Веднага изникващият въпрос е какъв е смисълът? От Nissan казват, че този хибрид, който дебютира в тествания от нас модел Qashqai, има за цел да ви предостави усещане за управление на електрически автомобил, но и да не се притеснявате от зареждането на дълъг път.

 

Какво се крие под предния капак?

 

Както стана дума, системата E-Power използва електромотор и 1,5-литров, 3-цилиндров, бензинов двигател, който не е свързан към колелата, а зарежда литиево-йонната батерия с капацитет от едва 2.1 кВтч или захранва директно електромотора при високи натоварвания. Бензиновият двигател е създаден от Infiniti и използва вариативна степен на компресия от 8:1 на 14:1, която се адаптира за оптимална динамика и икономия на гориво. В зависимост от нуждата от мощност се променя дължината на хода на буталото. При ниска скорост компресията е висока, за да се осигури ниска консумация на гориво и обратно – при висока е ниска, за да осигури необходимата мощност. Неговите силови ресурси са скромни – 158 к.с. и 250 Нм въртящ момент, но както казахме, той не участва в задвижването.

Има един инвентор в целия организъм, който прехвърля енергията от бензиновия мотор към електрическия. Също както при повечето електромобили, трансмисията е с една предавка, която прехвърля електрическата тяга само към предните колела. Ще има E-Power хибрид и с 4х4 задвижване, но за модела X-Trail.

Електромоторът е с мощност от 190 к.с., а максималният въртящ момент е 330 Нм, които типично за този тип двигатели са ви налични моментално (от 0 об./мин.). Затова усещането, особено в града е за добра пъргавина и незабавна отзивчивост. Имате тичипното електромобилно „изстрелване“, благодарение на мигновения въртящ момент. Спринтът до 100 км/ч отнема доста приличните за сегмента 7.9 сек.

 

В реални условия

 

Постарах се да покарам Qashqai E-Power в условия, по-близки до естествената му среда – магистрала, извънградско и разбира се градско. В града наистина имах усещането, че карам електромобил, особено когато бензиновият двигател, с по-характерния му трицилиндров звук, си почиваше. Имате, познатата от електрическия Leaf система за управление с един педал, наречена e-Pedal. Тя се изразява в особено засилената функция на рекуперацията, усещаща се като много настоятелна двигателна спирачка (до 0.2 G, заради което се активират и стоп светлините). Така при правилна преценка на скоростта и дистанцията, в града може на практика да управлявате колата само с педала на газта.

Моменталните кикове на незабавния въртящ момент ви радват и извън града, особено когато се налага да изпреварвате. На магистралата поддържате без затруднения позволената максимална скорост, но не и много повече, защото лимитът на колата е ограничен до 170 км/ч. И също както при електромобилите – колкото по-висока става скоростта, толкова повече затруднения започва да изпитва електромоторът. В случая това важеше и за бензиновия агрегат, който започваше осезателно да се форсира, за да съумява да доставя нужната енергия. На извънградско с нормално темпо и най-вече в града пък рекуперацията, също характерна за електромобилите, се ползва доста повече и системата значително разтоварва ДВГ-то.

 

Струва ли си?

 

Най-важният въпрос за подобен автомобил с амбициозна система на задвижване – колко харчи? Nissan обещават консумация в комбиниран цикъл от 5.3 л. Може би, ако се кара основно в града, той е постижим, защото там Qashqai E-Power е най-икономичен. Бордовият компютър на тестовата кола ни посрещна с показание от 7.6 л на 100 км. Тоест, един дизел, какъвто за съжаление вече няма да се предлага, би бил по-икономичен. След нашия тест, без никакво желание за пестене и с доста магистрала, пък разходът стигна до 9 л на 100 км. Интересна и донякъде забавна за каране кола, но не очаквайте никаква революция. Поне по отношение на разхода. И определено дизелът ще ни липсва.

 

Под капака

Двигател – бензинов + електрически

Брой цилиндри – 3

Задвижване на колелата – предно

Работен обем – 1477 куб.см.

Мощност в к.с.– 190 к.с.

Въртящ момент – 330 Нм

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 7.9 сек.

Максимална скорост – 170 км/ч

Консумация на гориво

Смесен цикъл – 5.3-5.4 л/100км

Емисии на CO2 – 120-122 г/км

Резервоар – 55 л

Маса – 1624 кг

Цена – от 72 490 лв. с ДДС

 

Снимки: Авторът

 

(Visited 2 072 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *