Nissan Juke: Провокаторът

Причудливото „бейби“ джипче крие 190 коня под капака

SA557194.JPG

Георги Колев

Има едно клише в автомобилната журналистика, което винаги ме е дразнело и съм се стараел да избягвам – „дизайнът на този автомобил е противоречив – едни ще се влюбят в него, други ще го отрекат моментално, но никой няма да остане безразличен“. Освен заради прекалено честата му употреба, то ме е дразнело, защото в повечето случаи с него авторът всъщност иска да замени израза „грозен“.

Е, както се казва и аз си намерих майстора, в лицето на първия „бейби“ кросоувър на Nissan – Juke. Когато го видях на снимки, първата ми мисъл беше, че колата е направо уродлива. На живо обаче и след като имах възможността да го покарам няколко дни, мнението ми коренно се промени. С две думи – Juke ме вкара в клишето, което му приляга най-точно, а личната ми оценка е, че е по-скоро симпатичен.

Шеговит

Асоциацията, която ми изниква от името му е joke (шега – англ.) и може би Juke е точно такъв – младежки автомобил за купон и забавление. Дизайнът му може да бъде описан с една дума – провокация. В предницата на Juke има точно три реда светлини – отгоре, футуристично и агресивно „врязани“ са фаровете, големите кръгли лампи по средата са габаритите, служещи и за дневни светлини, а най-отдолу са халогените за мъгла. Тази подредба, съчетана с масивната броня, започваща още от линията на огромните калници, правят предницата оптично да изглежда много масивна и мускулеста. Благодарение на компактните размери обаче тя е по-скоро шеговито-симпатична. Може би ако такива форми се използват за новото поколение на гиганта Patrol, вече би било уродливо. Страничната линия е изключително динамична. Както казват от Nissan, чертите на спортен автомобил и SUV се събират в едно – висок пътен просвет (17 см), големи 16 или 17-цолови колела, скосена линия на покрива и задния капак, интегрирани в рамките дръжки за задните врати, нестандартни стоп светлини и т.н.

SA557227.JPG

Отвътре обликът е по-скоро бутиков. Отличителният детайл на интериора е централната конзола, която е оформена като резервоар на мотор и е от перлено-лакирана пластмаса, боядисана в различен от основния цвят. Салонът на тестовата кола беше от качествена черна перфорирана кожа с червена обшивка (какъвто бе цветът на „мотоциклетния резервоар“). Просторът в купето е добър за пътниците отпред, но на задните места е тесничко. Няма и как да е иначе за автомобил, с размерите на представител на B сегмента, от калибъра на Ford Fiesta, VW Polo, Renault Clio, Nissan Micra и др. Багажникът е с обем от 207 л (786 л при спуснати седалки).

Бързак

Симпатията ми към Juke се засили още повече, след като седнах зад волана му. За щастие тестовият автомобил беше топ изпълнението с 1.6-литров бензинов турбо мотор с мощност от 190 конски сили и 240 Нм въртящ момент, при интелигентното задвижване на четирите колела All Mode 4WD-i. Мощният мотор изстрелва мъника с маса от 1441 кг до 100 км/ч за 8.4 сек., а максималната скорост е 200 км/ч. Представете си изненадата в очите на шофьорите на тузарски немски джипове, когато дребосъкът ги „изреже“ на светофара, а надменните им доскоро погледи могат да зърнат само палавата задница на Juke. Водачът има на разположение три динамични режима, променящи настройките на двигателя, окачването, волана и дори на климатичната система – Normal, Sport и Eco. След сравнително умерено шофиране, предимно извън града обаче разходът бе 13.6 л на 100 км, при обещани каталожни данни от 7.6 л за смесен цикъл. Най-вероятно виновник за това е работата на по-особената автоматична трансмисия CVT. Тя е безстепенна, но в ръчен режим изкуствено е разделена на 6 предавки. Проблемът е, че почти постоянно държи двигателя във високи обороти, независимо в какъв динамичен режим шофирате, което се отразява негативно на разхода. По-добрият избор би бил механичната скоростна кутия, която обаче се предлага единствено за версиите с предно задвижване на колелата.

SA557211.JPG

Между три режима можете да избирате и при интелигентната система за задвижване на четирите колела. Освен възможността да шофирате само с предно предаване, разполагате и с режим 4WD, при който предаването може да се насочва и към четирите колела, като системата сама преценява спрямо пътните условия към кой мост колко въртящ момент да насочи. Диапазонът може да варира от 100% само към предния мост до 50:50 между предния и задния, а отделно се контролира и въртящият момент между левите и десните задни колела за по-добро сцепление и поведение в завои. Процесът по отдаване на тяга към отделните колела може да се визуализира на таблото пред водача. Има и режим, „заключващ“ предаването в постоянно съотношение 50:50, за най-тежки терени, който се деактивира при движение с над 60 км/ч.

Контролирате всичко от едно място

Най-интересната „джаджа“ в Juke е един нов многорежимен информационен уред, монтиран в долната част на таблото. С два отделни бутона CLIMATE и D-MODE избирате какво да контролирате от него – климатичната инсталация или динамичните настройки на автомобила. На цветен дисплей се анимират избраните настройки, както и полезна информация за водача – моментен разход на гориво, скала с най-икономичните и най-разхитителните пътувания, налягането в турбото, дори страничното ускорение в завоите, а при избор на определен динамичен режим се изписват промените в настройките на двигателя, окачването, волана и климатика. Интересно е, че върху едни и същи черни лакирани бутони се сменят светещите надписи в зависимост от това дали настройвате температурата или избирате режим на шофиране – например в единия случай върху копчето свети надпис А/С, а в другия SPORT.

SA557200.JPG

Под капака

Двигател бензинов

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата 4х4

Работен обем 1618 куб.см.

Мощност в к.с. 190 к.с.

Въртящ момент 240 Нм (при 2000 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 8.4 сек.

Максимална скорост 200 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 10.2 л/100км
  • Извънградско 6.0 л/100км
  • Смесен цикъл 7.6 л/100км

Емисии на CO2 175 г/км

Маса 1441кг

Резервоар 50 л

Източник: в. „Телеграф“, 12.03.2011 г.

Снимки: Авторът

(Visited 14 193 times, 4 visits today)

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *