Mondeo 1.6 EcoBoost: Убиецът на дизела

Върви здраво, харчи 7.7 л на 100 км

P3250047.JPG

Георги Колев

Доскоро новите дизелови двигатели с директно впръскване на горивото нямаха конкуренция в съотношението разход-динамика. Доскоро.

Бордовият компютър на обновения през 2011 г. Ford Mondeo със скромния като обем, но щедър на мощност 1.6-литров бензинов двигател EcoBoost, ме посрещна със следните цифри – среден разход на гориво 7.7 л на 100 км и оставащ пробег – 889 км (при пълен 70-литров резервоар)!

Дяволчето веднага се обади, че толкова голяма кола като Mondeo с толкова малък двигател ще бъде малко „спъната”. Нищо подобно обаче не се случва на практика, тъй като този EcoBoost съчетава директното впръскване на горивото с турбо. Така от скромния обем са изстискани цели 160 „коня”, а максималният въртящ момент също е сериозен – 269 Нм. Благодарение на това, обширният седан (дължина 4850 мм, широчина 1887 мм, междуосие 2849 мм) ускорява до 100 км/ч за 9.3 сек. и достига максимална скорост от 216 км/ч.

Турбо

P3250056.JPG

При по-рязко потегляне, лампичката, показваща намесата на системата за стабилност започва да мига трескаво, а „конете” дърпат волана наляво-надясно. Истинското удоволствие за шофьора обаче е начинът, по който тази мощност се разгръща. Подобно на дизеловите двигатели, славещи се със своята еластичност, и тук максималният въртящ момент ви е наличен още от едва 1600 оборота и се задържа до цели 4000. Казано по-просто, тягата и мощното ускорение ви съпътстват независимо с каква скорост се движите и на коя предавка от 6-степенната ръчна скоростна кутия. Всеки път когато настъпите педала на газта, турбината жадно си поема въздух, а вие се наслаждавате на плътно и постоянно ускорение. Направих си следния тест – при движение със 140 км/ч на магистрала (за да поддържате тази скорост, трябва едва да галите педала на газта) ми предстоеше изкачване. Както си бях на шеста предавка настъпих газта с очакването двигателят да започне да „издъхва” и да губи мощност. Точно напротив – въпреки изкачването, без миг замисляне и затруднение, ускори до 170 км/ч, когато се отказах, за да не се разделя със шофьорската си книжка. И като се замислиш, че това го прави едва 1.6-литров мотор в почти 5-метрова кола…. Както се казва – шапки долу. А всъщност той е „най-слаб” в бензиновата гама. Другите два също EcoBoost са с обем два литра и мощност 203 и 240 конски сили.

Сметки

P3250051.JPG

На фона на тази динамика производителят обещава среден разход на гориво от 6.8 л на 100 км. Както вече споменах, бордовият компютър ме посрещна с показание 7.7 л. Това може да се очаква, че ще е реалната консумация на автомобила в ежедневна употреба, при която повечето хора наблягат на градското шофиране. Преди теста нулирах показанията на компютъра, за да видя какъв ще бъде разходът след предимно динамично шофиране както в града, така и по магистрала и планински отсечки с много завои. 8.9 л на 100 км. Дизелов автомобил със аналогични параметри щеше да даде сходен разход при подобно шофиране. И тук идва въпросът защо да броим повече пари за по-шумния аналогичен дизелов двигател, а да не ги спестим и да се наслаждаваме на тихата и ефективна работа на новото поколение бензинови мотори. Сметките на дилърите показват, че по-високата цена на дизеловите автомобили, вече би могла да се избие, след пробег не по-малък от 200 000 км. Чак след това може да се мисли за спестяване, а виждаме и че цената на дизела по бензиностанциите непрекъснато расте, надминавайки тази на бензина.

След динамичното шофиране, особено по планинските отсечки имах възможност да се увря в стабилността на автомобила. В пътното поведение е намерен идеалният синхрон между стегнатото окачване, което да носи удоволствие на шофьора, позволявайки му да атакува по-смело завоите и комфортната возия, която лимузините от D-сегмента предполагат. За по-спортното усещане за шофьора допринася и стегнатият волан, който осигурява по-добра кореспонденция с пътя.

Пътниците в Mondeo могат да разчитат на доста обширно пространство, което ще направи пътуването им комфортно и приятно. Без компромиси с удобството могат да пътуват петима възрастни. Багажникът е направо огромен, с обем от 550 л. Автомобилът може да бъде оборудван с всички модерни асистенти за водача, предлагани от марката – предупреждение при напускане на пътното платно, сензор, изключващ автоматично дългите светлини и др.

Премиум излъчване

P3250062.JPG

Фейслифтът на новото Mondeo от 2011 г. има за цел да засили акцентите на кинетичния дизайн, характерен за всички модели на Ford. Неговата идея е да прави колите да изглеждат все едно са в движение, дори и когато са в покой. За целта долната трапецовидна решетка на радиатора е станала още по-голяма и сведена по-ниско към земята. Горната пък е станала по-тънка, като и двете са очертани от хромирани лайсни. Капакът на мотора е получил нов, по-агресивен профил. Най-силен визуален ефект обаче имат двете нови ивици с LED светлини под фаровете, които придават премиум облик на модела. В задната част промените са по-малко, като те обхващат само светлините, които също са с внедрени LED диоди.

P3240003.JPG

Под капака

Двигател бензинов

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата предно

Работен обем 1596 куб.см.

Мощност в к.с. 160 к.с. (при 5700 об.)

Въртящ момент 269 Нм (при 1600 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 9.3 сек.

Максимална скорост 216 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 9.05 л/100км
  • Извънградско 5.45 л/100км
  • Смесен цикъл 6.79 л/100км

Емисии на CO2 158 г/км

Маса 1498 кг

Резервоар 70 л

Цена от 41 300 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 31.03.2012 г.

Снимки: Авторът

(Visited 2 985 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *