Mitsubishi Space Star: Минимализъм

Докато всички растат, „космическата звезда“ се смали драстично

P9250008.JPGГеорги Колев

Развитието на автомобилите от малкия и среден сегмент през последните десетилетия може да се определи като един неспирен растеж. Всяко следващо поколение на даден модел пък може да се опише само с една дума – повече. Повече конски сили, повече екстри, повече пространство и разбира се, повече пари, които трябва да платите накрая.

Това води до отваряне на ниша за истински малки и достъпни автомобили. Такива всъщност са били и понастоящем порасналите при създаването им – например VW Golf, Toyota Corolla и др. Подходът на Mitsubishi в тази посока е точно обратният. Помните модела Space Star от края на миналия век и началото на настоящия – функционален миниван, от т.нар. MPV сегмент. Новата „космическа звезда“ на японците обаче е позиционирана някъде между А и B сегмента, със съвсем скромните си габарити от 3710 мм дължина и 1665 мм широчина. Поглеждайки в перспектива, в това решение няма нищо изненадващо – градовете стават все по-пренаселени, автомобилите в тях все повече, а местата за паркиране все по-малко (за екология и вредни емисии сега няма да говорим, защото огромната част от клиентите мислят за тях, само ако това по някакъв начин им бърка в джоба, а у нас няма подобна практика).

Шир

P9250032.JPGОсновният плюс на новия Space Star е, че въпреки съвсем скромните си външни габарити, отвътре предлага странно просторен салон. Как точно инженерите са успели да направят така, че в кола с размера на кутия за обувки да могат съвсем спокойно и без да се нарушава комфорта им, да се съберат четирима възрастни, не е много ясно. Но е факт. Дори и хора с ръст 190 см ще се чувстват сравнително удобно, сядайки един зад друг. Очевидно междуосието от 2450 мм не е причината, а и багажникът е съвсем приличен за сегмента и не е пострадал особено. Японско чудо.

Интериорът, както всичко в тази кола може да бъде определен като минималистичен. Разбира се, разполагате с екстри като климатик, аудиосистема, ел. стъкла и огледала. Дори може да си поръчате и безконтактен ключ, с който да отключвате автомобила с копче от вратата или от багажника, а стартирането на двигателя се извършва от старт/стоп бутон. Иначе нито пластмасите, нито тапицериите на седалките блестят с качество, макар и да има малко пиано лак по централната конзола. Салонът не е добре изолиран от шумове, като вътре доста отчетливо се чува работата на двигателя, смяната на скоростите, вятъра при движение и всичко останало, но това е с цел да се намали максимално теглото на автомобила, което е доста ниско – 845 кг (на тестовата кола). P9250037.JPG

3 цилиндъра

Можете да избирате между два бензинови трицилиндрови двигателя с обем от 1 литър (71 к. с.) или 1.2 литра (80 к. с.). Тестовият автомобил беше с по-мощният вариант. Той, въпреки скромния си капацитет и още по-скромния си въртящ момент от 106 Нм, си върши добре работата в малкото автомобилче и дава усещане за пъргавост в градски условия, където ще е основното поле за изява на Space Star. Ускорението до 100 км/ч става за 11.7 сек., а максималната скорост е 180 км/ч. Макар да работи шумно и да вибрира осезателно, както повечето трицилиндрови мотори, няма да му се разсърдите особено когато видите разход на гориво на бордовия компютър между 5 и 6 литра на 100 км. За да е още по-икономичен в града, тестовият автомобил имаше и старт/стоп система изгасяща двигателя когато спрете на светофара. Не така обаче стоят нещата на извънградско и още повече на магистрала, където знаем, че не е силата на малките двигатели. Там ако искате да поддържате адекватно темпо и да изпреварвате безопасно ще се наложи да „избиете буталата“ на моторчето, играейки си непрестанно с лоста на 5-степенната ръчна скоростна кутия, а разходът ще скочи до над 7-8 л на 100 км. Производителят пък обещава стойности от 4.1 л на 100 км при комбиниран цикъл.

Пътното поведение на Space Star не е добро. Окачването е изключително меко и имате усещането, че ще излетите при всеки по-остър завой. Никой не очаква от подобен автомобил спортно поведение на пътя, но той вдъхва усещане за несигурност дори и при спокойно шофиране. Комфортът на возене е добър за толкова скромно междуосие, но само при движение направо и при преодоляване на неравности. Стигне ли се до завой пътниците се лашкат като чували с картофи.

Усмихнат дизайн

P9250027.JPGВ дизайна на Space Star има едно странно противоречие. Колата е с доста хрисим и приветлив вид – линиите са плавни и изобщо неагресивни, карайки я да изглежда като усмихната. Тази осанка и скромните габарити донякъде си отиват. Поглеждаме отзад обаче и над багажната врата откриваме един доста солиден и зрелищен спойлер (?!). Изобщо акълът ми не побираше каква функция може да има той при подобен автомобил, освен да скърца по неравностите. Разравяйки се обаче из характеристиките, виждаме, че е обърнато много сериозно внимание на аеродинамиката и неговата роля е точно там. Space Star има коефициент на челно въздушно съпротивление от едва 0.27, което е значимо постижение за сегмента. Освен за икономията на гориво, аеродинамиката допринася и за намаляването на шума от вятър в купето, а имайки предвид слабата му звукова изолация, това си е важно.

Под капака

P9250030.JPGДвигател бензинов

Брой цилиндри 3

Задвижване на колелата предно

Работен обем 1193 куб.см.

Мощност в к.с. 80 к.с. (при 6000 об.)

Въртящ момент 106 Нм (при 4000 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 11.7 сек.

Максимална скорост 180 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 4.8 л/100км
  • Извънградско 3.7 л/100км
  • Смесен цикъл 4.1 л/100км

Емисии на CO2 96 г/км

Маса 845 кг

Резервоар 35 л

Цена от 17 990 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 19.10.2013 г.

Снимки: Авторът

(Visited 1 306 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *