Mitsubishi Outlander PHEV: Тежка форма на шизофрения

Съчетава семеен джип
и електромобил

Все повече се налага мнението, че бъдещето принадлежи на електромобилите. До колко те са по-благоприятни за околната среда все още е спорен въпрос, но докато се изравнят като практичност с настоящите автомобили с двигатели с вътрешно горене, ще мине още известно време. Mitsubishi обаче предлагат изключително адекватния „мост“ между двата свята в лицето на плъг-ин хибрида Outlander PHEV (тестове на предишни поколения вижте ТУК и ТУК). Казано накратко това си е абсолютно пълноценно семейно SUV, предлагащо надеждно задвижване, огромен простор в салона, още по-огромен багажник и 7-места конфигурация.

45 км

Едновременно с това обаче, в типичното градско ежедневие „на работа – вкъщи“ си е истински електромобил, тъй като е способно да измине до 45 км (реални, според новия WLTP цикъл) в изцяло електрически режим. Дори в чисто градски условия обещават 57 км електрически пробег. Тоест, ако редовно зареждате неговата 13.8 кВтч литиево-йонна батерия, няма да изразходвате и капчица гориво през делниците (в нормален контакт ще са ви нужни между 5.5 и 7 часа, а в бързозарядна станция около 25 мин.). При това ще се придвижвате напълно адекватно в трафика, защото електромоторите тук са два – един на предния мост с мощност от 82 к.с. и незабавния въртящ момент от 137 Нм и един на задния мост с 95 к.с. и 195 Нм. Максималната скорост само на ток пък е цели 135 км/ч.

Адекватно ли казах? Имах предвид, че може да „препарирате“ на светофара доста амбициозни спортни водачи, тъй като смачкате ли газта в пода, напрягате и двата електромотора, което ви осигурява много мощен „кик“ (ритник от англ.). Спринтът до 100 км/ч отнема стандартните 10.5 сек., но в началото, до около 50 км/ч едва ли ще се намери кой да ви се опре, благодарение на това, че максимумът на въртящия момент ви е наличен незабавно – от 0 об./мин.

Ако уикенда ви се пътува по-надалеч, отново нямате никакъв проблем. Под предния капак работи специално разработеният за хибридно задвижване 2.4-литров бензинов двигател. Той използва технологията MIVEC, като превключва плавно работата му по цикъла на Аткинсън (с по-ниска компресия, с цел икономия на гориво) и на Ото (както почти всички бензинови мотори, търсещи адекватна динамика), в зависимост от ситуацията. Неговата мощност е 135 к.с., а максималният въртящ момент 211 Нм. Скоростната кутия е специална автоматична хибридна с генератор, който преобразува енергия от бензиновия двигател за презареждане на батерията или асистенция на електромоторите, ако е необходимо. Разграфена е с 6 предавки.

Икономия

Според засичанията на по-близкия до реалността цикъл WLTP, в смесени условия на шофиране този голям всъдеход ще се нуждае от едва 2 л бензин на 100 км. Тук трябва да уточня, че това е много относително. Ако карате основно градско, може да не изразходвате и абсолютно никакъв бензин. Ако пък пътувате предимно на дълъг път, Outlander PHEV може да ви гори и над 10 л на 100 км. Посочената стойност е осреднена, а с оглед на ежедневието на средностатистическия потребител с 5 дневна работна седмица, е наистина близка до реалността.

Пътното поведение на асфалт е съвсем прилично за сегмента. Разбира се, не липсва заклащане в завоите. Макар батерията, монтирана в пода на автомобила да смъква центъра на тежестта, по-високата маса (1880 кг) си казва своето и ви идва да върнете газта в завоя. Което изобщо не е нетипично за SUV сегмента. Заради повишеното тегло и настройките на окачването са малко по-твърди, което се усеща при отработването на неравностите, макар да са нови амортисьорите. Но погледнат в цялост това е един автомобил, който ви съчетава предимствата на познатата и тепърва навлизащата мобилност, без да ви лишава от практичността и способностите на SUV моделите. Ще ви пука ли при това положение, че друса едвам доловимо повече от „нормалните“ модели в сегмента?

Офроуд на ток

Сред сериозните плюсове на модела, направили го най-продавания плъг-ин хибрид в Европа, е и напълно адекватното задвижване. Outlander PHEV ви предлага електронно контролирана система за задвижване на четирите колела с 5 режима (Eco, Normal, Lock, Snow и Sport). В случая най-интересният е Lock, който заключва тягата в съотношение 50 на 50% между двата моста и така екологичният всъдеход може да ви извади от доста неприятни ситуации при офроуд. Подобни системи предлагат повечето истински офроудъри, но колко електромобили могат да се похвалят с подобни възможности? Пътният просвет е малко по-нисък (190 мм), така че трябва да имате едно на ум, ако ще хващате гората.

Под капака

Двигатели бензинов + 2 електрически

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата 4х4

Работен обем 2360 куб.см.

Мощност в к.с. (ДВГ, преден ел. мотор, заден, ел. мотор) 135, 82, 95 к.с.

Въртящ момент (ДВГ, преден ел. мотор, заден, ел. мотор) 211, 137, 195 Нм

Ускорение (0 – 100 км/ч) 10.5 сек.

Максимална скорост 170 км/ч

Консумация на гориво

  • Смесен цикъл 2.0 л/100км

Консумация на ток

  • Смесен цикъл 169 Wh/км

Електрически пробег 45 км

Емисии на CO2 46 г/км

Маса 1880 кг

Резервоар 45 л

Цена от 95 990 лв. с ДДС (92 990 лв. след еко бонус от -3000 лв.)

Източник: в. „Телеграф“, 22.05.2019 г.

Снимки: Авторът

(Visited 6 023 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *